Uutiset

Unite! Space Tech -hanke käynnistyi Winter Satellite Workhop -tapahtumassa

Uniten siemenrahaa saanut Space Tech -hanke sai lentävän lähdön, kun projektiryhmä kokoontui Aalto-yliopistossa Winter Satellite Workshopin (WSW) aikana 17.-19. tammikuuta 2024. WSW on Suomen ja muiden Pohjoismaiden sekä Baltian maiden suurin New Space -tapahtuma, joka kokoaa yhteen avaruusteknologian asiantuntijoita, tutkijoita ja opiskelijoita keskustelemaan nopeasti kehittyvän avaruusalan ajankohtaisista aiheista.
Unite! Space Tech project members Rene Laufer (Luleå University of Technology) Leonardo  Reyneri (Politecnico di Torino), Francesco Mosca (Spacemotionery), Jaan Praks (Aalto University), Quazi Saimoon Islam (University of Tartu), Mykola Ivchenko (KTH).
Hankkeen jäsenet vasemmalta oikealle: Leonardo Reyneri (Politecnico di Torino), Francesco Mosca (Spacemotionery), Jaan Praks (Aalto-yliopisto), Quazi Saimoon Islam (Tarton yliopisto), Mykola Ivchenko (KTH). Kuva: Suvi Lavinto

Yksi Winter Satellite Workshopin painopistealueista oli tänä vuonna avaruusalan koulutus. Konferenssissa oli kaksi koulutusta käsittelevää istuntoa. Unite! Space Tech -hanke toi Suomeen viisi yliopistoa ja kaksi hankekonsortioon kuuluvaa yritystä esittelemään tuloksiaan ja keskustelemaan hankkeen kehityksestä. Tiiviin ohjelman aikana kuultiin useita Unite! jäsenten pitämiä esityksiä. Hankkeella oli myös kokouksia, lounastapaamisia, illallinen ja Aallon tiloihin tutustuminen.

"Tapahtuma toi myös monia uusia ehdokkaita avaruusalan koulutusverkostoomme. Päätimme, että ensi vuonna kutsutaan jo paljon suurempi delegaatio Unite! -yliopistoista ja järjestetään lisäohjelmaa opiskelijoille. Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli menestys, ja tarve Unite! -yliopistojen väliselle yhteistyölle avaruusalan koulutuksen alalla on ilmeinen", sanoo professori Jaan Praks, WSW-tapahtuman järjestäjä ja Unite! Space Tech -hankkeen vetäjä.

Hankkeeseen kuuluu kuusi Unite! -yliopistoa (Aalto-yliopisto, Universitaire de Grenoble, Kungliga Tekniska Högskolan, Politecnico di Torino, Universidade de Lisboa, Universitat Politécnica de Catalunya - BarcelonaTech), kaksi muuta yliopistoa (Tarton yliopisto, Luulajan teknillinen yliopisto) ja kaksi yritystä (Arctic Astronautics Ltd., SpaceMorionery s.r.l.).

Professor Leonardo Reyneri from PoliTo and professor Jaan Praks from Aalto University standing in a seminar hall at the Winter Satellite Workshop 2024.
Professori Leonardo Reyneri (vasemmalla) ja Jaan Praks. Kuva: Suvi Lavinto

Vahvan ja kestävän yhteistyön rakentaminen

"Space Tech -hanke sai alkunsa eri puolilla Eurooppaa sijaitsevista akateemisista oppilaitoksista, joilla kaikilla on monen vuoden kokemus piensatelliittien opetuksesta ja kehittämisestä. Yhteistyökumppaneiden päätavoitteena on luoda vahvaa ja kestävää yhteistyötä piensatelliittitalouden alalla, aluksi kumppaneiden kesken, mutta myöhemmin myös laajemmalle yleisölle", sanoo professori Leonardo Reyneri Politecnico di Torinosta.

Piemonten alueella, jossa Politecnico di Torino sijaitsee, toimii monia korkeatasoisia avaruustalouden yrityksiä ja myös kasvava määrä pk-yrityksiä. Tämän seurauksena on tullut tarve kouluttaa uuden sukupolven avaruusinsinöörejä ja -teknikoita. Tarjolla onkin laaja valikoima kursseja avaruustekniikan eri aloilla Politecnico di Torinossa että muissa saman alan oppilaitoksissa ja viime aikoina myös joissakin lukioissa, jotka ovat aloittamassa avaruusalan koulutuskursseja.

Space Tech -ryhmä tekee yhteistyötä kehittääkseen yhteisiä kurssitoimintoja, luodakseen alustan yhteiselle hybridiopetukselle, seuratakseen opiskelijoiden oppimiskokemuksia ja kehittääkseen arviointistrategioita ja käytännön elementtien sisällyttämistä hybridiopetukseen. Ryhmä suunnittelee myös eurooppalaisen avaruusalan kesäkoulua.

Uniten siemenrahahaku auki 15.3.2024 saakka 

Space Tech -hanke sai Unitelta siemenrahaa vuoden 2023 haussa. Unite! haluaa siemenrahalla aktivoida yhteisten tutkimushankkeiden ja opetustarjonnan luomista, edistää opetus- ja/tai tutkimusyksiköiden välistä pitkäaikaista yhteistyötä ja tukea opiskelijoiden opetussuunnitelman ulkopuolisten tai kulttuurienvälisten toimintojen luomista.

Opetuksen ja oppimisen sekä tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen siemenrahastot

- mukana oltava vähintään kolme Unite!-yliopistoa

- enintään 10 000 euroa ”Exploration”-toimintaan, kuten kontaktien luomiseen ja yhteistyöideoiden muotoiluun

- enintään 80 000 euroa kehittämistoimiin, kuten yhteiskurssien rakentamiseen tai yhteisten tutkimusehdotusten kehittämiseen.

Haku on avoinna 15.3.2024 asti. Lue lisää seuraamalla alla olevaa linkkiä. 

Lue lisää Uniten siemenrahoituksesta

Jar full of coins representing Unite! Seed Fund.

Hae Unite!-yliopistoallianssin siemenrahaa opetus-, tutkimus- ja opiskelijayhteistyön edistämiseksi

Opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden innovatiivisille yhteistyöideoille voi nyt hakea taloudellista tukea. Unite-allianssiin kuuluu Aallon lisäksi kahdeksan muuta korkeatasoista eurooppalaista yliopistoa.

Uutiset

Aiheeseen liittyviä uutisia

Havainnekuva tiedesatelliitti Foresail-1:stä maapallon yllä.

Unite! edistää Euroopan laajuista yhteistyötä avaruuteen liittyvien aineiden opetuksessa

Unite!-yliopistot luovat yhteistyöverkoston avaruuteen liittyvien aineiden opetusta varten.

Uutiset
Dipoli Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Anni Kääriä

Avaruusasiantuntijat koolle Otaniemeen

Vuosittain järjestettävä Winter Satellite Workshop on laajentunut pohjoismaiden suurimmaksi avaruusammattilaisten kohtaamiseksi.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Nainen lukemassa tabletilla
Opinnot Julkaistu:

Aalto EE julkaisee Alex-oppimisalustan: Uusi alusta muuttaa elämänlaajuista oppimista

Aalto University Executive Education (Aalto EE) lanseeraa kesäkuussa ensimmäisen version Alex-oppimisalustasta, joka on suunniteltu elämänlaajuiseen oppimiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Alex tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja, pieniä osaamiskokonaisuuksia ja ammatillisen kehittymisen ohjelmia, jotka sovittavat taidot yhteen alan tarpeiden kanssa. Alusta, joka kehittyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, kuten mobiilisovelluksella ja tekoälyn integroinnilla, asettaa uuden standardin ammatilliselle kehittymiselle Suomessa.
Yhdeksän suurta jäälohkaretta muodostivat taideinstallaation Kansalaistorilla Helsingissä 2021
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto ARTS -kesäkoulu tutkii veden merkitystä taiteen linssien läpi

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kesäkoulun teema on tänä vuonna vesi, jonka merkitystä käsitellään monialaisesti taiteen, elokuvan ja digitaalisuuden näkökulmista.