Uutiset

Talotekniikan esivalmistus kilpailuvalttina

Aalto-yliopiston Building 2030 -konsortiolle tekemä kansainvälinen benchmarking ja tutkimustyö ovat konkretisoineet tapoja parantaa rakentamisen tuottavuutta. Talotekniikan esivalmistus on eräs tutkituista menetelmistä. Konsortion jäsen, Rakennusliike U. Lipsanen Oy, on kokeillut innovatiivisia käytäväesivalmisteita talotekniikan asennuksessa – lupaavin tuloksin.
Esimerkkejä esivalmistetuista käytäväelementeistä.
Esimerkkejä esivalmistettujen elementtien asennuksesta. Kuvat: Aarni Heiskanen

Käytäväesivalmisteet ovat Rakennusliike U. Lipsanen Oy:n tytäryhtiö Moduls Oy:n kehittämiä putkistoratkaisuja. Näillä käyttövalmiilla elementeillä pystytään saavuttamaan merkittävää säästöä talotekniikan asennustyössä.

”Jo 2010-luvun alkupuolella näimme markkinoilla tarpeen esivalmisteille nimenomaan konehuoneiden suhteen. Moduls Oy sai alkunsa tästä havainnosta ja on tehnyt hienoa työtä esivalmisteiden kehityksen saralla”, toteaa Antti Lipsanen, Rakennusliike U. Lipsanen Oy:n toimitusjohtaja.

Moduls Oy valmistaa konehuonemoduuleita edelleen, mutta myös putkistoratkaisut eli käytäväelementit valmistuvat nykyään samalla periaatteella. Teemu Harjula, Moduls Oy:n toimitusjohtaja, kertoo: ”Ensimmäiset toimitukset käytäväelementtien osalta tehtiin kahteen toimistokohteeseen vuoden 2018 talvella. Hankkeet tehtiin perä jälkeen ja jälkimmäiseen saimme tehostettua kokoonpanoa ja asennusta. Suurin hyöty konkreettisista kohteista oli se, että olemme saaneet mitattua kustannukset, kokoonpanoajat ja asennusajat.”

Suunnittelu ja yhteistyö käyttöönoton avainasemassa

Esielementtien käyttö vähentää työmaapalvelujen kustannuksia ja rakentamisaikaa. Tarkka suunnittelu on tässä kuitenkin avainkysymys. Kohdetta täytyy lähteä alusta alkaen suunnittelemaan esielementtien ehdoilla ja esimerkiksi esielementtien tuoma hyöty aikataulun suhteen tulee ottaa huomioon jo projektia laatiessa. Samaten esielementtien käyttöönotto vaatii eri toimijoiden yhteistyötä sillä esivalmisteinen komponentti vaikuttaa suoraan aina useampaan kuin yhden toimijan työhön.

”Normaalitoteutukseen verrattuna valmistumisajat ovat parempia esivalmisteita käytettäessä. Tuotteet valmistetaan lähes toimintakuntoon tuotannossa, jolloin tehdään jo tarkastuksia sekä testauksia. Asentaminen tapahtuu hyvissä ajoin työmaan runkovaiheessa, jolloin jää enemmän aikaa käyttöönottoon ja sen valmistelemiseen”, Teemu Harjula sanoo.

Esivalmisteiden rakentaminen on täysin erillinen prosessi varsinaisesta työmaasta; elementit valmistetaan ja testataan Moduls Oy:n tiloissa. Vaikka toteutus on aina osittain kohdekohtaista, joitain perusperiaatteita löytyy.

Tulevaisuuden tuotantoloikka

Rakennusala on perinteinen ala ja muutosten tapahtuminen on hidasta. Rakennusliike U. Lipsanen Oy on muutoinkin pyrkinyt omilla toimillaan uudistamaan alaa hyödyntämällä esimerkiksi teollisuudessa hyväksi havaittuja oppeja. Näin on toimittu esimerkiksi vuoden 2018 loppupuolella valmistuneen Pieksämäen Prisman urakoinnissa, jossa lähtökohtana olivat BMW:n tahtituotannolliset periaatteet.

”Uskon että innovatiivisuuden suhteen riskin hajauttaminen eri toimijoille nopeuttaisi alan uudistumista. Teknologia ja tutkittu data mahdollistavat tuotantoloikkaa; nyt tarvitaan uskallusta lähteä kokeilemaan. Tulevaisuudessa tahtotilamme on jatkaa tahtituotannon oppien viemistä eteenpäin, esivalmisteiden käyttö myös talotekniikan ulkopuolella ja tietomallinnuksen hyödyntäminen esimerkiksi käyttäjärajapinnassa”, Antti Lipsanen sanoo.

Esivalmisteiden suhteen tuotekehitys on jatkuvaa, vaikka siinäkin on tapahtunut suuria harppauksia viime aikoina. Moduls Oy:n Teemu Harjula uskoo alan olevan valmis esivalmisteiden laajempaan käyttöönottoon: ”Vuodesta 2019 alkaen olemme strategisesti linjanneet pääpainon nimenomaan esivalmisteisiin. Olemme tänä aikana päässeet toteuttamaan ja kehittämään laajasti erilaisia talotekniikan esivalmisteita ja näistä saatu kokemus on ollut korvaamatonta tuotekehityksen kannalta. Tulevaisuus näyttää lupaavalta.”

Building 2030

Aalto-yliopiston kokoama Building 2030 -hankekonsortio visioi, tutkii ja edistää parempaa rakentamisen tulevaisuutta.

Read more
Building 2030
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Ville Alopaeus.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu professoreihimme: Ville Alopaeus

Ville Alopaeus on toiminut kemian tekniikan professorina Aalto-yliopistossa vuodesta 2008. Erotusoperaatioita ja prosessien mallitusta tutkiva Alopaeus pyrkii edistämään siirtymää kohti uusiutuvaa energia- ja materiaaliympäristöä.
Opiskelijat testaamassa satelliitia ESA:n testeissä.
Opinnot Julkaistu:

"On erityisen hienoa tajuta, että jotain omin käsin tehtyä lentää joku päivä avaruudessa!" Aalto-yliopistossa rakennetaan kolmatta opiskelijasatelliittia

Aalto-3-satelliittia rakentava tiimi pääsi testaamaan satelliittia Euroopan avaruusjärjestön testausohjelmassa.
Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Aalto University School of Business, a student ascending, public art of Risto Suomi on the wall, photo Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän

Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.