Uutiset

Tableau tarjosi opiskelijoille oppia data-analytiikasta

Aalto-yliopiston ja Turun yliopiston opiskelijat kilpailivat toisiaan vastaan liiketoiminnan analysointihaasteen parissa.
Opiskelijoita tekemässä tiimityötä. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen
Kuvituskuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Yhteensä kymmenen opiskelijaryhmää Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta ja Turun kauppakorkeakoulusta kilpaili kevätlukukauden lopussa toisiaan vastaan liiketoiminnan analysointihaasteen parissa. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2018 lähtien ja se on alusta alkaen ollut osa Aalto-yliopiston ja Turun kauppakorkeakoulun Business Intelligence (BI) -kursseja. Business Intelligence -kurssi on Aallossa tieto- ja palvelujohtamisen aineen Capstone-kurssi, jolle osallistuu maisteriopiskelijoita.

Tänä vuonna kurssin kumppanina oli ensimmäistä kertaa Salesforceen kuuluva Tableau edustajanaan Lead Solution Engineer Janne Lind. Kurssin vastuuopettajana Aallossa on toiminut jo useamman vuoden ajan tieto- ja palvelujohtamisen professori (associate) Yong Liu ja toisena opettajana vanhempi yliopistonlehtori, Kauppakorkeakoulun kandidaattiohjelman varajohtaja Johanna Bragge.

Haasteena liikenneturvallisuuden ongelmien selvittäminen

Tableau Analytics Challenge -kilpailun data koostui Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Väyläviraston tilastoista, jotka käsittelivät eteläisen Suomen onnettomuuksia ja liikenneturvallisuutta. Eteläiseen Suomeen luettiin tässä kuuluviksi myös muun muassa Satakunta ja Pirkanmaa. Tiimien tarkoituksena oli tehdä datan perusteella oivalluksia, jotka auttaisivat ymmärtämään liikenneturvallisuuden ongelmakohtia ja erityisesti tarjoaisivat näkemyksiä siitä, miten sekä onnettomuuksien kokonaismäärää että vakavien onnettomuuksien määrää voisi vähentää ja miten voisi tunnistaa vaaralliset liikenneolosuhteet ja -paikat.

Koko kilpailun parhaaksi tiimiksi arvioitiin Aallon opiskelijoiden tiimi, johon kuuluivat Visa Mäkeläinen, Emil Inberg ja Verneri Turunen. ”Kaikkien finaaliin yltäneiden 3–4 hengen tiimien (5 Aallosta ja 5 Turusta) ratkaisut esityksineen olivat erinomaisia. Esitykset pidettiin Zoomilla”, kertoo tuomaristo, johon kuuluivat Yong Liu, Johanna Bragge, Janne Lind sekä lehtori Timo Leino Turun kauppakorkeakoulusta ja Visual Analytics Tech Lead Tero Honko Solitasta.

”Parhaan tiimin esitys oli erittäin sujuva ammattitason visualisointeineen. Neljän minuutin esitys oli hyvin selkeästi rakennettu ja antoi vastaukset kysymyksiin: milloin, missä ja miksi. Tiimi antoi myös erinomaiset vastaukset tuomariston kysymyksiin”, Yong Liu ja Johanna Bragge kertovat.

Opiskelija Visa Mäkeläinen kiittää kurssin järjestämisestä. ”Kurssi oli erittäin motivoiva ja opimme paljon!”

”Kurssilla ja kilpailun myötä opitut taidot ovat erittäin hyödyllisiä, joten oli ilo olla mukana tässä ja tarjota opiskelijoille työkaluksi Tableau Online platform -teknologiaa. Opiskelijoiden positiivinen palaute siitä, että he todella arvostavat tällaista yritysyhteistyötä, jossa he pääsevät ratkaisemaan todellisia liiketoimintahaasteita, on mukavaa kuultavaa”, Janne Lind sanoo.

Katso myös:
Ideoita ja inspiraatiota tiedon visualisoimiseen:
https://public.tableau.com/app/discover/viz-of-the-day

Tero Hongon luoma näkymä (dashboard) tieliikenneonnettomuuksista:
https://public.tableau.com/app/profile/tero/viz/Tieliikenneonnettomuudet_1/YHTEENVETO

Tieto- ja palvelujohtamisen laitos

Tieto- ja palvelujohtamisella viitataan tiedon ja digitaaliteknologian luovaan hyödyntämiseen liiketoiminnassa ja siirryttäessä teollisesta tuotannosta palveluvoittoiseen tuotantoon.

Lue lisää
Two business students, one is holding a laptop, discussing with the Professor after his lecture. Another group of students talk in the background.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Nainen ja mies huoltavat Konecranesin nosturia. Lähde: Konecranesin kuvapankki
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun opiskelijakaksikko tarttui Konecranesin rekrytointihaasteisiin

”Saatujen tulosten avulla kehitämme, tarkennamme ja kohdistamme käynnissä olevia ja tulevia rekrytointikampanjoita.”
Photo from Art & Tech Open Call Demo Day event.
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Aalto Digital Creatives Art & Tech Open Call -kehittämistukihakuun vastaanotettiin ennätysmäärä hakemuksia

Art & Tech Open Call ‘22 -haun voittajien valinnat tehdään Media Lab Demo Day -tapahtumassa 1.6.2022.
Slush
Yhteistyö Julkaistu:

25 vuotta täyttävä Aalto Startup Center on suomalaisen startup-kulttuurin uranuurtaja

Aalto Startup Centerillä on ollut tärkeä rooli suomalaisen startup-ekosysteemin rakentamisessa.
Maahanmuuttajayrittäjät ovat elävöittäneet ostoskeskus Puhosta Itäkeskuksessa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Maahanmuuttajayrittäjien potentiaali huomioitava lähiöiden kehittämisessä

Kaupunkiuudistusta tulee tehdä vuorovaikutteisemmin yhdessä yrittäjien ja kiinteistönomistajien kanssa.