Uutiset

Väyläopiskelijan tarina: Matka kauppatieteiden maailmaan

Opinnot eivät aina ole olleet Nooralle suoraviivaista polkua. Haastattelussa hän kertoo avoimen yliopiston kauppatieteen väylän haasteista ja antoisuudesta. Noora jakaa kokemuksensa siirtymisestä ammattikoulusta yliopistoon ilman lukiotaustaa ja kertoo elämästään tutkinto-opiskelijana.
Noora Isotalo istumassa puussa

Kuka olet? 

Olen Noora Isotalo ja täytin juuri 25 vuotta. Olen kotoisin Vantaalta ja tällä hetkellä asun Helsingin Jätkäsaaressa. Luonteeltani olen sellainen, että innostun herkästi uusista asioista ja tykkään kokeilla kaikkea uutta! Aloitin tänä syksynä esimerkiksi uutena harrastuksena karaten. 

Opiskelin avoimessa yliopistossa vuosina 2021 - 2022 ensimmäisen vuoden opinnot ja minut valittiin avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi vuoden 2022 yhteishaussa. Tämän ansiosta aloitin opinnot syksyllä 2022 ja olen nyt kolmannen vuoden opiskelija. Opinnoissani olen keskittynyt laskentatoimeen pääaineena ja sivuaineenani opiskelen tieto- ja palvelujohtamista. 

Miksi juuri kauppatieteen väyläopinnot? 

Pidin jo lapsena kirjanpitoa omista kuiteistani, joten into ja kiinnostus kauppatieteeseen kumpuaa jo niiltä ajoilta. Hain ammattikoulun jälkeen muutaman kerran yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä yhteishaussa, mutta ovet eivät siinä vaiheessa auenneet. Pikkuhiljaa samojen pääsykoekirjojen tankkaaminen alkoi turhauttamaan. 

Kuulin kauppatieteen väylästä ystävältäni, joka oli päässyt väylän kautta opiskelemaan. Väylä kuulosti heti mielekkäältä vaihtoehdolta, koska yksittäisiä kursseja suorittamalla motivaatiota mitataan koko ajan. Opiskelu myös vie tulevia opintoja eteenpäin, sillä samoja kursseja ei tarvitse tutkinto-opiskelijana tehdä uudestaan.   

Alun perin mietin pääaineen valintaa tieto- ja palvelujohtamisen ja laskentatoimen välillä. Laskentatoimi valikoitui lopulta pääaineeksi ja se on tuntunut omalta siitä lähtien.   

Olisi ollut hienoa, jos samoilla väyläopinnoilla olisi voinut hakea myös muihin kauppakorkeakouluihin samaan tapaan kuin yhteisvalinnassa. Aalto tuntui minulle kuitenkin luonnolliselta vaihtoehdolta, koska lähes koko elämäni on pääkaupunkiseudulla. 

Olen tyytyväinen, että päätin hakea väyläopintojen kautta Aaltoon, koska täällä on niin paljon kaikenlaista aktiviteettiä. On monenlaista vapaaehtoistyötä ja paljon erilaisia kerhoja, joista jokainen varmasti löytää oman paikkansa. 

Minkälaista oli opiskella väyläopintoja Avoimessa yliopistossa? 

Aloitin väyläopinnot syksyllä 2021 ja tein 60 opintopisteen laajuiset väyläopinnot yhdessä lukuvuodessa. Syksyllä 2021 osa kursseista oli vielä lähiopetusta, mutta loppuvuodesta korona vei opetuksen taas verkkoon. 

Väylän suorittaminen oli rankkaa, mutta antoisaa. Jaksamistani tuki se, että opintoni etenivät koko ajan sitä mukaa kun sain kursseja suoritettua. Myös muiden tuki oli tärkeää. Tutustuin avoimen väylän kautta myös muihin opiskelijoihin, joiden kanssa opiskelimme paljon yhdessä. Koin vertaistuen muilta väyläopiskelijoilta erittäin tärkeäksi.

Väylän korkea keskiarvoraja kauhistutti aluksi. Ensimmäisillä kursseilla oli vaikea hahmottaa, miten paljon töitä tarvitsee tehdä parhaimman arvosanan saamiseksi. Saatoin aluksi opiskella pikkutunneille asti, mutta pikkuhiljaa omat opiskelutaidot parantuivat. Ehkä siksi kevätlukukausi tuntuikin kevyemmältä kuin syksy. 

Pääsääntöisesti päivät kuluivat opiskelussa, vaikka kuitenkin tein osa-aikaisena töitä asiakaspalvelutehtävissä. Muu elämä jäi hieman sivuun, mutta yritin kuitenkin pitää huolen siitä, että aikaa jäisi tarpeeksi esimerkiksi urheilulle sekä ystävien tapaamiselle. 

Noora Isotalo istumassa puussa

Minkälaista oli siirtyä ammattikoulusta yliopistoon?

Itse epäilin ennen opintoja, että onkohan opiskelu haasteellisempaa ilman lukion oppimäärää ja voinko edes hakea yliopistoon ilman lukiotaustaa. Oman kokemukseni perusteella sanoisin siirtymisen kuitenkin olevan melko samanlaista kuin nuorella, joka on valmistunut lukiosta. En ole huomannut paljon eroavaisuuksia kurssien aikana, vaikka joidenkin kurssien kohdalla on täytynyt tehdä lisätyötä hyvien arvosanojen eteen. 

Suurella osalla yliopiston kursseista oletetaan, että opiskelijat ovat käyneet lukion. Tästä syystä olen esimerkiksi matemaattisten kurssien kohdalla joutunut opiskelemaan jo lukiossa käytyjä asioita, ymmärtääkseni kurssin asiat hyvin. Tämä lisätyö ei kuitenkaan ole aiheuttanut kohtuutonta haittaa ja kursseista olen suoriutunut hyvin arvosanoin. Omalla asenteella pärjää pitkälle, kaikki yliopistossa tarvittavat opit on mahdollista opetella kurssien ohessa.

Suosittelen kaikkia seuraamaan omia unelmiaan ja intohimojaan koulupaikan suhteen valitsemistaan koulupoluista huolimatta!

Minkälaista elämäsi on nyt tutkinto-opiskelijana? 

Olen viihtynyt opinnoissa erittäin hyvin; tämä on kyllä kaiken sen työn arvoista.  Koen, että tutkinto-opiskelijana on ollut vapaampaa ja kevyempää kuin väyläopiskelijana. Samanlaisia paineita arvosanoista ei enää ole. Väyläopintojen aikana opin myös itselleni sopivat opiskelutekniikat ja löysin hyvän rutiinin ja rytmin opiskeluun, mikä on auttanut paljon. 

Mietin aluksi pääsevätkö väyläopiskelijat hyvin mukaan opiskelijayhteisöön, koska olemme jo suorittaneet käytännössä koko ensimmäisen vuoden opinnot. Yllätyin kuitenkin erittäin positiivisesti siitä, miten hyvin pääsimme mukaan. Olimme samalla tavalla mursuja, kuin muutkin opintonsa Kauppakorkeakoulussa vasta aloittaneet. Meillä oli loistava tutorporukka, jossa oli mukana avoimen väylän kautta sekä siirtohaun kautta sisään päässeitä.   

Hain myös KY:n vapaaehtoistoimintaan heti mukaan ja arkeni onkin tällä hetkellä aika kiireistä KY:n vapaaehtoistöiden myötä. Aikaa jää onneksi myös tehdä minulle tärkeitä asioita, kuten nähdä ystäviä, pyöräillä, kiipeillä ja lukea! 

Mitä ajatuksia sinulla on tulevaisuuden työuran suhteen? 

Vaikka en olekaan vielä lyönyt lukkoon tulevaisuuden työurani suunnitelmia, unelmia löytyy paljonkin. Elämän käänteet ovat arvaamattomia, ja siksi heitänkin välillä kavereideni kanssa, että tulevaisuudessa haluan olla talousjohtaja. 

Olen aina ollut kiinnostunut yritysten toiminnasta ja siitä, miten ne vaikuttavat yhteiskunnan toimintaan. Sukuni on hyvin yrittäjähenkinen ja itseänikin kiinnostaisi toimia jossain vaiheessa yrittäjänä. Haluaisin tulevaisuudessa myös työskennellä hetken aikaa ulkomailla tai tehdä työtä, jossa pääsisi matkustelemaan paljon työn puolesta. 

Laskentatoimen tutkinnolla voi työllistyä laajasti erilaisiin tehtäviin kuten kirjanpitäjäksi, tilintarkastajaksi tai vaikkapa talousjohtajaksi. Tietty pääaine ei kuitenkaan rajaa liikaa sitä mitä voit tehdä, sillä kauppatieteiden maisterin tutkinnolla työllistymismahdollisuuksia on monenlaisia. 

Miten neuvoisit väyläopintoja aloittavaa opiskelijaa? 

Vertaistuen merkitystä en voi korostaa liikaa. Suosittelen etsimään opiskelukaverin, jonka kanssa voi opiskella yhdessä ja saada vertaistukea väyläopintojen suorittamiseen. Lisäksi kannustaisin pyytämään vinkkejä ja kokemuksia jo väyläopintonsa suorittaneilta. Sain paljon kannustusta ja tukea lähipiiriltäni. Ystäväni ja perheeni ymmärsivät, että tämä on minun juttuni ja näkivät, kuinka kovasti haluan päästä Kauppakorkeakouluun sisään. Koin tärkeänä, että lähipiirini oli aktiivisesti tukemassa väyläopintojeni aikana. 

Jos vain mahdollista, väyläopintojen alkuun ei mielestäni kannata ottaa hirveästi muuta uutta tai aikaa vievää, jotta opintoihin pääsee hyvin kiinni. Koin itse, että keskittymällä yhteen asiaan kerralla pärjää opinnoissa parhaiten. Väyläopintojen suorittaminen voi olla todella stressaavaa ja rankkaa. Omalla asenteella ja motivaatiolla, hyvillä opiskelumetodeilla ja läheisten tuella on kuitenkin hyvät eväät väyläopintojen suorittamiseen. 

Woman looks at laptop, pad and notebook

Avoimen väylä: vaihtoehto valintakokeille

Avoimessa yliopistossa voit suorittaa avoimen väylän ja hakea tutkinto-opiskelijaksi.

Aalto-yliopiston avoin yliopisto
Dipolin portaat Kalevan suuntaan

Avoimen väylän opinnoilla kauppatieteen tutkinto-opiskelijaksi

Suorittamalla avoimen väylän kautta vähintään 60 opintopistettä erikseen määriteltyjä kauppatieteiden perusopintoja, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kandidaattiohjelmaan.

Aalto-yliopiston avoin yliopisto
Wide Open Uni

Aalto-yliopiston avoin yliopisto

Avoin yliopisto on olemassa kaikille. Avoin yliopisto mahdollistaa opintoihin osallistumisen kaikille Aalto-yliopiston tieteenaloista ja opetuksesta kiinnostuneille. Opintotarjonta koostuu eri oppiaineiden kursseista ja opintokokonaisuuksista.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Maarintalon toiminnot siirtyvät Kandidaattikeskukseen

Maarintalo suljetaan toukokuun lopussa.