Uutiset

Uusi podcast kertoo paremmasta tulevaisuudesta – Entä jos palvelutalot korvattaisiin moderneilla mummonmökeillä?

Aalto-yliopiston professori Pirjo Sanaksenaho ja Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka pohtivat, mitä on hyvä vanhuus ja kertovat, miten suunniteltiin muistiystävällinen taajama.
Sotera Entä jos
Väestön ikääntyminen luo tarvetta uusille asumisratkaisuille. Kuva: Aalto-yliopisto / Aleksi Poutanen

Aalto-yliopiston uusi Entä jos -podcast uskoo parempaan tulevaisuuteen ja tutkittuun tietoon. Jokaisessa jaksossa tutkijamme saa keskustelukumppaniksi yrityksen tai yhteisön edustajan pohtimaan tieteen, taiteen ja teknologian roolia yhteiskunnan isojen haasteiden ratkomisessa ja uusien mahdollisuuksien luomisessa.

Kolmessa ensimmäisessä jaksossa katsotaan avaruuteen, haetaan tekoälystä uutta virtaa liikuntaan ja pohditaan hyvän vanhuuden mahdollisuuksia. Ennusteiden mukaan muistisairaiden määrä kaksinkertaistuu nykyisestä vuoteen 2050 mennessä. Miten tästä selvitään, kun Suomessa puhutaan jo nyt hoitajapulasta ja vanhustenhoidon ongelmista? Podcastissa Aalto-yliopiston professori Pirjo Sanaksenaho ja Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka kertovat, miten kuntapäättäjät, kuntalaiset ja arkkitehdit miettivät yhdessä, millainen rakentaminen ja kaupunkiympäristö tukevat hyvää vanhuutta. Tuloksena syntyi suunnitelma muistiystävällisestä taajamasta, jossa keskeisessä roolissa ovat modernit mummonmökit: vanhusten itsenäistä asumista tukevat Lapinjärvitalot.

Toisessa jaksossa peliprofessori Perttu Hämäläinen ja digitaalista kiipeilyseinää kaupallistavan Valo Motionin toimitusjohtaja Raine Kajastila paljastavat, miten digitaalisuus ja tekoäly voivat tehdä sohvaperunoista superliikkujia.

Seuraavaksi julkaistavassa jaksossa apulaisprofessori Jaan Praks ja Aallon satelliittiohjelmasta ponnistaneen, maailman pienimpiä tutkasatelliitteja valmistavan Iceyen perustaja Pekka Laurila puhuvat Suomen satelliittibuumista ja kertovat, millainen avaruusvaltio maastamme voi parhaimmillaan tulla.

Podcastia voi kuunnella iTunesissa ja Spotifyssa.

Lue lisää Aalto-yliopiston parhaista tutkimus- ja opetushankkeista, kuten modernien mummonmökkienkin takaa löytyvästä Sotera-hankkeesta, täältä.

Lisätietoja:

Tiedetoimittaja Minna Hölttä
Puh. 050 539 6229
[email protected]

Entä jos -podcast
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Professori Ville Alopaeus.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu professoreihimme: Ville Alopaeus

Ville Alopaeus on toiminut kemian tekniikan professorina Aalto-yliopistossa vuodesta 2008. Erotusoperaatioita ja prosessien mallitusta tutkiva Alopaeus pyrkii edistämään siirtymää kohti uusiutuvaa energia- ja materiaaliympäristöä.
Esa Saarisen Filosofia Systeemiajattel, kuva: Mikko Raskinen
Opinnot Julkaistu:

Kuuletko muumipilvien kutsun? Esa Saarinen luennoi taas Aalto-salissa tammi- ja helmikuussa

Filosofi ja emeritusprofessori Esa Saarinen tekee paluun Aalto-saliin 10. tammikuuta ja 28. helmikuuta.
Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Aalto University School of Business, a student ascending, public art of Risto Suomi on the wall, photo Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän

Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.