Uutiset

Vallitsevaa tilaa ravistelemassa

Luovuuden johtaminen voi tuntua paradoksaaliselta, koska se sisältää usein vanhojen toimintatapojen tuhoutumista, epävarmuutta ja ristiriitoja, sanoo työelämäprofessori Niina Nurmi.
Professor of Practice Niina Nurmi Photo: Jaakko Kahilaniemi
Radikaali luovuus järkyttää nykytilaa. Se sekoittaa sosiaalisen järjestyksen ja organisaatioidentiteetin nostamalla esiin ideoita, jotka eroavat olennaisesti organisaation senhetkisistä käytännöistä,” sanoo Niina Nurmi Kuva: Jaakko Kahilaniemi

Tutkimuskohteeni on työn muuttuva luonne, ja miten se vaikuttaa organisaatioihin, tiimeihin ja yksilöihin. Teknologian kehitys ja koronapandemia ovat viime aikoina tehneet virtuaalityöstä (jossa työtä tehdään etänä ja vuorovaikutus tapahtuu verkkotyökalujen avulla) useimmille tietotyöntekijöille "uuden normaalin”.

Näin valtavat työelämän muutokset herättävät kysymyksen siitä, miten työn organisointi tulisi tulevaisuudessa tehdä, miten esimerkiksi työtä johdetaan ja suunnitellaan ja miten tiimityötä tehdään.

Luovuuden johtaminen voi tuntua paradoksaaliselta, koska se sisältää usein vanhojen toimintatapojen tuhoutumista, epävarmuutta ja ristiriitoja – juuri niitä elementtejä, jotka johtamisessa perinteisesti pyritään minimoimaan organisaation toiminnan varmistamiseksi.

Radikaali tai ”tavallisesta poikkeava” luovuus järkyttää nykytilaa. Se sekoittaa sosiaalisen järjestyksen ja organisaatioidentiteetin nostamalla esiin ideoita, jotka eroavat olennaisesti organisaation senhetkisistä käytännöistä. Asteittaiset tai "mukautuvat" ideat sitä vastoin johtavat suppeisiin muutoksiin totutuissa toimintamalleissa. Olemassa olevia käytäntöjä ja tuotteita täytyy muokata vain vähän, minkä vuoksi tällaiset ideat tuntuvat helpommilta hallita.

Asteittaisen luovuuden prosessit ovat tehokkuuskeskeisiä. Radikaali luovuus puolestaan edellyttää uusien alueiden tutkimista, riskinottoa ja irrottautumista olemassa olevista käytännöistä.

Niina Nurmi
Työelämäprofessori, International Design Business Management
Kauppakorkeakoulu

Unfolded

Unfolded -lehti esittelee luovuuteen ja vastuullisiin muutoksiin liittyviä monialaisia hankkeita, kokeiluja ja ajattelumalleja.

Read more
Unfolded_logo

Radikaali luovuus

Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.

Lue lisää
Radical creativity illustration: Anna Muchenikova
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

White Aalto logo with exclamation mark standing in the middle of Otaniemi campus in the summertime
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-korkeakoulusäätiö laskee liikkeeseen kaksi joukkovelkakirjalainaa yhteismäärältään 150 miljoonaa euroa

Joukkovelkakirjalainoista saatavat varat käytetään pääasiassa kiinteistöinvestointien rahoittamiseksi otettujen lainojen jälleenrahoitukseen sekä lisäksi yleisiin tarpeisiin.
kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston Sustainability Action Booster on apuraha, joka tukee opiskelijoiden ideoimia kestävän kehityksen projekteja kampuksella ja sen ulkopuolella.