Uutiset

Vuoden 2022 opetustekopalkinto yliopisto-opettaja Henry Gustavssonille

Gustavssonin pitkäjänteinen ansiokas sidosryhmäyhteistyö on mahdollistanut opiskelijoille ikimuistoisen, motivoivan ja työelämätaitoja vahvistavan oppimiskokemuksen.
Insinööritieteiden korkeakoulun Opetustekopalkinto 2022 Henry Gustavssonille.png
Dekaani Gary Marquis (oik.) ja Insinööritieteiden korkeakoulun Opetustekopalkinnon 2022 saaja Henry Gustavsson

Rakennustekniikan laitoksella työskentelevällä yliopisto-opettaja Henry Gustavssonilla on pitkä kokemus geotekniikan opettamisesta Aalto-yliopistossa. Hän on toiminut Georakentamisen projektikurssin,vastuuopettajana vuodesta 2016 alkaen. Kurssin menestys on perustunut vahvaan yhteistyöhön alan sidosryhmien kanssa.

Opiskelijat tekevät kurssilla ryhmätöitä, jotka simuloivat menestyksekkäästi työelämää. Työtavat vastaavat alan todellisia käytäntöjä ja kurssilla vierailevat alan ammattilaiset ohjaavat opiskelijoiden työtä uusimpien toimintatapojen mukaan.

"Gustavssonin pitkäjänteinen ansiokas sidosryhmäyhteistyö on mahdollistanut opiskelijoille ikimuistoisen, motivoivan ja työelämätaitoja vahvistavan oppimiskokemuksen", totesi dekaani Gary Marquis.

Vuoden opetustekopalkinnon suuruus on 3 000 euroa. Opetustekopalkinto ja muut vuoden 2022 palkinnot ja kunnianosoitukset myönnettiin dekaanin kahveilla 15. helmikuuta.

Vaikuttavuuspalkinnon saanut professori Ari Ekroos ja dekaani Gary Marquis
Dekaani Gary Marquis myönsi Vuoden 2022 vaikuttavuuspalkinnon professori Ari Ekroosille (vas.).

Vaikuttavuuspalkinto

Tänä vuonna jaettiin ensimmäistä kertaa Insinööritieteiden korkeakoulun vaikuttavuuspalkinto. Se myönnetään yksilölle tai ryhmälle innovaatiosta, yhteistyöstä tai tutkimukseen perustuvan tiedon näkyvyyden ja vaikuttavuuden edistämisestä yhteiskunnassa. Palkinnon sai professori Ari Ekroos rakennetun ympäristön laitokselta.

Hän on työskennellyt aktiivisesti suomalaisen yhteiskunnan menestymisen puolesta ja tuonut insinöörikoulutukseen ratkaisevan tärkeitä juridisten puitteiden ja sääntelyn näkökohtia. Maa- ja vesirakentamisen ja rakennetun ympäristön käytäntöjä ohjaavat ja rajoittavat laajasti lait muun muassa ympäristön, maankäytön, rakentamisen, pinta- ja pohjavesien, luonnonsuojelun, jätehuollon ja ilmaston osalta. Oikeudellisten puitteiden ja prosessien periaatteiden ymmärtäminen on yksi tärkeimmistä tekniikan taidoista ja luontaista konsultointi-, hallinto- ja rakennusliiketoiminnalle.

"Professori Ekroos on vaikuttanut yhteiskunnallisesti osallistumalla ilmastonmuutokseen liittyviin keskusteluihin ja työskentelemällä Ilmastonmuutospaneelin jäsenenä. Vaikuttavuus näkyy myös Ekroosin toiminnassa  ympäristölainsäädännön valmistelussa ja muuttamisessa, jotta Suomi säilyy kestävän kehityksen kärjessä jatkossakin", totesi dekaani Marquis.

Vuoden 2022 opiskelija-aktiivi -palkinnot

"Yhteistyö opiskelijoiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää kandi- ja maisteriohjelmien sekä opetuksen kehittämisessä. Opiskelijat ovat avainhenkilöitä hyvien tulosten saavuttamisessa ja toiminnan arvioinnissa. Haluan kannustaa opiskelijoita toimimaan jatkossakin aktiivisesti koulun ja opiskelijoiden yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi", totesi dekaani palkintoperusteluissa.

Kiltojen fuksi- ja maisterikapteenit ovat tehneet loistavaa yhteistyötä koulun kanssa ja edistäneet merkittävästi uusien opiskelijoiden kiinnittymistä yliopistoyhteisöön, avustaneet opintojen aloituksessa ja käytännön järjestelyissä sekä luoneet toiminnallaan positiivista ilmapiiriä.

Kiltojen opintovastaavat ovat tehneet arvokasta edustustyötä muun muassa koulun toimikunnissa, opetuksen kehittämisessä, koulutusohjelmien ohjausryhmissä, opiskelijamarkkinoinnissa ja opetusosaamisen arvioinnissa

Dekaani palkitsi kaikkiaan 12 opiskelijaa Opiskelija-aktiivi -palkinnolla.

 • Fuksikapteenit Janni Kerkkänen ja Riku Päivärinta, Koneinsinöörikilta
 • Fuksikapteenit Joona Lipponen ja Pinja Salo, Maanmittarikilta
 • Fuksikapteenit Katariina Kokkonen ja Lauri Vallo, Rakennusinsinöörikilta
 • Maisterikapteeni Emma Maliniemi, Koneinsinöörikilta
 • Maisterikapteeni Elli Vainio-Mattila, Maanmittarikilta
 • Maisterikapteeni Lotta Elonen, Rakennusinsinöörikilta
 • Opintoministeri Aku Mustalahti, Koneinsinöörikilta
 • Opintomestari Aatu Jäntti, Maanmittarikilta
 • Opintovastaava Atte Jämsén, Rakennusinsinöörikilta

Palkintosumma oli 400 euroa.

Lämpimät onnittelut kaikille!

Väitöskirjapalkinnot

Dekaanin palkinnot vuoden 2022 parhaista väitöskirjoista myönnettiin seuraaville henkilöille:

 • TkT Matias Heino, rakennetun ympäristön laitos, väitöskirjastaSusceptibility of global crop production to climate variability and change(Ilmastonvaihteluiden ja -muutoksen vaikutukset maailman viljelykasvien tuotantoon). Valvoja professori Matti Kummu.
 • TkT Kaisa Jaalama,rakennetun ympäristön laitos,väitöskirjasta 3D geovisualizations in human-centered quality assessments of urban and green spaces — from point clouds to nonabsolute spaces (3D-geovisualisoinnit kaupunki- ja viherympäristöjen ihmiskeskeisissä arvioinneissa). Valvoja apulaisprofessori Matti T. Vaaja
 • TkT Antti Surma-aho, konetekniikan laitos, The role of empathy in design practice - Theoretical development and empirical exploration of an integrated model.  Valvoja professori Katja Hölttä-Otto
 • TkT Xiaolei Yuan, konetekniikan laitos,väitöksestä Optimization of row-and-rack level airflow management in data centers. Valvoja professori Risto Kosonen.

Palkinnot ovat suuruudeltaan 3 000 euroa.

Julkaisupalkinnot

Insinööritieteiden korkeakoulun dekaanin palkinnot vuoden 2020 parhaista julkaisuista myönnettiin seuraaville henkilöille:

 • Tohtorikoulutettava Joonas Jaaranen rakennustekniikan laitokselta palkittiin artikkelista Experimental and numerical investigations of two-way LVL­–concrete composite plates with various support conditions(Engineering Structures, Volume 256, 2022). Kirjoittajat: Joonas Jaaranen, Gerhard Fink
 • Tohtorikoulutettava Yuri Kroyan konetekniikan laitokselta palkittiin artikkelista  
  Modeling the impact of sustainable aviation fuel properties on end-use performance and emissions in aircraft jet engines (Energy, Volume 255, 2022). Kirjoittajat: Yuri Kroyan, Michał Wojcieszyk, Ossi Kaario, Martti Larmi
 • Tohtorikoulutettava Vilma Sandström rakennetun ympäristön laitokselta palkittiin artikkelista Food system by-products upcycled in livestock and aquaculture feeds can increase global food supply (Nature Food 3, 2022). Kirjoittajat:Vilma Sandström, Anna Chrysafi, Marjukka Lamminen, Max Troell, Mika Jalava, Johannes Piipponen, Stefan Siebert, Ollie van Hal, Vili Virkki, Matti Kummu

Palkinnot ovat suuruudeltaan 2 000 euroa.

Dekaanin palvelutekopalkinto

Vuoden 2022 Dekaanin palvelutekopalkinto myönnettiin talouspalvelujen controlleri, laboratorioinsinööri Åsa Enbergille.

”Åsa Enberg on toiminut pitkään sekä rakennustekniikan laitoksen että rakennetun ympäristön laitoksen controllerina. Hän hallitsee taloushallinnon asiat erinomaisesti, mutta päätyönsä lisäksi hän on hoitanut lukuisia muita tehtäviä, kuten tiloien käyttöön liittyviä asioita ja isojen konferenssien järjestelyjä. Åsa Enbergillä on pitkä kokemus Aalto-yliopistosta ja sitä ennen Teknillisestä korkeakoulusta, joten hänen asiantuntemuksestaan on ollut apua myös laitosten henkilöstölle. Åsa Enbergin kanssa on ilo tehdä töitä”, sanoi dekaani Gary Marquis.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkit 2022

Dekaani ojensi Tasavallan presidentti Sauli Niinistön 6.12.2022 myöntämät kunniamerkit: Suomen Leijonan ritarimerkki yli-insinööri Veli-Antti Hakalalle ja Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali sihteeri Elsa Nissinen-Narbrolle.

Vuosikatsaus 2022

Palkintojen jälkeen dekaani esitteli korkeakoulun vuosikatsauksen 2022. Voit tutustua tarkemmin tilaisuudessa esitettyihin kalvoihin:
 

 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

In the photo Lauri Saarinen.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden opettaja 2024 on Lauri Saarinen

Aalto-yliopiston tuotantotalouden opiskelijat ovat valinneet apulaisprofessori Lauri Saarisen vuoden opettajaksi.
Excellence-laatuleiman logo
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Aalto-yliopisto sai excellence-laatuleiman

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen tunnustus myönnetään poikkeuksellisen laadukkaasta kehittämistyöstä.
Pitkähiuksinen nainen hymyilee kameralle, taustalla punaista kangasta
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden nuori maisema-arkkitehti 2024 on Aada Taipale

Palkinnon näkökulmana on erityisesti ennakkoluulottoman, uuden näkökulman tuominen maisema-arkkitehtuuriin.
Sarjakuvamainen kuvituskuva Solip Parkin tutkimusmenetelmistä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Tohtoriopiskelija Solip Parkin artikkeli saa kunniamaininnan CHI 2024 -konferenssissa

Tohtoriopiskelija Solip Parkin artikkeli on hiljattain herättänyt huomiota arvostetussa CHI 2024 -konferenssissa, saaden kunniamaininnan.