Uutiset

Veron kiertäminen tutkimuskohteena – 50 vuotta Kari S. Tikan väitöskirjasta

Vuonna 2006 traagisesti menehtyneen Kari S. Tikan väitöskirja ”Veron minimoinnista” on suomalaisen vero-oikeudellisen tutkimuksen erityinen klassikko. Teoksen ilmestymisestä on vuonna 2022 kulunut puoli vuosisataa.
Kuvituskuva: keltaiset säikeet. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen
Kari S. Tikan (1944–2006) väitöskirja tarkistettiin vuonna 1972.

Kari S. Tikan väitöskirjan teema, veron kiertäminen ja sen torjunta, on vero-oikeudellisen tutkimuksen ydinkysymyksiä. Kirjassa esitetty analyysi on kestänyt aikaa suurelta osin hämmästyttävästi, mutta kirjan keskiössä olleissa asioissa on tapahtunut 50 vuoden aikana paljon. Vaikka veron kiertämistä koskeva tuloverotuksen yleislauseke on pääosin ennallaan, sen rinnalle on tullut uutta kotimaista ja kansainvälistä erityissääntelyä. Myös oikeuskäytäntöä on kertynyt runsaasti.

Veron kiertämistä koskeva tutkimus on niin ikään ollut kuluneina vuosikymmeninä vilkasta. Tikan kirjan 5o-vuotispäivän lähestyessä Aallossa päätettiin koota joukko Suomen eturivin tutkijoita valottamaan veron kiertämistä koskevan oikeudellisen tutkimuksen nykytilaa. Tämä toteutettiin tieteellisellä seminaarilla maaliskuussa 2022 ja seminaarin ympärille rakentuneella kirjalla, joka sisältää seminaarin esitelmät artikkelimuotoon jalostettuina sekä joukon kirjaan erikseen kirjoitettuja artikkeleita.

Verkkoversiona vapaasti saatavissa oleva kirja sisältää kaikkiaan 15 artikkelia, joissa veron kiertämistä ja sen torjumista tarkastellaan niin historialliselta, oikeusvertailevalta, teoreettiselta kuin käytännölliseltäkin kannalta. Osa artikkeleista on asianomaisten kirjoittajien toivomuksen mukaisesti vertaisarvioituja. Suurin osa artikkeleista keskittyy tuloverotukseen, mutta myös arvonlisäverotuksesta ja varainsiirtoverotuksesta on omat artikkelinsa. Kirjoituksissa analysoidaan sekä problematiikkaa yleisesti että asiaa koskevia kotimaisia sekä kansainvälisiä säännöksiä ja niiden soveltamista. Artikkeleihin sisältyy myös uutta teorianmuodostusta.

Kokoomateos ”Veron kiertäminen tutkimuskohteena – 50 vuotta Kari S. Tikan väitöskirjasta” on vapaasti luettavissa Aaltodocissa.

Lisätietoja:
Katriina Pankakoski
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

The winning collection by Ruusa Vuori at Aalto University's fashion show Näytös23, a model walking on the catwalk
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Ruusa Vuori voitti Näytös23-palkinnon herkällä mallistollaan

Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden muotinäytöksessä perjantaina 26. toukokuuta nähtiin kandidaatti- ja maisteriopiskelijoiden mallistoja.
Eero Eloranta
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Uusi kirja tuotantotalouden kehittymisestä tieteenalana Suomessa ja kansainvälisesti

Eero Elorannan kirja kuvaa tuotantotalouden kehitystä osana talouden muutosten ja tekniikan yliopistojen kehitystä.
Portrait of Professor Ville Vuorinen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Suomen Akatemia palkitsee Ville Vuorisen COVID-19-taudin leviämistä koskevasta tutkimuksesta

Ilma- ja nestevirtausten fysiikkaa tutkiva Ville Vuorinen palkitaan poikkeuksellisesta tieteellisestä rohkeudesta ja luovuudesta sekä toiminnasta tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseksi.
Picture of Marika Tervahartiala and Kamyar Hasanzadeh after the event in front of the Hybrid Stage area.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näkymiä avoimeen dataan: Aalto Research Data Uncovered

Marika Tervahartiala ja Kamyar Hasanzadeh astuivat lavalle kertomaan tutkimuksestaan geograafisen ja visuaalisen datan parissa avoimen datan näkökulmasta.