Uutiset

Talo Varjo: Pienestä koosta suuret ympäristöhyödyt

Arkkitehti Matti Kuittisen taloprojekti tutkii pienten omakotitalojen päästöjä. ”Talo Varjo” on resurssitehokkaan rakentamisen konsepti, joka yhdistää kiertotalouden, minimalistisen suunnittelun ja kestävän kehityksen.
Minitalo Varjon havainnekuva
Minitalo Varjo. Kuva: Aulis Lundell Oy

Arkkitehti, Aalto-yliopiston professori Matti Kuittinen on vetänyt Tiny Homes -projektia, joka on tutkinut millaisia erilaisten asumismuotojen päästöt ovat, ja millaista olisi mahdollisimman vähäpäästöinen asuminen.

Projektissa on päästy pilotointivaiheeseen, kun keväällä alkaa minitalo Varjon rakentaminen yhteistyössä Aulis Lundell Oy:n kanssa. Pienen omakotitalon rakentamisen tarkoituksena on tutkia omakotiasumisen materiaalitehokkuutta ja mahdollisuuksia hiilijalanjäljen pienentämiseen. 

"Tutkimme, miten voimme suunnitella ja rakentaa tehokkaasti, ja teemme hiilijalanjälkilaskelmat jokaisesta askeleesta. Tarvittaessa koe voidaan toistaa", Kuittinen kertoo.

Hän korostaa, että ihmiskunnalla on rajallinen hiilidioksidibudjetti, ja rakentamisessa on otettava käyttöön keinoja pysyä sen rajoissa. 

”Omakotitalo on päästöjen kannalta usein huonoin mahdollinen asumismuoto, mutta se on samalla yleensä suosituin ja halutuin. Siksi meidän pitäisi miettiä uudelleen, miten saamme tämän suomalaisille tärkeän asumismuodon mahtumaan planeetan rajoihin", hän toteaa.

Hänen ryhmänsä on vertaillut ovatko minitalot ympäristöystävällisempiä kuin suuret talot, olipa mittana sitten laskea päästöt neliömetriä tai käyttäjää kohti. 

"Minitalojen päästöt ja materiaalien kulutus ovat käyttäjää kohti mitattuna ylivertaisen alhaisia", Kuittinen huomauttaa. 

Pilotoinnissa uusiokäytettyjä materiaaleja kaikkialla

Talo Varjossa on keskitytty kiertotalouden hyödyntämiseen mahdollisimman paljon. Kuittinen myöntää, että nykyiset rakennusmääräykset eivät välttämättä tue tällaista rakentamista, jossa on paljon kierrätettyä materiaalia.

Talo pyritään tekemään yli 50-prosenttisesti uudelleenkäytetyistä ja kierrätetyistä materiaaleista, ja tavoitteena on, että loput materiaalit tulisivat mahdollisimman vähäpäästöisistä lähteistä.

"Käytämme esimerkiksi vanhoja ikkunoita ja ovia, kierrätettyä terästä, puuta ja autonrenkaita, teollisuuden sivuvirtoja ja kierrätysaineita sisältäviä muovikomposiitteja", Kuittinen kertoo. 

Uusiokäyttömateriaalit ovat keskeisesti käytössä Talo Varjossa.
Talo Varjossa on keskitytty kiertotalouden hyödyntämiseen mahdollisimman paljon. Kuva: Matti Kuittinen

Talo Varjon myötä lanseerataan ja koekäytetään ensimmäistä kertaa merkittäviä teollisen kiertotalouden ratkaisuja, kuten täysin hiilineutraalit teräsprofiilit, jotka on valmistettu sataprosenttisesti kierrätetystä teräksestä.

Rakennuksessa kokeillaan myös uusia keinoja muovien kierrätykseen.

Uudenlainen asuinympäristö

Projektin tavoitteena on luoda uudenlainen asuinympäristö, jossa korostetaan kierrätettyjä materiaaleja ja kestävyyttä. Tutkimuksen mukaan talon sijainnilla ei ole suurta merkitystä, kun tarkastellaan materiaalia ja energiaa. 

"Kunnallistekniikan ja sijainnin osuutta ei ole tarkasteltu, vaan pyrimme saamaan konseptin toimimaan kaikkialla", Kuittinen selittää.

Rakennus voidaan siirtää sellaisenaan paikasta toiseen eli kodin voi ottaa muutossa mukaan. Rakennus on kuitenkin moderni ja tämänhetkisten rakennustapojen mukainen.

Sisätilat tehdään monikäyttöisiksi ja muuntuviksi. Talon sisustus on minimalistinen ja funktionaalinen.

"Esimerkiksi keittiössä ei ole kaappeja, vaan avohyllyt", Kuittinen kuvailee. "Haluamme vähentää tarpeetonta tavaramäärää."

Kun talo Varjo valmistuu tämän kevään aikana, hän aikoo muuttaa sinne projektin ajaksi itse asumaan.

"Olen kokeillut kapselihotelleja ulkomailla ollessani", hän naurahtaa. 

Tiny Homes -projekti osoittaa, että vaikka kodit voivat olla pieniä, niiden ympäristöhyödyt voivat olla suuria, kun oikeat ratkaisut otetaan käyttöön.

Lisätietoja: 

Professori Matti Kuittinen, [email protected], 050 594 7990

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

The magnetic properties of a material can affect how it interacts with light.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijoille läpimurto: Yksisuuntaisen lasin kehitys vihdoin mahdollista

Tutkijat kehittivät uuden metamateriaalin, joka voi toimia monenlaisten teknologisten innovaatioiden pohjana.
Mikko Alava ja kolme muuta tutkimusryhmän jäsentä kuvattuna teknisen laitteen äärellä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suomen Kulttuurirahastolta suuria apurahoja tieteelle

Apurahan tieteeseen tai taiteeseen sai 30 henkilöä tai ryhmää Aalto-yliopistosta.
Kuvitus puun istuttamisesta haudalle ja puun kasvusta
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Lappset-stipendin sai maisema-arkkitehti Anu Hakola

Hakola käsittelee diplomityössään muistopuita ja niiden merkitystä osana vainajien muistelua.
Photo
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Katsaus Aallon avoimiin julkaisuihin 2023

90 % Aallon vuoden 2023 tieteellisistä lehtiartikkeleista on avoimesti saatavilla.