Uutiset

Veron kiertäminen tutkimuskohteena – 50 vuotta Kari S. Tikan väitöskirjasta

Vuonna 2006 traagisesti menehtyneen Kari S. Tikan väitöskirja ”Veron minimoinnista” on suomalaisen vero-oikeudellisen tutkimuksen erityinen klassikko. Teoksen ilmestymisestä on vuonna 2022 kulunut puoli vuosisataa.
Kuvituskuva: keltaiset säikeet. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen
Kari S. Tikan (1944–2006) väitöskirja tarkistettiin vuonna 1972.

Kari S. Tikan väitöskirjan teema, veron kiertäminen ja sen torjunta, on vero-oikeudellisen tutkimuksen ydinkysymyksiä. Kirjassa esitetty analyysi on kestänyt aikaa suurelta osin hämmästyttävästi, mutta kirjan keskiössä olleissa asioissa on tapahtunut 50 vuoden aikana paljon. Vaikka veron kiertämistä koskeva tuloverotuksen yleislauseke on pääosin ennallaan, sen rinnalle on tullut uutta kotimaista ja kansainvälistä erityissääntelyä. Myös oikeuskäytäntöä on kertynyt runsaasti.

Veron kiertämistä koskeva tutkimus on niin ikään ollut kuluneina vuosikymmeninä vilkasta. Tikan kirjan 5o-vuotispäivän lähestyessä Aallossa päätettiin koota joukko Suomen eturivin tutkijoita valottamaan veron kiertämistä koskevan oikeudellisen tutkimuksen nykytilaa. Tämä toteutettiin tieteellisellä seminaarilla maaliskuussa 2022 ja seminaarin ympärille rakentuneella kirjalla, joka sisältää seminaarin esitelmät artikkelimuotoon jalostettuina sekä joukon kirjaan erikseen kirjoitettuja artikkeleita.

Verkkoversiona vapaasti saatavissa oleva kirja sisältää kaikkiaan 15 artikkelia, joissa veron kiertämistä ja sen torjumista tarkastellaan niin historialliselta, oikeusvertailevalta, teoreettiselta kuin käytännölliseltäkin kannalta. Osa artikkeleista on asianomaisten kirjoittajien toivomuksen mukaisesti vertaisarvioituja. Suurin osa artikkeleista keskittyy tuloverotukseen, mutta myös arvonlisäverotuksesta ja varainsiirtoverotuksesta on omat artikkelinsa. Kirjoituksissa analysoidaan sekä problematiikkaa yleisesti että asiaa koskevia kotimaisia sekä kansainvälisiä säännöksiä ja niiden soveltamista. Artikkeleihin sisältyy myös uutta teorianmuodostusta.

Kokoomateos ”Veron kiertäminen tutkimuskohteena – 50 vuotta Kari S. Tikan väitöskirjasta” on vapaasti luettavissa Aaltodocissa.

Lisätietoja:
Katriina Pankakoski
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Hanna-Kaisa Korolaisen väitöskirjan The Making of Inspiration sisäaukeama.
Palkitut, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTS Booksille kultaa kansainvälisessä ICMA-kilpailussa sekä tieteellisten että oppikirjojen sarjassa

Neljä Aalto ARTS Booksin kirjaa palkittiin ICMA (International Creative Media Award) -kilpailun kirjojen osiossa.
Professor Jens Schmidt opening the first Aalto Alumni Strategy Circle. Audience in the front.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto Alumni Strategy Circle -tapahtumassa jaettiin fuusioiden ja yrityskauppojen parhaita käytäntöjä

Aalto Alumni Strategy Circle kokoaa yhteen strategia-alan ammattilaisia ja yritysjohtajia oppimaan ja vaihtamaan ajatuksia strategian ajankohtaisista aiheista.
Alustatalouden faktat ja myytit studiossa Heli Koski, Jussi Mäkinen, Timo Seppälä ja William von der Pahlen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Alustasääntelyn kiemuroissa – Alustatalouden F&M ruotii digitaalisten markkinoiden sääntelyä

Digitaalisia markkinoita pyritään sääntelemään EU-tasolla, mutta nyt sääntelyä uhkaa olla jo niin paljon, että kuluttajien ja yritysten on vaikea saada niistä selkoa.
Anne Sunikka Dipolissa tietokoneen ääressä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Laatua yhdessä – Yliopisto tukee avoimen tieteen kulttuuria

Tutkijalle on tarjolla tietoa, koulutusta ja tukea avoimesta tutkimustuotosten julkaisemisesta