Uutiset

Tulevaisuuden terveydenhuoltoa muotoilemassa

Millaista on sosiaali- ja terveydenhuolto vuonna 2030 ja sen jälkeen? Muotoiluopiskelijoiden kehittämiä digitaalisen sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisuja esitellään Dubain maailmannäyttelyssä.
Aalto Department of Design, Emerging Designs course collaborates with Norden at Dubai World Expo

Muotoilun laitoksen Emerging Designs -maisterikurssin opiskelijat saivat syksyllä 2021 haasteekseen Pohjoismaisen ministerineuvoston ja Ruotsin Västerbottenin alueen (Nordregio) yhteistyössä koostaman toimeksiannon. Muotoilun opiskelijoita pyydettiin kuvittelemaan ja kuvaamaan sitä, miltä tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuolto näyttää vuonna 2030 ja sen jälkeen. 
 
Toimeksianto oli osa pohjoismaista hanketta, joka pyrkii vauhdittamaan sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaatiota syrjäseuduilla ja maaseudulla. Sen takana ovat Pohjoismainen hyvinvointikeskus ja Ruotsin Västerbottenin alueen maaseutulääketieteen keskus, ja sitä rahoittaa Pohjoismaiden ministerineuvosto. 
 
"Opiskelijoiden suunnittelemien konseptien ytimessä ovat potilaan voimaannuttamisen, paremman saavutettavuuden ja läpinäkyvyyden arvot, ja niitä tukevat digitaaliset etäratkaisut", sanoo projektipäällikkö Niclas Forsling Västerbottenin maaseutulääketieteen keskuksesta. 
 
Kurssin vastaavan opettajan, professori Severi Uusitalon mukaan kurssiprojekteissa korostui kokeellisuus, ja prosessi onnistui nostamaan esiin myös uusia kysymyksiä monitahoisesta suunnittelutehtävästä. Opiskelijoilla on mahdollisuus keväällä jatkaa projektiaan soveltuvilta osin validoitavaksi ratkaisuehdotukseksi. 

Monitahoiset haasteet taipuvat muotoilun avulla skenaarioiksi 

Toimeksiannon mukaan opiskelijoilta odotettiin visioita terveydenhuollon haasteiden selättämiseen, ei valmiita ratkaisuja. IDBM-ohjelmassa opiskeleva Falguni Purohit valitsi kurssin juuri toimeksiannon takia. Hän oli mukana ideoimassa syrjäseuduilla etänä toimivaa, helposti liikuteltavaa magneettikuvauspalvelua. 
 
”Terveydenhuollon muotoilu on aiheena todella kiinnostava. Haasteena tehtävä oli vielä erityisen kiinnostava, koska pohjoismaista terveydenhuoltoa pidetään lähtökohtaisesti niin hyvin toimivana.” 
 
Tehtävän koki sen monimutkaisuuden ja laajuuden vuoksi haastavana myös opiskelija Shreya Shrivastava. Hänen ryhmänsä tuotti ehdotuksen digitaalisen työkalun avulla parempaa mielenterveyshoitoa tarjoavan ratkaisun. 
 
”Opin kurssilla, miten navigoida monimutkaisessa kokonaisuudessa ja kehittää skenaarioita digitaalisen terveydenhuollon tulevaisuudesta. Tutustuimme kurssilla myös yhteisevoluutioprosessiin, jossa ongelma ja ratkaisu kehittyvät yhdessä sen sijaan, että ne seuraisivat toisiaan.” 

Concept image of Buba showing the instrument set and a parent using one instrument on a child
Opiskelijatyö BUBA: Yunran Zhou, Vivian Stolt ja Aleks Łukaszewska

Opiskelijatiimit tuottivat seitsemän konseptia 

BUBA on työkalupakki lasten etädiagnostiikkaan. BUBA on laite, joka sisältää joukon työkaluja, jotka on suunniteltu lääkärin etäkontaktia varten. Sen avulla on mahdollista tehdä perustarkastus lapselle ilman, että tarvitsee käydä lääkärin vastaanotolla. Palvelu on lapselle leikkisä ja rakennettu siten, että myös vanhempi voi oppia vuorovaikutuksesta. 
 
AMRI Remote on mobiili magneettikuvausjärjestelmä (MRI) etäterveydenhuoltoon. Aalto-yliopistossa kehitetty tekniikka tekee MRI-yksiköstä pienemmän, kevyemmän ja liikuteltavan. Vuonna 2030 magneettikuvaus on tuotavissa kotiin ja siten se auttaa erityisesti syrjäisillä alueilla asuvia vanhuksia. Ratkaisu toimii kolmen suurimman sairaalan alueella Pohjois-Suomessa, -Ruotsissa ja -Norjassa. 

EnVa on ennaltaehkäisevä terveydenhuoltojärjestelmä haja-asutusalueilla asuville vanhuksille. Se yhdistää puettavalta laitteelta kerätyt tiedot keskustelupohjaisen tekoälyn keräämiin mielialatietoihin.  Palvelu yhdistää teknologian, perheen sekä terveydenhuollon ammattilaiset, jotta vanhukset voivat kokea saavansa tukea sekä hoidollisesti että sosiaalisesti. 
 
Hopealinja on audiopalvelu, joka tuo yhteen dementiapotilaat ja heidän omaisensa simuloidun äänipalvelun kautta, ja joka analysoi myös potilaan kognitiivista hyvinvointia. Ratkaisu kerää helposti ja integroidusti tietoa potilaan tilan kehittymisestä ja lievittää niin potilaan dementian oireita kuin potilaan ja perheenjäsenten stressiä. 
 
Mimi on dementiaan keskittyvä sosiaalinen teknologia, usean laitteen alusta, joka luo perheenjäsenten, sukulaisten ja terveydenhuollon yhteisen "turvaverkon". Tarjoamalla kysymyksiä ja muistikehotteita, joihin on vastattava, palvelu yhdistää dementoituneet henkilöt vaivattomasti heidän perheenjäseniinsä. Palvelu on kognitiivisesti stimuloiva ja samalla se mittaa kognitiivista suorituskykyä. 
 
MonCom on parempaan mielenterveyteen tähtäävä viestintä- ja tiedonkeruutyökalu. Se auttaa asiakkaita hallitsemaan ja jakamaan terveystietojaan hoidontarjoajien kanssa vaivattomasti. Puettava laite seuraa asiakkaiden hyvinvointia keräämällä aktiivista ja passiivista dataa. Sisäänrakennettu tekoäly auttaa asiakasta, terapeuttia ja lääkäriä navigoimaan tietojen välillä vaivattomasti tuomalla esiin vain tärkeimmät tiedot. 
 
AMRI Emergency Stroke Unit on AMRI-kuvausyksikkö, joka toimii yhteistyössä hoitotason ambulanssien kanssa ja pyrkii lyhentämään hoitoaikoja aivohalvaustapauksissa. Pakettiauton kokoista yksikköä käytettäisiin ei-hätätapauksissa kuvaukseen sen kulkiessa ennalta määrättyjä reittejä pitkin pienissä kylissä ja hoitokeskuksissa. Hätätapauksissa yksikkö toimisi lisäkontaktipisteenä, joka pystyy kuvaamaan ja hoitamaan aivohalvaustapauksissa lähellä maaseutupotilaita. 

Opiskelijatyöt ovat esillä Dubain maailmannäyttelyssä helmikuussa. Tutustu töihin tarkemmin täällä
 
Lue lisää: 

Emerging Designs -kurssi

Dubain maailmannäyttely 2022 

Norden: Maailmannäyttely: tervetuloa tutustumaan sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuteen

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Valentina Arrietta's photo by Valentina Arrietta.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Valentina Arrietta: Palaute on aina lahja

"'Joskus tuntuu, että kamppailen yksin hylkäämisen ja julkaisemiseen liittyvien odotusten kanssa. Mutta jos puhun jonkun toisen kanssa, huomaan, että heilläkin on omat taistelunsa. On tärkeää puhua ihmisten kanssa ja huomata, että lopulta en kulje yksin näissä kengissä."
Inside Artist team pitching at Art & Tech Final 2023
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Aalto Digital Creatives Art & Tech Open Call ’23 -rahoitushaussa myönnettiin tukea viidelle luovan alan projektille

Art & Tech Open Call ’23 -rahoitushaussa jaettiin viidelle tiimille yhteensä 60 000 euroa ja mahdollisuuksia hyödyntää Aalto Studios infraa. Voittajien projekteissa yhdistetään taidetta ja teknologiaa uraauurtavilla tavoilla.
Aalto University Väre building pictured in spring time.
Yhteistyö Julkaistu:
A closeup of a woman in green light wearing goggles that reflect colourful pixels
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Syyskuussa aloittaa 15 uutta akatemiatutkijaa

Suomen Akatemia on myöntänyt Aalto-yliopistolle rahoituksen 15 akatemiatutkijan tehtävään.