Uutiset

Väitös: Miten liiketoiminta voi edistää rauhaa yhteiskunnassa?

Tilman Bauer pohtii tutkimuksessaan, mitä on bisnes, entä mitä on rauha ja miten nämä käsitteet liittyvät toisiinsa.
People walking and standing. Photo: Aalto University/Kristian Presnal
Kuva: Aalto-yliopisto / Kristian Presnal

Tilman Bauerin julkinen väitöstilaisuus järjestetään Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa sekä verkossa perjantaina 24.11.2023 (tarkemmat tiedot tämän sivun alareunassa).

Tutkimuksen aiheena on, miten liiketoiminta voi edistää rauhaa yhteiskunnassa normatiivisena tarkoituksenaan tehdä liike-elämästä hyvää edistävä voima. Tutkimus lähtee kysymyksestä: ”Mitä on bisnes?”. Analyysi paljastaa käsitteen alkuperän, sen todellisen merkityksen sekä liiketoiminnan roolin yhteiskunnassa. Alustava tutkimustulos on, että "bisnes" ja "tarkoitus" (purpose) liittyvät olennaisesti toisiinsa. Haastaen voiton maksimoinnin käsitteen yleisenä tavoitteena tutkimus esittää, että liike-elämän tarkoituksen on liityttävä jollain tavoin positiivisten vaikutusten luomiseen.

Mutta mitä "positiivisten vaikutusten luominen" tarkoittaa? Vastatakseen tähän kysymykseen tutkimus analysoi rauhan käsitettä. Rauhantutkimuksen kirjallisuuden avulla voimme todeta, että rauha voidaan nähdä minkä tahansa positiivisen vaikutuksen substanssina. Tutkimus osoittaa, että jos liiketoiminnan tarkoitus on luoda positiivisia vaikutuksia yhteiskunnassa ja jos positiivisten vaikutusten luominen tarkoittaa todellisuudessa rauhan edistämistä, on silloin liiketoiminnan tarkoitus yhteiskunnassa edistää rauhaa.

Ehdottaessaan paradigman muutosta tutkimus osoittaa, että rauha on olennainen käsite liike-elämälle – sekä teoriassa että käytännössä. Empiiriset tutkimukset ovat osoittaneet, että eettinen liiketoiminta edistää rauhaa bisneksen ”sivuvaikutuksena”. Tässä tutkimuksessa ideaa viedään pidemmälle asettamalla vastuullisuuden, kestävyyden ja hyvän tekemisen käsitteet liike-elämän keskiöön. Hyvän tekeminen ei ole enää marginaalinen aihe sivullisena huolenaiheena, vaan liike-elämän perimmäinen ydin.

Kun yritykset kysyvät, miten he voivat tehdä hyvää yhteiskunnalle ja ympäristölle, tutkimuksen kehittämä viitekehys tarjoaa kattavan vastauksen tähän kysymykseen. Omaksumalla ajatuksen siitä, että rauha on minkä tahansa myönteisen vaikutuksen substanssi, yritykset voivat asettaa tavoitteensa yhteiskunnassa pelkän voiton maksimoinnin yläpuolelle ja rakentaa eettisempää, kestävämpää ja rauhallisempaa tulevaisuutta. Kysymykseen, miten liiketoiminta voi käytännössä edistää rauhaa, tutkimus tarjoaa vastauksen kehittämällä liiketoiminnan rauhanindeksin (Business Peace Index).

Lisätietoa ja mahdolliset haastattelupyynnöt:
Tilman Bauer
[email protected] 
+358405751302

yellow pen

Väitös organisaatiot & johtamisen aineesta, Johtamisen filosofia, Tilman Bauer, KTM, Msc, MA

Väitöskirjan otsikko on: "Business for Peace: A New Paradigm for Making a Collective Living"

Tapahtumat
The picture shows Tilman Bauer near the stairs in the School of Business building.

Jos haluat rakentaa rauhaa, opiskele kauppatieteitä!

Liiketoiminnan tarkoitus yhteiskunnassa on edistää rauhaa, sanoo Kauppakorkeakoulussa väitöskirjaansa valmisteleva Tilman Bauer.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Virtuaalinen kirjastokortti koekäytössä

Virtuaalinen kirjastokortti koekäytössä
Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.