Uutiset

Tuki Sisun saavutettavuusasioihin Aallossa

Elokuussa käyttöön otettavassa opetuksen ja opiskelun tietojärjestelmässä Sisussa on havaittu puutteita saavutettavuuteen liittyen. Yliopisto on sitoutunut tukemaan opiskelijoita yksilöllisesti, kunnes ongelmat on saatu korjattua.
Aalto-yliopisto, Sisu visual grpahic design of three different caracters.jpg

Opetuksen ja opiskelun tietojärjestelmän Sisun toiminnallisuuksia on otettu asteittain käyttöön Aalto-yliopistossa, ja lopullisesti Sisu korvaa aikaisemman Oodi-järjestelmän 9.8. Oodi-järjestelmä on tullut elinkaarensa päähän, ja usean korkeakoulun yhteinen Sisu tuo mukanaan muun muassa tehostetun opintojen suunnittelun, opintoihin ilmoittautumisen sekä opintojen edistymisen seuraamisen. Sisun käyttöönotto on osa laajaa digitalisaatiohanketta, jonka tavoitteena on kehittää opetuksen ja oppimisen palveluita ja opiskelukokemusta Aalto-yliopistossa.

Sisun saavutettavuudessa on vakavia puutteita, jotka on kirjattu korkeakoulukohtaiseen saavutettavuusselosteeseen. Saavutettavuusseloste löytyy myös Sisun käyttöliittymän kirjautumissivulta sisu.aalto.fi. Puutteet tarkoittavat esimerkiksi sitä, että järjestelmää on vaikea käyttää näkövammaisille tarkoitetulla ruudunlukuohjelmalla ja kaikkiin toimintoihin ei pääse näppäimistökomennoilla. Saavutettavuus on verkkomaailman esteettömyyttä, jonka perustana ovat ymmärrettävä sisältö, teknisesti saavutettava toteutus sekä selkeä ja helppokäyttöinen käyttöliittymä.

Sisu-järjestelmää kehittää Funidata Oy, jonka omistajia ovat Aalto-yliopisto ja kuusi muuta Sisun käyttöön ottavaa korkeakoulua. Funidata kehittää Sisua huomioiden omistajakorkeakoulujen tarpeet sekä käyttäjäpalautteen. Saavutettavuushaasteiden ratkaisua on korostettu yhdessä Funidatan ja omistajakorkeakoulujen kanssa Sisu-järjestelmän saavutettavuusarvioinnin jälkeen. Osan korjauksista on ennakoitu valmistuvan vielä vuoden 2021 aikana, mutta osa valmistuu näillä näkymin vasta 2023. Korjausten arvioitua ajankohtaa on yksityiskohtaisemmin avattu saavutettavuusselosteessa. Koska saavutettavuuteen ei saada ratkaisuja käyttäjän näkökulmasta tarpeeksi nopeasti, lyhyellä aikavälillä käyttäjille tarjotaan yksilöllistä ja joustavaa saavutettavuustukea.

”Yhdenvertaisuus on Aalto-yliopistolle erittäin tärkeä asia, jonka eteen teemme jatkuvasti työtä. Saavutettavuus on osa yhdenvertaisuutta ja kaikille on tarjottava yhtäläiset mahdollisuuden myös erilaisten järjestelmien käyttöön. Saavutettavuus on monille todellinen, arkinen ongelma, joka on ratkaistava”, sanoo Aalto-yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan puheenjohtaja, provosti Kristiina Mäkelä.

Provost Kristiina Mäkelä. Photo: Jaakko Kahilaniemi

Saavutettavuus on osa yhdenvertaisuutta ja kaikille on tarjottava yhtäläiset mahdollisuuden myös erilaisten järjestelmien käyttöön.

Kristiina Mäkelä, provosti

”Kehitämme opetuksen ja oppimisen palveluja Aalto-yliopistossa kokonaisuutena, ja saavutettavuus on meillä tärkeä kehitystä ohjaava periaate. Meillä on opetuksen ja oppimisen ja siihen liittyvien palveluiden alueella meneillään iso digitalisaatiohanke Leap for learning, joka tuo opiskelijoille ja henkilökunnalle monia hyötyjä muun muassa kokoamalla kaikki opiskelijan palvelut akateemisesta ohjauksesta opiskelijayhteisöihin yhteen verkkonäkymään. Samaan aikaan pitkään palvelleita järjestelmiä, kuten Oodi, tulee tiensä päähän. Noudatamme jatkuvan kehittämisen periaatetta ja otamme toiminallisuuksia vähitellen käyttöön ja kehitämme niitä käyttäjäpalautteen ja testauksen perusteella”, sanoo Aalto-yliopiston oppimispalvelujen johtaja Eija Zitting.

Saavutettavuustukea tarjotaan yksilöllisesti

Siihen saakka, kunnes ongelmat saadaan ratkaistua järjestelmän puolella, opiskelijoita tuetaan yksilöllisesti Sisun saavutettavuushaasteissa. Saavutettavuustukea tarvitsevat opiskelijat voivat olla yhteydessä Starting point -palvelupisteeseen, mistä saa apua muun muassa henkilökohtaisen opintosuunnitelman tekoon, kursseille tai tentteihin ilmoittautumiseen. Tukea tarvitseville opiskelijoille tehdään Sisu-asiantuntijoiden ja koulun henkilökohtaisten opintojärjestelyjen yhteyshenkilönavulla henkilökohtainen suunnitelma siitä, mitä apua tarvitaan ja miten apua saa sujuvasti ja joustavasti.

Lisätietoja:

Apua saavutettavuusasioihin:

Yhteydenotot:

Eija Zitting, Aalto-yliopiston oppimispalvelujen johtaja  

eija.zitting(at)aalto.fi

puh. +358 50 364 7778

Three smiling persons and the text "let's move on with Sisu"

Sisu – opiskelua ja opetusta tukeva tietojärjestelmä

Sisu on uusi opetuksen ja opiskelun ydintietojärjestelmä, joka korvaa Aalto-yliopistossa nykyisen Oodi-järjestelmän. Sisu on otettu käyttöön koko laajuudessaan elokuussa 2021.

Palvelut
Three women talking and eating ice cream in front of the Väre building.

Leap for Learning - menestyksen mahdollistajana opiskelijoille

Leap for Learning (suomeksi Oppimisharppaus) tuo opiskelijoille ja koko yhteisölle uuden digitaalisen kokemuksen Aalto-yliopistosta.

Palvelut
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Otakaari 1 Kuva: Aino Huovio / Aalto-yliopisto
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Otakaari 1:n käytäväovet lukitaan, käytä kulkutunnistetta

Opiskelija, tarkistathan, että sinulla on joko rekisteröity HSL-kortti tai hae opiskelijan kulkutunniste Väreen aulapalvelupisteestä ja rekisteröi se. Uudet kulkualueet tulevat voimaan kampuksella 16.11.
Four students are sitting around a table, looking at two computers in an atmospherically lit café.
Opinnot Julkaistu:

Hakuaika kevään 2022 Digital Business Master Class -kurssille on auki

Aalto-yliopiston kesäkoulun Digital Business Master Class (DBMC) -kurssi järjestetään maaliskuussa 2022 seitsemättä kertaa. Kurssi tarjotaan suosionsa vuoksi sekä keväisin että kesäisin
Räätälöity opiskelijoiden yritysprojekti PwC:lle, työryhmä
Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat selvittivät PwC:lle uuden EU-lainsäädännön vaikutuksia suomalaisiin alustayrityksiin

PwC:n toimeksi antamassa projektissa selvitettiin sääntelyiden vaikutusta alustatalouden toimijoiden liiketoimintamalleihin sekä datankäyttömahdollisuuksiin.
vihreitä kasveja vedessä
Opinnot Julkaistu:

The New Sustainability in Business -verkkokurssi vahvistaa tietämystä kestävästä liiketoiminnasta

Miten yritykset voivat luoda kestävää arvoa taloudelle, ympäristölle ja yhteiskunnalle?