Uutiset

Vettähylkivien pintojen ja renessanssin muodin merkitysten tutkijoille 2 miljoonan EU-rahoitukset

Professorit Robin Ras ja Paula Hohti saivat tavoitellut ERC Consolidator Grant -rahoitukset.

Superhydrofobiset eli erittäin vettähylkivät pinnat pysyvät kuivina jopa veteen upotettuina. Kuva Mika Latikka.

Euroopan tutkimusneuvosto, European Research Council (ERC) on myöntänyt Aalto-yliopiston professori Robin Rasin ja professori Paula Hohdin viisivuotisille tutkimushankkeille noin kahden miljoonan euron ERC Consolidator Grant -rahoitukset.

Teknillisen fysiikan laitoksella työskentelevän Robin Rasin Superslippery Liquid-Repellent Surfaces -hankkeessa tavoite on valmistaa uudenlaisia, likaa ja erittäin vettähylkiviä pintoja ja edistää niiden mahdollista käyttöä erilaisissa teknologian sovelluksissa. Esimerkiksi autot, laivat, lentokoneet ja aurinkokennot sekä vaatteet, kameran linssit ja puhelimet hyötyisivät likaantumattomista, huurtumattomista tai jäätymättömistä pinnoista.

Toinen potentiaalinen soveltamisala piilee mikrofluidistiikassa, jossa puhtaus ja nopea nesteiden virtaus ovat tärkeitä. Superhydrofobisia pintoja voitaisiin käyttää esimerkiksi lääketieteelliseen diagnostiikkaan, kuten mikrofluidistiiikkaa hyödyntäviin verikokeisiin ja analyyseihin.

Taiteen laitoksen professori Paula Hohti paneutuu tutkimusryhmänsä kanssa Re-fashioning the Renaissance: Popular Groups, Fashion and the Material and Cultural Significance of Clothing in Europe, 1550-1650-hankkeessa tutkimaan länsimaisen muodin merkityksiä ja leviämistä 1600-luvun Euroopassa. Lisäksi he kehittävät uutta, materiaalilähtöistä menetelmää sekä teoreettista viitekehystä muodin ja kulttuurin historian tutkimukseen. Perinteinen puku- ja kulttuurihistorian tutkimus yhdistetään kokeellisiin hands-on -menetelmiin ja tieteelliseen tekstiilin tutkimukseen, esineiden ja prosessien historialliseen ja digitaaliseen rekonstruktioon sekä uusmaterialistiseen tutkimukseen.

Tutkimuksessa pohditaan erityisesti, mitä kulttuurisia ja materiaalisia merkityksiä vaatteilla ja muodilla oli tavallisille ihmisille kuten partureille, suutareille ja leipureille ja tarkastellaan, mitä muoti, pukeutuminen ja muodikas asu tarkoittivat alemmissa yhteiskuntaluokissa.

ERC myönsi Consolidator Grant -rahoituksen kaikkiaan 314 huippututkijalle Euroopassa. Rahoituksella tuetaan ansioituneita tutkimusryhmien johtajia, jotka ovat väitelleet tohtoriksi 7–12 vuotta sitten.  Kyseessä on erittäin kilpailtu rahoitus: tällä hakukierroksella sen sai 13,8 prosenttia hakijoista.

European Research Council (erc.europa.eu)

Lisätietoja: 

Professori Robin Ras
Aalto-yliopisto, teknillisen fysiikan laitos & biosynteettisten hybridimateriaalien muokkauksen huippuyksikkö
p. 050 432 6633
[email protected]
Lue lisää Robin Rasin ERC-tutkimushankkeesta

Professori Paula Hohti
Aalto-yliopisto, taiteen laitos
p. 050 438 4180
[email protected]

 

 

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Feedback controlled hydrogels. Picture: Ikkala lab / Aalto University and Priimägi lab / Tampere University
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijat loivat itsesäätyvän materiaalin mimosan ja kärpäsloukkukasvin innoittamina

Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kehittämään homeostaattisen järjestelmän, joka reagoi ympäristön muutoksiin dynaamisesti samaan tapaan kuin elävät organismit. Saavutus voi mahdollistaa uudenlaisia älykkäitä materiaaleja ja interaktiivista pehmeää robotiikkaa.
Aalto-yliopiston opiskelijat Joensuun torilla
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aalto Road Show valloitti Itä-Suomen!

Aalto-yliopisto jalkautui viikon kestävälle lukiokiertueelle, Aalto Road Showlle, Itä-Suomeen viikolla 44.
Opiskelijat tutkimassa aurinkopaneelia.
Mediatiedotteet, Opinnot Julkaistu:
Andrea Sand
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Piille löytyy elektroniikassa lupaavia haastajia, mutta niiden säteilynkestävyys on arvoitus – tutkimusprojekti kehittää tehokasta tapaa säteilyvaurioiden ennustamiseen

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Andrea Sand sai Euroopan tutkimusneuvostolta merkittävän rahoituksen puolijohteiden säteilyvaurioiden ennustamiseen. Uusi menetelmä voi avata ovia seuraavan sukupolven materiaalien käyttöönotolle.