Uutiset

Veron kiertäminen tutkimuskohteena – 50 vuotta Kari S. Tikan väitöskirjasta

Vuonna 2006 traagisesti menehtyneen Kari S. Tikan väitöskirja ”Veron minimoinnista” on suomalaisen vero-oikeudellisen tutkimuksen erityinen klassikko. Teoksen ilmestymisestä on vuonna 2022 kulunut puoli vuosisataa.
Kuvituskuva: keltaiset säikeet. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen
Kari S. Tikan (1944–2006) väitöskirja tarkistettiin vuonna 1972.

Kari S. Tikan väitöskirjan teema, veron kiertäminen ja sen torjunta, on vero-oikeudellisen tutkimuksen ydinkysymyksiä. Kirjassa esitetty analyysi on kestänyt aikaa suurelta osin hämmästyttävästi, mutta kirjan keskiössä olleissa asioissa on tapahtunut 50 vuoden aikana paljon. Vaikka veron kiertämistä koskeva tuloverotuksen yleislauseke on pääosin ennallaan, sen rinnalle on tullut uutta kotimaista ja kansainvälistä erityissääntelyä. Myös oikeuskäytäntöä on kertynyt runsaasti.

Veron kiertämistä koskeva tutkimus on niin ikään ollut kuluneina vuosikymmeninä vilkasta. Tikan kirjan 5o-vuotispäivän lähestyessä Aallossa päätettiin koota joukko Suomen eturivin tutkijoita valottamaan veron kiertämistä koskevan oikeudellisen tutkimuksen nykytilaa. Tämä toteutettiin tieteellisellä seminaarilla maaliskuussa 2022 ja seminaarin ympärille rakentuneella kirjalla, joka sisältää seminaarin esitelmät artikkelimuotoon jalostettuina sekä joukon kirjaan erikseen kirjoitettuja artikkeleita.

Verkkoversiona vapaasti saatavissa oleva kirja sisältää kaikkiaan 15 artikkelia, joissa veron kiertämistä ja sen torjumista tarkastellaan niin historialliselta, oikeusvertailevalta, teoreettiselta kuin käytännölliseltäkin kannalta. Osa artikkeleista on asianomaisten kirjoittajien toivomuksen mukaisesti vertaisarvioituja. Suurin osa artikkeleista keskittyy tuloverotukseen, mutta myös arvonlisäverotuksesta ja varainsiirtoverotuksesta on omat artikkelinsa. Kirjoituksissa analysoidaan sekä problematiikkaa yleisesti että asiaa koskevia kotimaisia sekä kansainvälisiä säännöksiä ja niiden soveltamista. Artikkeleihin sisältyy myös uutta teorianmuodostusta.

Kokoomateos ”Veron kiertäminen tutkimuskohteena – 50 vuotta Kari S. Tikan väitöskirjasta” on vapaasti luettavissa Aaltodocissa.

Lisätietoja:
Katriina Pankakoski
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Elderly people spending time outdoors in the yard and garden, a student work Outdoors by Luiza Sevele
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Muistisairaiden asumisen tueksi tarvitaan joustoa ja yhteisöllisyyttä

Millaisia ovat muistisairaiden tulevaisuuden asumisratkaisut, ja millaisia niiden tulisi olla?
Suomen Akatemia
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suomen Akatemian avoimen julkaisemisen vaatimukset muuttuvat

Plan S:n mukaista välitöntä avointa julkaisemista edellytetään hankkeissa, jotka on rahoitettu Suomen Akatemian 1.1.2021 jälkeen avaamissa hauissa. Käytännössä uudet vaatimukset koskevat vuonna 2022 alkavia tai jatkorahoituksen saaneita projekteja. Tarkistathan rahoituspäätöksen mukana tulleet rahoitusehdot huolellisesti.
Learning Centre, Main lobby
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Palvelutiskin remontti Harald Herlin -oppimiskeskuksessa alkaa

Palvelutiskin remontti alkaa 27.6.22. Pahoittelemme remontista aiheutuvaa melua.
Juhlapukuihin sonnustauneet ihmiset laskeutuvat portaita alas kohti kameraa
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vuoden 2022 tekniikan alojen promootiossa ennätysmäärä uusia tohtoreita

Yliopistomaailman arvokkainta akateemista juhlaa vietettiin Otaniemen kampuksella 17. kesäkuuta. Edellinen tohtoripromootio järjestettiin vuonna 2019 ja vuosittaista perinnettä jouduttiin lykkäämään kaksi kertaa. Tästä johtuen tänä vuonna Dipolissa järjestetyt juhlallisuudet olivat ennätyssuuret.