Uutiset

Tuula Teeri: Nyt tarvitaan rohkea visio, innovaatioita ja investointeja, jotta Suomi saadaan kasvun tielle

Rehtori Tuula Teeri ja yliopiston hallituksen jäsen Colin Whitehouse ottavat kantaa Suomen taloudelliseen kasvuun.

”Suomi yrittää tasapainottaa taloutta lyhyen aikavälin mekaanisilla verotus- ja työllistämisratkaisuilla. Nämä keinot eivät ole riittäviä, vaan kasvu luodaan lisäämällä innovaatioita ja investointeja. Siksi tarvitsemme rohkean kansallisen tutkimus- ja innovaatiovision, joka kantaa yli hallituskausien”, Tuula Teeri sanoo.

Useiden kansainvälisten selvitysten mukaan erityisesti Suomi on menettämässä innovaatiokykyään. Pitkään Suomen Akatemian asiantuntijana toiminut Colin Whitehouse ja Tuula Teeri ovat sitä mieltä, että säilyttääkseen johtavan asemansa innovaatiomaana Suomen on:

  • Kehitettävä rahoitusjärjestelmä joka kannustaa suomalaisia yliopistoja aivan kansainväliseen kärkeen.
  • Sisällytettävä osaksi valtion rahoitusjärjestelmää kansainvälinen arviointi siitä, miten yliopistot edistävät yhteiskunnallista kehitystä pitkällä aikavälillä.
  • Uudistettava yliopistollista koulutustarjontaa siten, että se tukee seuraavan sukupolven elinkeinoelämää ja työllisyyttä.

Useista maista, mm. Iso-Britanniasta ja Pohjoismaista saatu tutkimustieto viittaa siihen, että tiivis ja pitkäaikainen yhteistyö yritysten ja yliopistojen välillä on kestävän kasvun avain.

Damvad-konsulttiyhtiön tuoreen selvityksen mukaan Aalto-yliopiston kanssa tutkimusyhteistyötä tekevät yritykset ovat tuottavia, vientipainotteisia ja tietointensiivisiä, ja ne työllistävät keskimääräistä enemmän. Myös tanskalaisen DTU-yliopiston tulokset olivat vastaavia. 

”Kykenemme ratkomaan yhteiskunnan suuria haasteita, jos investoimme kansainvälisesti kilpailukykyiseen tutkimukseen sekä jos onnistumme lisäksi yhdistämään yliopistojen ja yritysten osaamisen. Tutkimus luo liiketoimintaa, ja tutkimusyhteistyö yliopistojen kanssa parantaa yritysten liikevaihtoa ja luo uutta työtä”, Tuula Teeri toteaa. 

Colin Whitehousen mukaan kansainvälisillä avainyrityksillä on vahvaa näyttöä merkittävästä ja säännöllisestä yhteistyöstä johtavien yliopistojen kanssa.

”Nyt Aallolla ja muilla yliopistoilla on ratkaiseva tilaisuus syventää yhteistyötä ja rakentaa pitkäjänteisiä strategisia kumppanuuksia sekä suomalaisten että kansainvälisten yritysten kanssa. Näin luomme kasvua talouteen ja työllisyyteen”, Colin Whitehouse korostaa. Hän lisää: ”Tämä on toiminut hyvin muissa maissa. En näe mitään syytä, miksi se ei toimisi myös Suomessa.”

Lisätietoja:

Tuula Teeri, rehtori, Aalto-yliopisto
p. 050 452 4690 (assistentti Hely Kilpeläinen)
[email protected]

Colin Whitehouse, Aalto-yliopiston hallituksen jäsen
p. 050 452 4690 (assistentti Hely Kilpeläinen)

Jaakko Salavuo, viestintäjohtaja, Aalto-yliopisto
p. 050 483 6120
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Kolme valkoista, taiteltua paperirakennetta eri kokoisina ja muotoisina harmaalla pinnalla.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näyttävä origamikartonki uudistaa kasvavia pakkausmarkkinoita

Origamitaitteet mahdollistavat kartongille täysin uusia ominaisuuksia ja tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon muun muassa korvaamaan muovia ja styroksia pakkauksissa. Esteettinen materiaali herättää kiinnostusta myös muotoilijoiden keskuudessa.
Talvikki Hovatta, taustalla Metsähovin radio-observatorion teleskooppia suojaava kupu.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Talvikki Hovatta haluaa ratkaista avaruusyhteisöä vuosikymmeniä askarruttaneen mysteerin

Metsähovin radio-observatorion uusi vastaanotin ja Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC-rahoitus mahdollistavat mustien aukkojen hiukkassuihkujen koostumuksen selvittämisen.
Lähikuva ihmisen silmästä, johon heijastuu keltainen valo, korostaen ripsiä ja iiristä.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tekoäly auttaa tunnistamaan diabeteksen aiheuttaman silmäsairauden – kielimallien käyttö lääketieteessä lisääntyy

Tutkimustulos voi jatkossa mahdollistaa monia uusia sovelluksia erilaisissa seulontaohjelmissa ja diagnostiikassa.