Uutiset

Tuki Sisun saavutettavuusasioihin Aallossa

Elokuussa käyttöön otettavassa opetuksen ja opiskelun tietojärjestelmässä Sisussa on havaittu puutteita saavutettavuuteen liittyen. Yliopisto on sitoutunut tukemaan opiskelijoita yksilöllisesti, kunnes ongelmat on saatu korjattua.
Aalto-yliopisto, Sisu visual grpahic design of three different caracters.jpg

Opetuksen ja opiskelun tietojärjestelmän Sisun toiminnallisuuksia on otettu asteittain käyttöön Aalto-yliopistossa, ja lopullisesti Sisu korvaa aikaisemman Oodi-järjestelmän 9.8. Oodi-järjestelmä on tullut elinkaarensa päähän, ja usean korkeakoulun yhteinen Sisu tuo mukanaan muun muassa tehostetun opintojen suunnittelun, opintoihin ilmoittautumisen sekä opintojen edistymisen seuraamisen. Sisun käyttöönotto on osa laajaa digitalisaatiohanketta, jonka tavoitteena on kehittää opetuksen ja oppimisen palveluita ja opiskelukokemusta Aalto-yliopistossa.

Sisun saavutettavuudessa on vakavia puutteita, jotka on kirjattu korkeakoulukohtaiseen saavutettavuusselosteeseen. Saavutettavuusseloste löytyy myös Sisun käyttöliittymän kirjautumissivulta sisu.aalto.fi. Puutteet tarkoittavat esimerkiksi sitä, että järjestelmää on vaikea käyttää näkövammaisille tarkoitetulla ruudunlukuohjelmalla ja kaikkiin toimintoihin ei pääse näppäimistökomennoilla. Saavutettavuus on verkkomaailman esteettömyyttä, jonka perustana ovat ymmärrettävä sisältö, teknisesti saavutettava toteutus sekä selkeä ja helppokäyttöinen käyttöliittymä.

Sisu-järjestelmää kehittää Funidata Oy, jonka omistajia ovat Aalto-yliopisto ja kuusi muuta Sisun käyttöön ottavaa korkeakoulua. Funidata kehittää Sisua huomioiden omistajakorkeakoulujen tarpeet sekä käyttäjäpalautteen. Saavutettavuushaasteiden ratkaisua on korostettu yhdessä Funidatan ja omistajakorkeakoulujen kanssa Sisu-järjestelmän saavutettavuusarvioinnin jälkeen. Osan korjauksista on ennakoitu valmistuvan vielä vuoden 2021 aikana, mutta osa valmistuu näillä näkymin vasta 2023. Korjausten arvioitua ajankohtaa on yksityiskohtaisemmin avattu saavutettavuusselosteessa. Koska saavutettavuuteen ei saada ratkaisuja käyttäjän näkökulmasta tarpeeksi nopeasti, lyhyellä aikavälillä käyttäjille tarjotaan yksilöllistä ja joustavaa saavutettavuustukea.

”Yhdenvertaisuus on Aalto-yliopistolle erittäin tärkeä asia, jonka eteen teemme jatkuvasti työtä. Saavutettavuus on osa yhdenvertaisuutta ja kaikille on tarjottava yhtäläiset mahdollisuuden myös erilaisten järjestelmien käyttöön. Saavutettavuus on monille todellinen, arkinen ongelma, joka on ratkaistava”, sanoo Aalto-yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan puheenjohtaja, provosti Kristiina Mäkelä.

Provost Kristiina Mäkelä. Photo: Jaakko Kahilaniemi

Saavutettavuus on osa yhdenvertaisuutta ja kaikille on tarjottava yhtäläiset mahdollisuuden myös erilaisten järjestelmien käyttöön.

Kristiina Mäkelä, provosti

”Kehitämme opetuksen ja oppimisen palveluja Aalto-yliopistossa kokonaisuutena, ja saavutettavuus on meillä tärkeä kehitystä ohjaava periaate. Meillä on opetuksen ja oppimisen ja siihen liittyvien palveluiden alueella meneillään iso digitalisaatiohanke Leap for learning, joka tuo opiskelijoille ja henkilökunnalle monia hyötyjä muun muassa kokoamalla kaikki opiskelijan palvelut akateemisesta ohjauksesta opiskelijayhteisöihin yhteen verkkonäkymään. Samaan aikaan pitkään palvelleita järjestelmiä, kuten Oodi, tulee tiensä päähän. Noudatamme jatkuvan kehittämisen periaatetta ja otamme toiminallisuuksia vähitellen käyttöön ja kehitämme niitä käyttäjäpalautteen ja testauksen perusteella”, sanoo Aalto-yliopiston oppimispalvelujen johtaja Eija Zitting.

Saavutettavuustukea tarjotaan yksilöllisesti

Siihen saakka, kunnes ongelmat saadaan ratkaistua järjestelmän puolella, opiskelijoita tuetaan yksilöllisesti Sisun saavutettavuushaasteissa. Saavutettavuustukea tarvitsevat opiskelijat voivat olla yhteydessä Starting point -palvelupisteeseen, mistä saa apua muun muassa henkilökohtaisen opintosuunnitelman tekoon, kursseille tai tentteihin ilmoittautumiseen. Tukea tarvitseville opiskelijoille tehdään Sisu-asiantuntijoiden ja koulun henkilökohtaisten opintojärjestelyjen yhteyshenkilönavulla henkilökohtainen suunnitelma siitä, mitä apua tarvitaan ja miten apua saa sujuvasti ja joustavasti.

Lisätietoja:

Apua saavutettavuusasioihin:

Yhteydenotot:

Eija Zitting, Aalto-yliopiston oppimispalvelujen johtaja  

eija.zitting(at)aalto.fi

puh. +358 50 364 7778

Three smiling persons and the text "let's move on with Sisu"

Sisu – opiskelua ja opetusta tukeva tietojärjestelmä

Perustietoa Aallon opetuksen ja opiskelun ydintietojärjestelmästä.

Palvelut
Three women talking and eating ice cream in front of the Väre building.

Leap for Learning - menestyksen mahdollistajana opiskelijoille

Leap for Learning (suomeksi Oppimisharppaus) tuo opiskelijoille ja koko yhteisölle uuden digitaalisen kokemuksen Aalto-yliopistosta.

Digital Aalto
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Internet Forum 2022 yleisöluentosarja
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Turvallisuusasiat mietityttävät meitä jokaista

Tervetuloa mukaan syksyn 2022 Internet Forum -yleisöluentosarjan ensimmäiselle luennolle tiistaina 13. syyskuuta kello 17.15. alkaen.
2019 ENG fresman students
Opinnot Julkaistu:

Yli 400 nuorta aloittaa tekniikan opinnot Insinööritieteiden korkeakoulun uusissa kandipääaineissa

Kokonaishakijamäärä Insinööritieteiden korkeakoulun kandihakukohteisiin kasvoi selvästi edellisvuosista. Naispuolisia hakijoita kiinnosti erityisesti rakennetun ympäristön muutoksiin keskittyvä kestävät yhdyskunnat -pääaine.
Summer School student group smiling and hopping down the stairs at Aalto's Väre building
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kesäkoulussa syntyi yhteissuunnittelun avulla kestäviä tulevaisuuden konsepteja

Kurssilla pohdittiin, miten kiertotalous ja yhteissuunnittelu voivat edistää todellista muutosta.
School of Business alumna Aigerim Nukekova in the forest.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Aigerim Nukenova: Opiskelijaprojekti oli minulle arvokas ja hyödyllinen kokemus

Alumnimme Aigerim Nukenova opiskeli tieto- ja palvelujohtamisen maisteriohjelmassa ja työskentelee nykyään data-analyytikkona Fixablylla. Vapaa-ajallaan hän nauttii uinnista ja saunomisesta sekä lenkkeilystä luonnossa.