Uutiset

Tätä on elämä 1.5

Kutsumme sinut mukaan neljättä kertaa järjestettävään, tutkimuksen ja muotoilun yhteistyötä esittelevään Designs for a Cooler Planet -festivaaliin 7.9.–12.10.2022 Otaniemessä, Espoossa.
Shimmering Wood sneaker designed by by Noora Yau & Konrad Klockars. Photo: Kalle Kataila
Muotoilija Noora Yaun ja biomateriaalitutkija Konrad Klockarsin puuglitterkenkä. Heidän yrityksensä, Structural Color Studio, pääsi Fast Companyn vuoden 2021 World Changing Ideas Awards -kilpailun shortlistalle. Kuva: Kalle Kataila

Tarvitsemme nopeasti rohkeita systeemisiä muutoksia, jotta voisimme pysäyttää ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen. Tutkimus ja muotoilu voivat tarjota meille parempia vaihtoehtoja.

Kuvittele elämä, jossa kaikki, mitä käyttämämme kierrätetään, jalostetaan uudelleen ja tuotetaan viisaasti. Kuvittele elämä, jossa ilmaston lämpeneminen on rajattu 1,5 asteeseen. Kuvittele parempi elämä – sinulle, tuleville sukupolville ja planeetalle. 

Aallon tutkijat, muotoilijat ja yrittäjyysyhteisö kutsuvat sinut Otaniemeen kokemaan, mitä Elämä 1.5 voisi olla. Viiden viikon mittainen kaikille avoin festivaali juhlii planeetalle ystävällisempien materiaalien, muodin ja ruoan kokeiluja. 

Tapahtumassa tutustut kolmeen kiehtovaan teemaan: 

  • Jäljetön elämä: Planeettamme ei kestä tuhlaavaa materiaalien käyttöämme, Elämä 1.5 ei jätä haitallisia jälkiä. Tarvitsemme järjestelmiä, joiden toimijoiden avulla esineitä ja materiaaleja voidaan käyttää uudelleen loputtomasti. 

  • Kestävä tyyli: Tulevaisuuden vaatekaappisi voi olla vaikuttava kokoelma kierrätettyjä vaatteita ja huipputeknisiä vaatteita, joissa materiaalit ja värit hankitaan helposti viljeltävistä ja ylijäämämateriaaleista. Elämä 1.5 suosii hidasta tyyliä nopean muodin sijaan.

  • Terveempi ravintoketju: Elintarvikkeiden tuotanto aiheuttaa kolmanneksen globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä, ja paikoin tehoton viljelyalojen käyttö vauhdittaa luonnon monimuotoisuuden häviämistä. Elämä 1.5:ssä ruokajärjestelmämme ovat terveellisempiä, tuotamme enemmän vähemmällä. 

Alla muutama esimerkki siitä, mitä on luvassa – tervetuloa syyskuussa tutustumaan näihin projekteihin ja moneen muuhun! 

Water-hyacinth turned into textiles. Photo: Pentti Pällijeff
Haitallinen vesihyasintti voidaan muuntaa tekstiileiksi kemiallisen prosessin avulla. Kuva: Pentti Pällijeff

Norratex – trooppisista kasvijätteistä kestäväksi raaka-aineeksi

Kestävälle ja kaupalliselle uusille ja kierrätetyille tekstiilikuiduille on suuri kysyntä. Useat innovaatioista ovat suomalaisia, kuten Ioncell-kuitu, Spinnova ja Infinited Fibre Company.

Esittelemme uuden, potentiaalisen kasvipohjaisen tekstiilikuidun, Norratexin, joka on valmistettu ilman myrkyllisiä kemikaaleja tai kalliita liuottimia. Norratex -kuituprosessista ylijäävät sokerit on syötetty mikrobeille. Näin syntyy biologista väriainetta, jota käytetään T-paidan värikkäisiin yksityiskohtiin.

Vesihyasinttijätteestä valmistetaan arvokkaita tekstiilejä ja tekstiilivärejä, mikä vähentää neitseellisten raaka-aineiden ja fossiilipohjaisten pigmenttien tarvetta. Aasian trooppisissa vesistöissä vesihyasinttikasvustot aiheuttavat tulvia ja vähentävät veteen liuenneen hapen pitoisuutta, mikä vahingoittaa kalapopulaatioita. 

Megan McGlynn's Sample Wall comprises hundreds of different geometric tests. Photo Megan McGlynn
Sample Wall sisältää satoja erilaisia geometrisia testejä. Muotoilu ja valokuva: Megan McGlynn

Second Nature: luonnon inspiroimia biomateriaalikokeiluja

Suomella on huippuluokan osaamista biopohjaisista tuotteista ja teknologioista. Muotoilua ja kemiantekniikkaa yhdistävä ChemArts tekee joka vuosi uusia, kiehtovia orgaanisten materiaalien kokeiluja, joiden kantava ajatus on se, että luonto kuluttaa vain sen, mitä tarvitsee, eikä tuota jätettä.

Tänä vuonna ChemArtsin näyttelyssä nimeltä Second Nature voit nähdä muiden muassa muotoilija Megan McGlynnin upean installaation Intension - Sample Wall, jossa on satoja erilaisia geometrisia testejä. Käpristyneet, orgaaniset muodot muistuttavat tieteellisiksi näytteiksi luetteloituja eläimiä, kasveja ja bakteereja.

Lue Megan McGlynnin haastattelu Helsinki Design Weeklyssä

Blue Ioncell shirt
Sinisen topin kuitu on uudelta Ioncell -pilottilinjastolta. Raaka-aineena on suomalainen koivusellu. Topin suunnittelivat Kasia Gorniak ja Elina Onkinen ja kuvasi Diana Luganski.

Tulevaisuuden vaatekaappi

Yksi vuoden päänäyttelyistämme on Tulevaisuuden vaatekaappi (Wardrobe of the Future), kuratoitu kokoelma Aallon viime vuosien uusinta osaamista ilmentäviä tekstiilejä, vaatteita ja muoti-innovaatioita.

Näyttelyssä on muutama opiskelijatyö kuuluisasta Näytöksestä jaopiskelijoidemme ja alumniemme prototyyppejä kuten puuglitterillä koristeltu kenkä ja Irene Puraschitin kukkajätteestä tehtyä, nahkaa muistuttavaa materiaalia. Flower Matter on ehdolla New European Bauhaus -palkintojen ehdokaslistalla vuonna 2022.

Tutustu tulevaisuuden vaatekaappiin (englanniksi)

Vertical Farming: An insurance against the changing climate photo: Mikko Raskinen
Vertikaaliviljely vähentää kuljetustarpeita sekä ruokahävikkiä pidentämällä syötävien kasvien hyllyikää. Aalto-yliopistossa on kehitetty puista kasvihuonetta, jota parhaillaan pilotoidaan Piikkiössä. Kuva: Mikko Raskinen

Vertikaaliviljely suojaa satoa ilmastonmuutoksen vaikutuksilta

Maatalous kärsii tulevaisuudessa yhä suuremmista haasteista. Väestömäärän kasvu, ilmaston lämpeneminen ja maaperän köyhtyminen aiheuttavat pulaa peltoalasta, vedestä, lannoitteista ja työvoiman riittävyydestä yhä kauempana asutuksesta sijaitsevilla viljelmillä.

Eräänlainen suljetun kierron kasvihuone, vertikaaliviljely, mahdollistaisi tasaisen elintarviketuotannon kaikissa ympäristöissä ja ilmastoissa – ja toisi tuotannon lähemmäs kuluttajia.

Täysin tiivis puukasvihuone voi mullistaa vertikaaliviljelyn Eri tieteenalojen huippututkijat keskustelevat tulevaisuuden vertikaaliviljelystä Aalto-yliopiston järjestämässä avoimessa seminaarissa 5.10.2022 klo 13.00-15.00.

Fluff Stuff utilises plant-based textile filling. Photo: Fluff Stuff
Fluff Stuff hyödyntää kasvipohjaista tekstiilitäytettä, joka on tehty osmankäämistä, suokasvista, joita esiintyy pääasiassa pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon lauhkeilla ja kylmillä alueilla. Kuva: Tea Auramo

Fluff Stuff: Ilmastoystävällisempi tekstiilitäyte, jota kasvaa suomalaisilla suoalueilla

Valtaosa tekstiilien täytteistä ja eristeistä on ekologisesti kestämättömiä materiaaleja, esimerkiksi untuvahöyheniä tai fossiilipohjaisia polyesterikuituja. Neljä Aallon opiskelijaa yhdistivät voimansa ja perustivat ilmastoystävällisempiä täytteitä takkeja, peittoja, päähineitä ja tyynyjä varten valmistavan startupin.

Osmankäämin untuvamaisten lenninhaiventen teollinen käyttö voisi vähentää maatalouden päästöjä, elvyttää soiden ekosysteemejä, tarjota ilmaston kannalta parempia tulonlähteitä turvemaiden omistajille sekä korvata epäekologisia tekstiilitäytteitä.

Fluff Stuffin kotisivu

Designs for a Cooler Planet 2022: Elämä 1.5

Designs for a Cooler Planet 2022 main image. Visual identity design: Milja Komulainen & Hares Bassil

Tätä on elämä 1.5 – planeetalle ystävällisempiä materiaaleja, muotia ja ruokaa

Designs for a Cooler Planet on viiden viikon mittainen festivaali, joka on yhtä planeettaystävällisten materiaalien, muodin ja ruoan juhlaa.

Tapahtumat
Black font stating "What's the future made of?" and Designs for a Cooler Planet logo on a white, fragmented background.

Jäljetön elämä

Planeettaystävällisempiä vaihtoehtoja materiaaleille, ajatusmalleille ja arkkitehtuuriin.

Tapahtumat
Black font stating "Wear the future." and Designs for a Cooler Planet logo on a white, fragmented background.

Kestävä tyyli

Hidasta tyyliä pikamuodin sijaan: vaihtoehtoja tekstiileille, vaatteille ja vaateteollisuudelle.

Tapahtumat
Black font stating "What's on the menu?" and Designs for a Cooler Planet logo on a white, fragmented background.

Terveempi ravintoketju

Vastuullisempia vaihtoehtoja liittyen ruokaan, ravintoketjuihin ja pakkauksiin.

Tapahtumat

Festivaalin tiede- ja muotoilunäyttely koostuu yli 20 projektista. Voit myös osallistua opastetuille kierroksille ja avoimiin seminaareihin. 

Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -tapahtuma on osa pohjoismaiden suurimman designfestivaalin, Helsinki Design Weekin, virallista ohjelmaa, sekä Maailman kiertotalousfoorumin (WCEF) sivutapahtuma. Näyttely ja tapahtumat ovat Otaniemessä 7.9–12.10.2022. Koko ohjelma julkistetaan elokuussa 2022.

Aalto-yliopisto on yksi Helsinki Design Weekin virallisista yhteistyökumppaneista.

Lisätiedot: 

  • Enni Äijälä, asiantuntija, exhibitions with partners and outreach, [email protected], +358 50 359 4810
  • Tiina Toivola, viestintäpäällikkö, Radikaali luovuus, [email protected], +358 50 326 0300

Designs for a Cooler Planet

Osallistu näyttelyihin, luentoihin tai kierroksille 6.9.-6.10.2023 teemalla "Näkymätön - Mitä emme näe, vaikka meidän pitäisi? Näkymiä kestävään tulevaisuuteen monialaisten ja luovien konseptien kautta.

Lue lisää
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto University School of Business exterior February 2019 Photo: Mikko Raskinen
Kampus Julkaistu:

Kestävällä rakentamisella saatiin toimiva ja viihtyisä Kauppakorkeakoulu

Kauppakorkeakoulu lämpiää maahan kaivetuilla 74 maalämpökaivolla.
Mustaa puuta
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Otaniemessä kehitetty uusi supermusta materiaali puusta

Tieteen ja teknologian alati kehittyvässä maailmassa on tiettyjä ilmiöitä, jotka kiehtovat jatkuvasti niin tieteentekijöitä, taiteilijoita kuin suurta yleisöäkin. Yksi tällainen ilmiö on supermustat materiaalit.
aula
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Älyrakennukset, käyttäjäkokemus ja kestävyys: Talotekniikan avainasema 2030

Talotekniikka 2030 -ryhmän perustamisen pontimena oli rakentamisen muutos yhä teknisemmäksi ja siitä seuraava tarve muuttaa vakiintuneita toimintatapoja ja talotekniikan asemaa. Talotekniikan rooli rakentamisen arvoketjussa -tutkimus pureutui näihin ydinkysymyksiin. Haastattelimme tutkimuksen tekijöitä.
Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tule uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi tammikuussa 2024

lmoittaudu uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi tammikuun orientaatiopäiville!