Uutiset

Vettähylkivien pintojen ja renessanssin muodin merkitysten tutkijoille 2 miljoonan EU-rahoitukset

Professorit Robin Ras ja Paula Hohti saivat tavoitellut ERC Consolidator Grant -rahoitukset.

Superhydrofobiset eli erittäin vettähylkivät pinnat pysyvät kuivina jopa veteen upotettuina. Kuva Mika Latikka.

Euroopan tutkimusneuvosto, European Research Council (ERC) on myöntänyt Aalto-yliopiston professori Robin Rasin ja professori Paula Hohdin viisivuotisille tutkimushankkeille noin kahden miljoonan euron ERC Consolidator Grant -rahoitukset.

Teknillisen fysiikan laitoksella työskentelevän Robin Rasin Superslippery Liquid-Repellent Surfaces -hankkeessa tavoite on valmistaa uudenlaisia, likaa ja erittäin vettähylkiviä pintoja ja edistää niiden mahdollista käyttöä erilaisissa teknologian sovelluksissa. Esimerkiksi autot, laivat, lentokoneet ja aurinkokennot sekä vaatteet, kameran linssit ja puhelimet hyötyisivät likaantumattomista, huurtumattomista tai jäätymättömistä pinnoista.

Toinen potentiaalinen soveltamisala piilee mikrofluidistiikassa, jossa puhtaus ja nopea nesteiden virtaus ovat tärkeitä. Superhydrofobisia pintoja voitaisiin käyttää esimerkiksi lääketieteelliseen diagnostiikkaan, kuten mikrofluidistiiikkaa hyödyntäviin verikokeisiin ja analyyseihin.

Taiteen laitoksen professori Paula Hohti paneutuu tutkimusryhmänsä kanssa Re-fashioning the Renaissance: Popular Groups, Fashion and the Material and Cultural Significance of Clothing in Europe, 1550-1650-hankkeessa tutkimaan länsimaisen muodin merkityksiä ja leviämistä 1600-luvun Euroopassa. Lisäksi he kehittävät uutta, materiaalilähtöistä menetelmää sekä teoreettista viitekehystä muodin ja kulttuurin historian tutkimukseen. Perinteinen puku- ja kulttuurihistorian tutkimus yhdistetään kokeellisiin hands-on -menetelmiin ja tieteelliseen tekstiilin tutkimukseen, esineiden ja prosessien historialliseen ja digitaaliseen rekonstruktioon sekä uusmaterialistiseen tutkimukseen.

Tutkimuksessa pohditaan erityisesti, mitä kulttuurisia ja materiaalisia merkityksiä vaatteilla ja muodilla oli tavallisille ihmisille kuten partureille, suutareille ja leipureille ja tarkastellaan, mitä muoti, pukeutuminen ja muodikas asu tarkoittivat alemmissa yhteiskuntaluokissa.

ERC myönsi Consolidator Grant -rahoituksen kaikkiaan 314 huippututkijalle Euroopassa. Rahoituksella tuetaan ansioituneita tutkimusryhmien johtajia, jotka ovat väitelleet tohtoriksi 7–12 vuotta sitten.  Kyseessä on erittäin kilpailtu rahoitus: tällä hakukierroksella sen sai 13,8 prosenttia hakijoista.

European Research Council (erc.europa.eu)

Lisätietoja: 

Professori Robin Ras
Aalto-yliopisto, teknillisen fysiikan laitos & biosynteettisten hybridimateriaalien muokkauksen huippuyksikkö
p. 050 432 6633
[email protected]
Lue lisää Robin Rasin ERC-tutkimushankkeesta

Professori Paula Hohti
Aalto-yliopisto, taiteen laitos
p. 050 438 4180
[email protected]

 

 

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Researchers having a discussion in a meeting room with their laptops open on the table
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkimushankkeessa kehitetään uudenlaisia entsyymejä

Hankkeessa tutkitaan tekoälyn avulla entsyymien ja proteiinien toimintamekanismia, joka on biologian ja biotekniikan merkittävä perustutkimuksellinen kysymys.
Tauluja taidemuseon seinällä, kuvituskuva tutkimusuutiseen, joka paljastaa kuinka kuvataiteen katselu vaikuttaa tunteisiin
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Taide herättää kehon tuntemaan

Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimus paljastaa, että taide vaikuttaa voimakkaasti ihmisten kehoon ja tunteisiin.
Tummaan paitaan pukeutunut vaalea lyhyttukkainen nainen seisoo kädet ristissä rinnan edessä, taustalla korkeakoulun tiloja
Nimitykset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”

Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Konsta Laakso and Elsi Sloan act in the short film of Oasis of Radical Wellbeing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta

Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.