Uutiset

Vaihtoehtoja fossiilipohjaisille kuiduille – Helena Sederholm kehittää kestäviä tekstiilejä

Ulkovaatteissa käytetään tänä päivänä pitkälti öljypohjaisia kuituja ja ympäristölle vahingollisia kemikaaleja. Helena Sederholm kehittää väitöstyössään ympäristöystävällisiä vettä hylkiviä tekstiilejä. Mallia hän ottaa luonnosta.
Helena Sederholm photographed in a lab setting, wearing a blue sweater.
Kuva: Kristina Tsvetkova.

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa väitöstutkimusta tekevä Sederholm haluaa olla mukana kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.

”Ilmasto- ja ympäristöasiat ovat lähellä sydäntäni. Haluan käyttää koulutustani ja osaamistani paremman maailman esteenä olevien ongelmien ratkaisemiseen. Tekstiiliteollisuudessa on paljon tällaisia ongelmia”, Sederholm sanoo.

Espoosta kotoisin oleva Sederholm kiinnostui luonnontieteistä jo peruskoulussa, jossa erityisesti kemia ja biologia olivat ykkösaineita. Hän aloitti kandidaattiopinnot Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulussa vuonna 2017. 

”Opintojen aikana materiaalitieteet ja erityisesti biomateriaalit alkoivat houkutella minua. Päädyin kuitu- ja polymeeritekniikan maisteriohjelmaan, jossa sain tutustua luonnonkuituihin. Se tuntui oikealta.”

Kasvava ala tarvitsee tohtoreita

Diplomityössään Sederholm tutki Ioncell®-teknologian avulla valmistettujen kuitujen kierrätettävyyttä. Työ osoitti, että kierrätetyt Ioncell-kuidut soveltuvat tekstiilituotantoon alkuperäisten selluloosasta valmistettujen kuitujen lailla. Sederholm valmistui diplomi-insinööriksi syksyllä 2022. 

”Pääsin diplomityötä tehdessäni tutustumaan akateemiseen tutkimusmaailmaan. Pidin kokeellisesta työstä ja viihdyin tutkimusryhmässä tosi hyvin.”

Jatko-opinnot alkoivat kiinnostaa, joten Sederholm haki Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen tohtorikouluun, jossa hän pääsi aloittamaan heti maisteriopintojensa jälkeen.

”Biopohjaiset tekstiilit ovat Suomessa vielä alana nuori, mutta ala tulee varmasti kasvamaan. Kun saan tohtoriopintoni valmiiksi, uskon että työmarkkinoilla on tarvetta tohtoreille, joilla on biomateriaaleihin liittyvää osaamista ja näkemystä.”

Mallia luonnon ilmiöistä

Väitöstutkimuksessaan Sederholm kehittää ympäristöystävällistä tapaa valmistaa hydrofobisia eli vettä hylkiviä tekstiilejä ulkovaatteisiin. Nykypäivän ulkovaatteiden hydrofobisuus on aikaansaatu pääosin synteettisillä fossiilipohjaisilla kuiduilla. Fossiilittomat vaihtoehdot taas sisältävät ympäristölle vahingollisia kemikaaleja. 

”Onneksi luonnosta löytyy vettä hylkiviä materiaaleja. Pyrin ottamaan niistä mallia ja soveltamaan samanlaisia menetelmiä Ioncell®-prosessissa. Yksi vaihtoehto on käyttää puussa olevaa ligniiniä ja kehittää ligniinipitoisia selluloosakuituja. Hydrofobisuuden lisäksi ulkovaatteissa käytettävien kuitujen tulee olla riittävän vahvoja.”

Poikkitieteellisessä CelluMimicry-tutkimuksessa yhdistyy Aallon kemian tekniikan ja kauppatieteiden osaaminen.

”Tutkimme, kuinka biopohjaisia vettä hylkiviä materiaaleja voidaan kaupallistaa ja kuinka ne soveltuvat massatuotantoon. Kestävyys ja ekologisuus ovat kasvavia trendejä, jotka lisäävät vaatteiden vastuullista kulutusta. Toisaalta biopohjaisten materiaalien kaupallistamiseen liittyy myös haasteita, kuten vaatteiden hinta ja tekstiilien väriasiat.” 

Väitöstutkimuksessa Sederholmia inspiroi sen konkreettisuus.

”Jonain päivänä, kun kokeeni ovat toivottavasti onnistuneet, voin pitää kangaspalaa kädessäni ja todeta: minä tein sen! Tutkimustulokseni eivät ole ainoastaan numeroita näytöllä tai graafeja paperilla, vaan materiaali, jota voin koskea ja pitää kädessäni.”

Teksti: Marjukka Puolakka.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Outi Turpeinen standing on stage talking about Unfolding public art book to a seated audience facing her.
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Rakkautta ja runoutta - yliopiston tutkimuksesta välittyvä intohimo inspiroi taiteilijoita

K1-, K2-, ja K3-rakennuksien taidekokoelma Engineering Materials julkaistiin seminaarin yhteydessä.
Graphic illustration of materials science, AI and physics with equations, B&W photos and a photo of prof. Rinke.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Prof. Patrick Rinke: kestävän kehityksen materiaaleja tekoälyn avulla

Professori Patrick Rinken taito luoda ja löytää ympäristö- ja ilmastoystävällisiä materiaaleja tekoälyn avulla on tärkeämpää nyt kuin koskaan aiemmin
Arttu Leinonen, Aalto BIZ
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:
The Ocean’s Curtain is inspired by the way the surface of water looks when viewed from the seabed. Kurotuksia - Higher Powers exhibition. Photo: Mikko Raskinen.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Matematiikkaa ja taiteita sulauttava Kurotuksia – Higher Powers avautuu Heurekassa tänään – jättimäisiä limasieniteoksia on esillä jopa kaksin kappalein

Aalto-yliopiston poikkitieteellinen ”Kristallikukkia peilisaleissa: Matematiikka kohtaa taiteen ja arkkitehtuurin” -kurssi huipentuu tänään tiedekeskus Heurekassa avattavaan Kurotuksia – Higher Powers -loppunäyttelyyn. Se juhlistaa kurssin kymmenvuotista taivalta monialaisen vuorovaikutuksen lisäämiseksi, ja on samalla kurssin toinen näyttely Heurekassa.