Uutiset

Uudistuneet kielelliset linjaukset kannustavat monikielisyyteen

Toimeenpanosuunnitelma viimeistellään vuoden loppuun mennessä.
Opiskelijoita Harald Herlinin oppimiskeskuskessa
Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio.

Aalto-yliopisto on päivittänyt yleiset kielelliset linjauksensa sekä opetus- ja tutkintokielilinjauksensa. Uudistetut linjaukset kannustavat kielelliseen monimuotoisuuteen, kielten rinnakkaiseen käyttöön ja monikielisyyteen. Ne astuvat voimaan tammikuussa 2024. 

”Kielipolitiikkamme ja -käytäntöjemme pitää tukea sitä, että kaikki yhteisön jäsenet voivat tuntea olonsa tervetulleeksi ja toimia sen täysivaltaisina jäseninä. Päivitetyt linjaukset huomioivat sekä kansainvälisyyden että kansalliset kielemme. Käytämme suomea, ruotsia ja englantia tarkoituksenmukaisesti rinnakkain”, sanoo provosti Kristiina Mäkelä.

Lisää opetusta kotimaisilla kielillä

Yleisistä kielellisistä linjauksista päätti rehtori 22.11.2023. Niissä määritellään kansainvälisen, monikulttuurisen ja inklusiivisen yliopiston kielelliset periaatteet.

Opetus- ja tutkintokielilinjauksista päätti yliopiston akateemisten asiain komitea kokouksessaan 21.11.2023. Linjauksissa käsitellään muun muassa koulutusohjelmien tutkinto-, opetus - ja ohjauskieliä, tutkintotodistuksen kieliä, opetukseen ja alaan liittyvää termistöä, opetussuoritteiden kieltä ja opiskelijoiden kielellisiä oikeuksia.

Opetuksessa lisätään tarjontaa ja vaihtoehtoja kotimaisilla kielillä. Koulutusohjelmat voivat jatkossa olla myös monikielisiä. Opiskelijoita ja opettajia myös rohkaistaan käyttämään ja opiskelemaan kotimaisia kieliä.

”Rakennamme joustavia käytäntöjä toteuttamaan arjen monikielisyyttä. Opettajia tuetaan uusien linjausten toimeenpanossa ja monikielisyyden edistämisessä. Opiskelijoiden kielellisiä oikeuksia selkeytetään. Haluamme, että opiskelija tietää tarkkaan kurssin aloittaessaan, millä kielellä opiskelu ja suoritus tapahtuvat”, sanoo opetuksesta vastaava vararehtori Petri Suomala.

Toimeenpano tapahtuu vaiheittain

Linjausten toimeenpanosuunnitelmaa viimeistellään vielä loppuvuoden 2023 aikana yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa. Opetus- ja tutkintokielilinjausten toimeenpano tehdään vaiheittain kahden seuraavan opetussuunnitelmakauden aikana.

Kielellisten linjausten päivitystä valmisteltiin vuoden 2023 aikana koko yhteisön voimin monissa komiteoissa, ohjausryhmissä ja keskusteluissa. Lisäksi ideoita ja palautetta kerättiin kaikille työntekijöille ja opiskelijoille avoimen verkkoalustan kautta. 

”Suurkiitos kaikille, jotka olette osallistuneet vilkkaaseen keskusteluun ja kielipolitiikkamme muotoiluun. Saimme erityisen paljon kommentteja toimeenpanosta, ja joulukuun aikana työstämme vielä siitä tarkemman suunnitelman”, Kristiina Mäkelä toteaa.

Linjausten päivityksessä on huomioitu myös apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen viime keväänä antama kanteluratkaisu. Uudistetut linjaukset ovat osa vastausta, jonka Aalto-yliopisto laatii myöhemmin tänä vuonna.

Aalto-yliopiston kielellisten linjausten tavoitteena on tukea yliopiston tehtävää sekä osana globaalia tiede- ja taideyhteisöä että Suomen menestyksen edistäjänä. Tavoitteena on tukea yhteisömme monikielisyyttä ja monikulttuurisuutta, edistää sen jäsenten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta sekä turvata kansallisten kielten asema tutkimuksen ja korkeimman opetuksen kielinä yliopiston edustamilla aloilla. 

Lue lisää:

Lisätietoja

Eija Zitting

Head of Learning Services
U902 Learning Services
Ida Salin

Ida Salin

HR Specialist, Equality, Diversity and Inclusion Officer
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

White A! logo standing on the ground with A-bloc and Väre in the background.
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Luku 21 visualisoituna
Yliopisto Julkaistu:

Aalto hyppäsi sijalle 21 maailmassa nuorten yliopistojen vertailussa

Times Higher Educationin ranking arvioi maailman parhaat alle 50-vuotiaat yliopistot.
Yhdeksän suurta jäälohkaretta muodostivat taideinstallaation Kansalaistorilla Helsingissä 2021
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto ARTS -kesäkoulu tutkii veden merkitystä taiteen linssien läpi

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kesäkoulun teema on tänä vuonna vesi, jonka merkitystä käsitellään monialaisesti taiteen, elokuvan ja digitaalisuuden näkökulmista.
kuva juoksijoista joilla koira mukana rantaraitilla
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Ilmoittaudu Aalto Walk & Run -liikuntatapahtumaan 21.9.2024

Tule mukaan koko Aalto-yhteisölle ilmaiseen liikuntatapahtumaan!