Uutiset

Tätä on elämä 1.5

Kutsumme sinut mukaan neljättä kertaa järjestettävään, tutkimuksen ja muotoilun yhteistyötä esittelevään Designs for a Cooler Planet -festivaaliin 7.9.–12.10.2022 Otaniemessä, Espoossa.
Shimmering Wood sneaker designed by by Noora Yau & Konrad Klockars. Photo: Kalle Kataila
Muotoilija Noora Yaun ja biomateriaalitutkija Konrad Klockarsin puuglitterkenkä. Heidän yrityksensä, Structural Color Studio, pääsi Fast Companyn vuoden 2021 World Changing Ideas Awards -kilpailun shortlistalle. Kuva: Kalle Kataila

 

Tarvitsemme nopeasti rohkeita systeemisiä muutoksia, jotta voisimme pysäyttää ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen. Tutkimus ja muotoilu voivat tarjota meille parempia vaihtoehtoja.

Kuvittele elämä, jossa kaikki, mitä käyttämämme kierrätetään, jalostetaan uudelleen ja tuotetaan viisaasti. Kuvittele elämä, jossa ilmaston lämpeneminen on rajattu 1,5 asteeseen. Kuvittele parempi elämä – sinulle, tuleville sukupolville ja planeetalle. 

Aallon tutkijat, muotoilijat ja yrittäjyysyhteisö kutsuvat sinut Otaniemeen kokemaan, mitä Elämä 1.5 voisi olla. Viiden viikon mittainen kaikille avoin festivaali juhlii planeetalle ystävällisempien materiaalien, muodin ja ruoan kokeiluja. 

Tapahtumassa tutustut kolmeen kiehtovaan teemaan: 

  • Jäljetön elämä: Planeettamme ei kestä tuhlaavaa materiaalien käyttöämme, Elämä 1.5 ei jätä haitallisia jälkiä. Tarvitsemme järjestelmiä, joiden toimijoiden avulla esineitä ja materiaaleja voidaan käyttää uudelleen loputtomasti. 

  • Kestävä tyyli: Tulevaisuuden vaatekaappisi voi olla vaikuttava kokoelma kierrätettyjä vaatteita ja huipputeknisiä vaatteita, joissa materiaalit ja värit hankitaan helposti viljeltävistä ja ylijäämämateriaaleista. Elämä 1.5 suosii hidasta tyyliä nopean muodin sijaan.

  • Terveempi ravintoketju: Elintarvikkeiden tuotanto aiheuttaa kolmanneksen globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä, ja paikoin tehoton viljelyalojen käyttö vauhdittaa luonnon monimuotoisuuden häviämistä. Elämä 1.5:ssä ruokajärjestelmämme ovat terveellisempiä, tuotamme enemmän vähemmällä. 

Alla muutama esimerkki siitä, mitä on luvassa – tervetuloa syyskuussa tutustumaan näihin projekteihin ja moneen muuhun! 

Water-hyacinth turned into textiles. Photo: Pentti Pällijeff
Haitallinen vesihyasintti voidaan muuntaa tekstiileiksi kemiallisen prosessin avulla. Kuva: Pentti Pällijeff

Norratex – trooppisista kasvijätteistä kestäväksi raaka-aineeksi

Kestävälle ja kaupalliselle uusille ja kierrätetyille tekstiilikuiduille on suuri kysyntä. Useat innovaatioista ovat suomalaisia, kuten Ioncell-kuitu, Spinnova ja Infinited Fibre Company.

Esittelemme uuden, potentiaalisen kasvipohjaisen tekstiilikuidun, Norratexin, joka on valmistettu ilman myrkyllisiä kemikaaleja tai kalliita liuottimia. Norratex -kuituprosessista ylijäävät sokerit on syötetty mikrobeille. Näin syntyy biologista väriainetta, jota käytetään T-paidan värikkäisiin yksityiskohtiin.

Vesihyasinttijätteestä valmistetaan arvokkaita tekstiilejä ja tekstiilivärejä, mikä vähentää neitseellisten raaka-aineiden ja fossiilipohjaisten pigmenttien tarvetta. Aasian trooppisissa vesistöissä vesihyasinttikasvustot aiheuttavat tulvia ja vähentävät veteen liuenneen hapen pitoisuutta, mikä vahingoittaa kalapopulaatioita. 

Megan McGlynn's Sample Wall comprises hundreds of different geometric tests. Photo Megan McGlynn
Sample Wall sisältää satoja erilaisia geometrisia testejä. Muotoilu ja valokuva: Megan McGlynn

Second Nature: luonnon inspiroimia biomateriaalikokeiluja

Suomella on huippuluokan osaamista biopohjaisista tuotteista ja teknologioista. Muotoilua ja kemiantekniikkaa yhdistävä ChemArts tekee joka vuosi uusia, kiehtovia orgaanisten materiaalien kokeiluja, joiden kantava ajatus on se, että luonto kuluttaa vain sen, mitä tarvitsee, eikä tuota jätettä.

Tänä vuonna ChemArtsin näyttelyssä nimeltä Second Nature voit nähdä muiden muassa muotoilija Megan McGlynnin upean installaation Intension - Sample Wall, jossa on satoja erilaisia geometrisia testejä. Käpristyneet, orgaaniset muodot muistuttavat tieteellisiksi näytteiksi luetteloituja eläimiä, kasveja ja bakteereja.

Lue Megan McGlynnin haastattelu Helsinki Design Weeklyssä

Blue Ioncell shirt
Sinisen topin kuitu on uudelta Ioncell -pilottilinjastolta. Raaka-aineena on suomalainen koivusellu. Topin suunnittelivat Kasia Gorniak ja Elina Onkinen ja kuvasi Diana Luganski.

Tulevaisuuden vaatekaappi

Yksi vuoden päänäyttelyistämme on Tulevaisuuden vaatekaappi (Wardrobe of the Future), kuratoitu kokoelma Aallon viime vuosien uusinta osaamista ilmentäviä tekstiilejä, vaatteita ja muoti-innovaatioita.

Näyttelyssä on muutama opiskelijatyö kuuluisasta Näytöksestä ja opiskelijoidemme ja alumniemme prototyyppejä kuten puuglitterillä koristeltu kenkä ja Irene Puraschitin kukkajätteestä tehtyä, nahkaa muistuttavaa materiaalia. Flower Matter on ehdolla New European Bauhaus -palkintojen ehdokaslistalla vuonna 2022.

Tutustu tulevaisuuden vaatekaappiin (englanniksi)

Vertical Farming: An insurance against the changing climate photo: Mikko Raskinen
Vertikaaliviljely vähentää kuljetustarpeita sekä ruokahävikkiä pidentämällä syötävien kasvien hyllyikää. Aalto-yliopistossa on kehitetty puista kasvihuonetta, jota parhaillaan pilotoidaan Piikkiössä. Kuva: Mikko Raskinen

Vertikaaliviljely suojaa satoa ilmastonmuutoksen vaikutuksilta

Maatalous kärsii tulevaisuudessa yhä suuremmista haasteista. Väestömäärän kasvu, ilmaston lämpeneminen ja maaperän köyhtyminen aiheuttavat pulaa peltoalasta, vedestä, lannoitteista ja työvoiman riittävyydestä yhä kauempana asutuksesta sijaitsevilla viljelmillä.

Eräänlainen suljetun kierron kasvihuone, vertikaaliviljely, mahdollistaisi tasaisen elintarviketuotannon kaikissa ympäristöissä ja ilmastoissa – ja toisi tuotannon lähemmäs kuluttajia.

Täysin tiivis puukasvihuone voi mullistaa vertikaaliviljelyn Eri tieteenalojen huippututkijat keskustelevat tulevaisuuden vertikaaliviljelystä Aalto-yliopiston järjestämässä avoimessa seminaarissa 5.10.2022 klo 13.00-15.00.

Fluff Stuff utilises plant-based textile filling. Photo: Fluff Stuff
Fluff Stuff hyödyntää kasvipohjaista tekstiilitäytettä, joka on tehty osmankäämistä, suokasvista, joita esiintyy pääasiassa pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon lauhkeilla ja kylmillä alueilla. Kuva: Tea Auramo

Fluff Stuff: Ilmastoystävällisempi tekstiilitäyte, jota kasvaa suomalaisilla suoalueilla

Valtaosa tekstiilien täytteistä ja eristeistä on ekologisesti kestämättömiä materiaaleja, esimerkiksi untuvahöyheniä tai fossiilipohjaisia polyesterikuituja. Neljä Aallon opiskelijaa yhdistivät voimansa ja perustivat ilmastoystävällisempiä täytteitä takkeja, peittoja, päähineitä ja tyynyjä varten valmistavan startupin.

Osmankäämin untuvamaisten lenninhaiventen teollinen käyttö voisi vähentää maatalouden päästöjä, elvyttää soiden ekosysteemejä, tarjota ilmaston kannalta parempia tulonlähteitä turvemaiden omistajille sekä korvata epäekologisia tekstiilitäytteitä.

Fluff Stuffin kotisivu

Festivaalin tiede- ja muotoilunäyttely koostuu yli 20 projektista. Voit myös osallistua opastetuille kierroksille ja avoimiin seminaareihin. 

Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -tapahtuma on osa pohjoismaiden suurimman designfestivaalin, Helsinki Design Weekin, virallista ohjelmaa. Näyttely ja tapahtumat ovat Otaniemessä 7.9–12.10.2022. Koko ohjelma julkistetaan elokuussa 2022.

Aalto-yliopisto on yksi Helsinki Design Weekin virallisista yhteistyökumppaneista.

Lisätiedot: 

  • Enni Äijälä, asiantuntija, exhibitions with partners and outreach, [email protected], +358 50 359 4810
  • Tiina Toivola, viestintäpäällikkö, Radikaali luovuus, [email protected], +358 50 326 0300

Tutustu viime vuoden virtuaalinäyttelyihin

Better to Wear exhibition photo: Anne Kinnunen

Parempaa ylle | Virtuaalinäyttely (ulkoinen linkki)

Ratkaisuja kestävämpään muotiin.

Loving Environments virtual exhibition. Design: Heljä Nieminen

Vaalitut ympäristöt | Virtuaalinäyttely (ulkoinen linkki)

Kestävämpiä ja houkuttelevampia elinympäristöjä.

Designs for a Cooler Planet

Vuosittainen näyttelysarja, joka tarjoaa näkymiä kestävään tulevaisuuteen monialaisten ja luovien konseptien kautta.

Lue lisää
Designs for a Cooler Planet logo
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Elderly people spending time outdoors in the yard and garden, a student work Outdoors by Luiza Sevele
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Muistisairaiden asumisen tueksi tarvitaan joustoa ja yhteisöllisyyttä

Millaisia ovat muistisairaiden tulevaisuuden asumisratkaisut, ja millaisia niiden tulisi olla?
Suomen Akatemia
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suomen Akatemian avoimen julkaisemisen vaatimukset muuttuvat

Plan S:n mukaista välitöntä avointa julkaisemista edellytetään hankkeissa, jotka on rahoitettu Suomen Akatemian 1.1.2021 jälkeen avaamissa hauissa. Käytännössä uudet vaatimukset koskevat vuonna 2022 alkavia tai jatkorahoituksen saaneita projekteja. Tarkistathan rahoituspäätöksen mukana tulleet rahoitusehdot huolellisesti.
Learning Centre, Main lobby
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Palvelutiskin remontti Harald Herlin -oppimiskeskuksessa alkaa

Palvelutiskin remontti alkaa 27.6.22. Pahoittelemme remontista aiheutuvaa melua.
Juhlapukuihin sonnustauneet ihmiset laskeutuvat portaita alas kohti kameraa
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vuoden 2022 tekniikan alojen promootiossa ennätysmäärä uusia tohtoreita

Yliopistomaailman arvokkainta akateemista juhlaa vietettiin Otaniemen kampuksella 17. kesäkuuta. Edellinen tohtoripromootio järjestettiin vuonna 2019 ja vuosittaista perinnettä jouduttiin lykkäämään kaksi kertaa. Tästä johtuen tänä vuonna Dipolissa järjestetyt juhlallisuudet olivat ennätyssuuret.