Uutiset

Työn tulevaisuus: vähemmän hierarkiaa, enemmän itseohjautuvia tiimejä

Aallon opiskelija Essi Porkka palkittiin ”The Future of Work” -gradukilpailussa.

Työ, työelämä ja työmarkkinat muuttuvat Suomessa nopeasti 2010-luvulla. Adecco Finland järjesti syksyllä 2017 ”The Future of Work” -gradukilpailun. Kilpailussa haettiin pro gradu -töitä, joiden tavoitteena on tulevaisuuden työelämän parantaminen.

”Monien yritysten mielestä työelämän muutoksiin mukautuminen on hankalaa, ja siksi tavoitteenani oli tarjota konkreettisia neuvoja siitä, miten yritykset voivat edistää ja hallita muutosta aiempaa tehokkaammin”, kilpailun voittaja, Aallon MIB- ja CEMS-maisteriohjelmien opiskelija Essi Porkka sanoo.

Porkka sai palkinnoksi stipendin, ja lisäksi hänet kutsuttiin Adecco Finlandin pääkonttoriin esittelemään työnsä tuloksia. Porkka keskittyy gradussaan digitalisaatioon perustuvien johtamisinnovaatioiden käyttöönottoon.

Ihmisten johtaminen uusiutuu

Kun työ ei ole enää yhtä sidottua aikaan, paikkaan ja pitkiin työsuhteisiin kuin aiemmin, kilpailukyvyn säilyttäminen edellyttää innovatiivisia johtamiskäytäntöjä. Porkka tarkasteli tapaustutkimuksissa kahdeksaa erilaista organisaatiota ja sitä, miten ne hallitsevat näitä muutoksia.

Hän määritti tekijöitä, jotka vaikuttavat johtamisinnovaatioiden käyttöönottoon, ja selvitti, miten organisaatioissa edistetään käyttöönottoprosessia.

”Rakenteelliset muutokset, kuten itseohjautuvat tiimit ja hierarkkisten rakenteiden purkaminen, ovat suomalaisyrityksissä selkeästi tärkeimpiä suuntauksia – ja ne voidaan ottaa käyttöön myös suuremmissa ja perinteisemmissä organisaatioissa”, Porkka sanoo.

Hänen mukaansa johtajien rooli on ratkaisevan tärkeä käyttöönoton onnistumisessa. Työntekijöiden ottaminen mukaan, heidän tukemisensa ja ohjaamisensa, viestintä ja vuoropuhelu, rekrytointi ja digitalisaation hyödyntäminen näyttävät olevan erittäin tärkeitä.

Johtajien merkitys on vieläkin suurempi perinteisissä organisaatioissa, joissa jyrkkien muutosten toteuttaminen johtamiskäytännöissä, -prosesseissa ja -rakenteissa voi olla vaikeampaa.

Adecco Finlandin mukaan Porkan työ rohkaisee yrityksiä, joihin kohdistuu digitalisaation ja työelämän nopeiden muutosten aiheuttamia paineita. Se osoittaa, että työn tulevaisuutta on edelleen mahdollista hallita, jos muutos suunnitellaan huolellisesti ja henkilökunta otetaan mukaan uudistusten toteutukseen.

Essi Porkan gradu oli myös kolmen loppukilpailuun päässeen työn joukossa Henry ry:n vuoden 2017 paras HR-gradu -kilpailussa.

Lue lisää:

Adecco Finlandin uutinen (adecco.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Maarintalon toiminnot siirtyvät Kandidaattikeskukseen

Maarintalo suljetaan toukokuun lopussa.