Uutiset

Tutkimus: Lisääntyneet sään ääri-ilmiöt heikentävät eri viljelykasvien satoja maailmanlaajuisesti, vehnä suurin kärsijä

Viljelijöiden riski kohdata sään ääri-ilmiö kasvoi tutkimusjaksolla joka puolella maailmaa.
Keltainen viljapelto ja sininen taivas
Pahiten sään ääri-ilmiöt vaikuttivat vehnänviljelijöihin, joiden riski kohdata liian kuuma ja kuiva kasvukausi kasvoi tutkimusjaksolla kuusinkertaiseksi. Kuva: Olexandr / Pixabay.

Sään ääri-ilmiöitä ilmenee ajoittain maapallon joka kolkassa, mutta niiden samanaikaisen esiintymisen vaikutusta eri viljelykasvien satoihin ei ole aiemmin maailmanlaajuisesti tutkittu. Aalto-yliopiston tutkijoiden vetämän kansainvälisen tutkijaryhmän tuore tutkimus kertoo nyt, että viljelijöiden todennäköisyys kohdata samanaikaisesti kuuma ja kuiva kasvukausi on lisääntynyt joka puolella maailmaa. Tutkimuksen mukaan myös eri viljelylajien satoisuus kärsii sään ääri-ilmiöistä.

Tutkimuksessa selvitettiin sää- ja satotilastojen avulla maailmanlaajuisesti kuumien ja kuivien sekä myös kylmien ja märkien ääri-ilmiöiden samanaikaista ilmenemistä sekä niiden vaikutusta neljän eri viljelykasvin satoihin vuosina 1980–2009. Tutkimus julkaistiin äskettäin Scientific Reports -lehdessä.

Pahiten sään ääri-ilmiöt vaikuttivat vehnänviljelijöihin, joiden riski kohdata liian kuuma ja kuiva kasvukausi nousi tutkimusjaksolla kuusinkertaiseksi. Maissin, riisin ja soijapavun kasvattajilla riski kohdata kuumuutta ja kuivuutta taas kaksinkertaistui 30 vuodessa.

Liian kuumat ja kuivat olosuhteet kasvukaudella myös pienensivät johdonmukaisesti kaikkien tarkasteltujen viljelykasvien satoja ympäri maailman. Myös kylmät ja märät olosuhteet heikensivät satoja, mutta vähemmässä määrin ja eikä tulos ollut yhtä suoraviivainen, tutkijat toteavat.

Tutkimuksessa havaittiin, että liian kuumat ja kuivat kasvuolosuhteet pienensivät vehnäsatoa maailmanlaajuisesti yhteensä noin neljä prosenttia. Joillain alueilla sato kutistui sitäkin enemmän, kuten osissa Venäjää ja Kiinaa, jotka kummatkin ovat suuria vehnäntuottajamaita. Kuumat ja kuivat viljelyolosuhteet pienensivät myös maissin satoa noin kolme prosenttia, mutta siinäkin menetykset olivat paikoin suurempia muun muassa osissa Pohjois-Amerikkaa, itäistä Eurooppaa ja Kiinaa.

Suomessa ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden vaikutukset maatalouteen ovat tutkimuksen perusteella kaksijakoisia.

”Voi sanoa, että Suomessa keskimäärin kasvuolosuhteet ovat parantuneet, koska kasvukausi on pidempi ja lämpöä on enemmän. Mutta kuumuus ja kuivuus aiheuttavat täälläkin ongelmia, ja niiden esiintyvyys myös lisääntyi tutkimusjaksolla”, kertoo tutkimusta johtanut tutkijatohtori Matias Heino.

Tutkijat toteavat, että sään vaikutuksen ymmärtäminen eri lajien satovaihteluihin on välttämätöntä, jotta maataloustuotanto pystyy sopeutumaan ilmastonmuutokseen.

”Sään ääri-ilmiöiden koko maailman elintarviketuotannolle aiheuttama uhka kasvaa jatkuvasti, joten meidän on kehitettävä keinoja auttaa viljelijöiden sopeutumista epäsuotuisiin sääoloihin. Meidän on myös vähennettävä päästöjä, jotka aiheuttavat ilmastonmuutosta”, Heino toteaa.

Linkki tutkimukseen Nature-julkaisun Scientific Reports -lehdessä

 

 

Matias Heino

Postdoctoral Researcher

Miljardille ihmiselle vapautuisi ruokaa, jos maatalouden sivuvirtoja kierrätettäisiin tuotantoeläinten rehuksi

Aalto-yliopiston tutkijat osoittivat, että ruokaa riittäisi jopa 13 prosenttia suuremmalle väestölle, jos tuotantoeläinten rehuna käytettäisiin enemmän maatalouden sivuvirtoja.

Lue lisää
Vehnänjyviä

Tuore tutkimus: Ilmastonmuutos uhkaa jopa kolmannesta maailman ruoantuotannosta  

Ilmastonmuutos voi vaikuttaa rajusti Suomenkin luontoon ja ekosysteemeihin, Jos hiilidioksidipäästöjen kasvu jatkuu entisellään.

Lue lisää
Ruoantuotantovyöhykkeet
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A dog and two researchers. Photo: Aalto University/Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
Käsikirjoituskoulutusta / post-it-lappuja / Marja-Riitta Koivumäki
Mediatiedotteet, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopistoon elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus

Syksyllä 2023 alkava koulutus on suunniteltu ammatillista osaamista syventäväksi koulutukseksi alalla jo toimiville.
Alma Median projektitiimi, Aalto BIZ
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Vastuullisuus on tärkeä osa asumisen digitaalisia palveluita

Opiskelijat tekivät Alma Medialle yritysprojektin, jossa he kartoittivat asumisen digitaalisia palveluita kestävän kehityksen näkökulmasta.
Kimmo Karhu is a post-doctoral researcher at Aalto University.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille

Aalto-yliopisto keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.