Uutiset

Uudenlaista yhteiskunnallista vaikuttamista Kysy tutkijalta! -viikolla

Viisitoista tutkijaa tarjosi digialan osaamistaan tunnin ilmaisten Skype-keskustelujen muodossa.
kysytutkijalta700x400_fi_fi.jpg

Tutkimustiedon mahdollisimman tehokas hyödyntäminen ja levittäminen ovat tärkeä osa yliopistojen yhteiskunnallista vaikuttamista. Siksi Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama ja Aalto-yliopiston vetämä Teollisuuden digitaalinen murros -konsortio tarjosi tutkijoidensa asiantuntemuksen kansalaisten, median, yritysten ja yhteisöjen ulottuville aivan uudella tavalla: tunnin maksuttoman Skype-keskustelun muodossa. 

Huhtikuisen viikon aikana 15 tutkijalla oli kaikkiaan 65 keskustelukumppania startup-yrityksistä, teollisuusyrityksistä, eduskunnasta ja EU:sta, ministeriöistä, liitoista, viestintätoimistoista, pankeista, yliopistoista sekä kuntataholta. Käsiteltävinä aiheina oli muun muassa tekoälyn etiikka, alustatalous, ekosysteemit, lohkoketjut ja datan jakaminen.

“Keskustelut olivat poikkeuksetta hyvin onnistuneita. Ne eivät jääneet yleiselle tasolle, vaan niissä päästiin keskustelemaan yritysten ja yhteisöjen konkreettisista ongelmista ja haasteista johonkin digitalisaation osa-alueeseen liittyen. Oli erittäin mielenkiintoista havaita, että jo pelkästään keskustelun aiheena olleen digitalisaation osa-alueen yhteenvetäminen ja perusteiden selittäminen koettiin arvokkaaksi ja auttoi ongelmakentän ja ratkaisun hahmottamisessa. Myös tutkijalle keskustelut olivat erittäin inspiroivia; niistä sain sekä motivaatiota että uusia ideoita tulevaan tutkimukseeni”, kertoo tutkijatohtori Kimmo Karhu Aalto-yliopistosta.

Kysy tutkijalta! -palvelu madalsi kynnystä ottaa yhteyttä ja jatkoa palvelulle toivottiin

”Innovaatioiden edistäminen edellyttää uudenlaisia toimintatapoja ja heittäytymistä. Kun tilaisuus osallistua Kysy tutkijalta! -viikkoon tuli Twitterissä vastaan, tartuin siihen heti”, sanoo Maria Rautavirta, yli-insinööri liikenne-ja viestintäministeriöstä. Rautavirta sai keskustelusta vahvistusta kysymyksille, jotka digitalisaation kehityksessä on huomioitava. Ja varmistusta sille, että ministeriössä ollaan aktiivisesti mukana etsimässä vastauksia oikeisiin kysymyksiin ja erityisesti ihmisistä tämän muutoksen keskellä. ”Toivon lisää tällaisia matalan kynnyksen tilaisuuksia ja lyhyitä yhteenvetoja laajoistakin aiheista”, Rautavirta kommentoi. 

Jussi Simolin Innoduelista on startup-yrittäjä, jonka tuotteen avulla työntekijät pääsevät osallistumaan helposti heitä koskevaan päätöksentekoon ja näin johtajat voivat johtaa paremmin. ”Tarvitsemme markkinointiamme varten tieteellistä faktaa. Haluamme todistaa potentiaalisille asiakkaille, johtajille, että kuunteleminen ja osallistaminen ovat hyödyksi myös bisnekselle”, Simolin kertoo. 

Jussi Simolin kuuli Kysy tutkijalta! -viikosta Aalto-yliopiston Start-up Centerin kautta ja varasi keskusteluajan Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijan kanssa. Hän koki prosessin helpoksi ja keskustelun antoisaksi, sillä tutkija oli selvästi valmistautunut keskusteluun etukäteen. ”Jatkoimme dialogia vielä toisessakin puhelussa. Yrittäjänä tarvitsen juuri tällaista palvelua – helppoa tapaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan, joka antaa aikaansa ja neuvoja. Aivan mahtava palvelu!”, Simolin kertoo. 

Timo Honkanen Vaisalasta valikoi verkkosivulta asiantuntijoista sen, jonka erityisalue vastasi hänellä työn alla ollutta aihetta. Honkanen sai keskustelusta erittäin hyviä näkemyksiä ja kokemuksia, eikä vain akateemisesta kulmasta. ”Antoisa tunti, toivottavasti tästä muodostuu käytäntö joka toistuu”, hän kommentoi.

Teollisuuden digitaalinen murros -tutkimuskonsortio järjestää Kysy tutkijalta! -viikon myös ensi syksynä. 

Kiitos kaikille osallistujille! 

Teollisuuden digitaalinen murros -konsortio tutkii digitalisaation vaikutusta suomalaiseen teollisuuteen ja yhteiskuntaan. Konsortiossa on yli 40 tutkijaa viidestä organisaatiosta – Aalto-yliopistosta, ETLAsta, Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, Turun yliopistosta ja VTTstä. Hanke saa rahoituksensa strategisen tutkimuksen neuvostolta Suomen Akatemiasta. Lisätietoja ddi.aalto.fi 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: