Uutiset

Viisi asiaa, jotka päättäjien tulisi tietää yliopistojen vaikuttavuudesta

Yliopistot unohtuvat usein, kun puhutaan taloudellisesta kilpailukyvystä. Ei kannattaisi – me kerromme miksi.
Aallon osasto Slushissa
Kuva: Kristian Presnal

1. Yliopistot kasvattavat yrittäjyyteen

Yrittäjyystaitoja voi opiskella osana akateemisia opintoja. Yrittäjähenkisiä ominaisuuksia – rohkeutta ja uteliaisuutta, vastuuntuntoa ja motivaatiota, virheiden tunnistamista ja sinnikkyyttä aloittaa alusta – voi soveltaa kaikkeen, mitä teemme.  Aalto-yliopiston kyselyn mukaan jopa 80 prosenttia opiskelijoista voisi ajatella toimivansa tulevaisuudessa yrittäjinä.

2. Yliopistot ovat yrityshautomoita 

Akateeminen tutkimus tarjoaa erinomaisen pohjan uudelle yritystoiminnalle. Yksin Aallossa on syntynyt yli 2000 tutkimuslähtöistä keksintöä vuodesta 2010. Monilla tutkimuksesta versovilla keksinnöillä on potentiaalia paitsi luoda taloudellista hyvinvointia myös mullistaa yhteiskuntaa. Yksi esimerkki tästä on kvanttiteknologia, jonka kehittämisessä suomalaiset ovat maailman kärkeä.

3. Yliopistoissa kehitetään ratkaisuja maailman kestävyysongelmiin 

Planeettamme elinkelpoisuuteen liittyviä ongelmia löydetään ja ratkotaan tieteellisen tutkimuksen avulla, joten yliopistot ovat luonnostaan raivaamassa tietä kohti kestävämpää tulevaisuutta. Tälläkin hetkellä Aallossa kehitetään supertarkkaa kuvantamisteknologiaa maatalouden tarpeisiin, uusiutuvia biopohjaisia eristemateriaaleja ja ratkaisuja lääkkeettömään alkoholismin hoitoon. Aallossa on myös kehitetty ekologinen Ioncell-tekstiilikuitu, jolla voi tulevaisuudessa olla miljardien eurojen markkinat.

4. Yritykset tarvitsevat yliopistoja liittolaisikseen

Kilpailu kansainvälisillä markkinoilla on kovaa, mutta laadukas tutkimusyhteistyö yliopistojen kanssa auttaa kilpailukyvyn varmistamisessa. Tälläkin hetkellä yliopistot ovat mukana esimerkiksi Itämeren alueen vetylaaksohankkeessa, jolla varmistetaan omavaraisuus ja puhdas energiantuotanto. Yliopistot tarjoavat yrityksille myös jatkuvan oppimisen palveluja henkilöstön osaamisen kehittämiseen ohjelmoinnista insinööritieteiden erityisasiantuntijoihin. Aallon liikkeenjohdon ja asiantuntijoiden valmennuksiin osallistuu vuosittain noin 7000 henkilöä ja 1000 organisaatiota.

5. Yliopistot tarjoavat tiede- ja taidekasvatusta kaikenikäisille 

Yliopistot tarjoavat satoja avoimen yliopiston kursseja sekä ilmaisia verkkokoulutuksia mobiilisovellusten kehittämisestä arkkitehtuurin historiaan. Tieteestä innostumiselle ei ole alaikärajaa, ja tulevaisuuden tieteentekijöille suunnattu Aalto-yliopisto Junior tavoittaakin sisällöillään vuosittain 28000 koululaista ja nuorta. Tarjolla on tapahtumia, vierailuja ja leirejä. Lisäksi Juniorin digitaaliset materiaalit ovat tarjolla kaikille kiinnostuneille tieteilijöille ja taiteilijoille kotona kokeiltavaksi.

Aalto Slushissa: 12 ratkaisua, joilla muutamme maailmaa

Esittelemme Slushissa 12 kunnianhimoista tutkimusprojekteja, jotka edistävät vaikuttavia kestävän kehityksen tavoitteita.

Lue lisää
Aalto at Slush 2022
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tutkijoita Dipolin edustalla lumisessa maisemassa Otaniemessä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Immersiiviset laajennetun todellisuuden kokemukset apuna aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämisessä

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos koordinoi Euroopan-laajuista hanketta, jonka tavoitteena on paitsi tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä myös hyödyntää sitä yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Apuna ovat immersiiviset laajennetun todellisuuden (XR) ympäristöt.
Neljä iloista henkilöä juo kahvia ulkona ja heiluttaa kameralle.j
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Kahvia kiltahuoneella ja chattia Telegramissa – Pienet teot voivat auttaa psykologisesti turvallisen ilmapiirin luomisessa

Psykologisen turvallisuuden luominen ei ole pelkästään hyödyllistä – se on elintärkeää.
Niskanen and Otsuka
Yhteistyö Julkaistu:

Kurkistus funktionaalisten polysakkaridijohdannaisten elektrospinning-tutkimukseen

Meillä oli kunnia isännöidä vierailevaa puhujaa, tutkija Issei Otsukaa Grenoble Alpesin yliopistosta "Kahvia ja tiedettä" -tapahtumassamme. Otsuka vierailee Suomessa Researcher Short Mobility -ohjelmassa, jonka tarkoituksena on edistää Ranskan ja Suomen välisiä tieteellisiä kumppanuuksia.
palkalaskija
Yliopisto Julkaistu:

Nokian Renkaat lahjoittaa 200 000 euroa Kauppakorkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu käytettäväksi Nokian Renkaiden ja Jukka Moision stipendeinä ulkomaisiin vaihto-ohjelmiin lähteville maisteriopiskelijoille.