Uutiset

Tableau tarjosi opiskelijoille oppia data-analytiikasta

Aalto-yliopiston ja Turun yliopiston opiskelijat kilpailivat toisiaan vastaan liiketoiminnan analysointihaasteen parissa.
Opiskelijoita tekemässä tiimityötä. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen
Kuvituskuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Yhteensä kymmenen opiskelijaryhmää Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta ja Turun kauppakorkeakoulusta kilpaili kevätlukukauden lopussa toisiaan vastaan liiketoiminnan analysointihaasteen parissa. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2018 lähtien ja se on alusta alkaen ollut osa Aalto-yliopiston ja Turun kauppakorkeakoulun Business Intelligence (BI) -kursseja. Business Intelligence -kurssi on Aallossa tieto- ja palvelujohtamisen aineen Capstone-kurssi, jolle osallistuu maisteriopiskelijoita.

Tänä vuonna kurssin kumppanina oli ensimmäistä kertaa Salesforceen kuuluva Tableau edustajanaan Lead Solution Engineer Janne Lind. Kurssin vastuuopettajana Aallossa on toiminut jo useamman vuoden ajan tieto- ja palvelujohtamisen professori (associate) Yong Liu ja toisena opettajana vanhempi yliopistonlehtori, Kauppakorkeakoulun kandidaattiohjelman varajohtaja Johanna Bragge.

Haasteena liikenneturvallisuuden ongelmien selvittäminen

Tableau Analytics Challenge -kilpailun data koostui Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Väyläviraston tilastoista, jotka käsittelivät eteläisen Suomen onnettomuuksia ja liikenneturvallisuutta. Eteläiseen Suomeen luettiin tässä kuuluviksi myös muun muassa Satakunta ja Pirkanmaa. Tiimien tarkoituksena oli tehdä datan perusteella oivalluksia, jotka auttaisivat ymmärtämään liikenneturvallisuuden ongelmakohtia ja erityisesti tarjoaisivat näkemyksiä siitä, miten sekä onnettomuuksien kokonaismäärää että vakavien onnettomuuksien määrää voisi vähentää ja miten voisi tunnistaa vaaralliset liikenneolosuhteet ja -paikat.

Koko kilpailun parhaaksi tiimiksi arvioitiin Aallon opiskelijoiden tiimi, johon kuuluivat Visa Mäkeläinen, Emil Inberg ja Verneri Turunen. ”Kaikkien finaaliin yltäneiden 3–4 hengen tiimien (5 Aallosta ja 5 Turusta) ratkaisut esityksineen olivat erinomaisia. Esitykset pidettiin Zoomilla”, kertoo tuomaristo, johon kuuluivat Yong Liu, Johanna Bragge, Janne Lind sekä lehtori Timo Leino Turun kauppakorkeakoulusta ja Visual Analytics Tech Lead Tero Honko Solitasta.

”Parhaan tiimin esitys oli erittäin sujuva ammattitason visualisointeineen. Neljän minuutin esitys oli hyvin selkeästi rakennettu ja antoi vastaukset kysymyksiin: milloin, missä ja miksi. Tiimi antoi myös erinomaiset vastaukset tuomariston kysymyksiin”, Yong Liu ja Johanna Bragge kertovat.

Opiskelija Visa Mäkeläinen kiittää kurssin järjestämisestä. ”Kurssi oli erittäin motivoiva ja opimme paljon!”

”Kurssilla ja kilpailun myötä opitut taidot ovat erittäin hyödyllisiä, joten oli ilo olla mukana tässä ja tarjota opiskelijoille työkaluksi Tableau Online platform -teknologiaa. Opiskelijoiden positiivinen palaute siitä, että he todella arvostavat tällaista yritysyhteistyötä, jossa he pääsevät ratkaisemaan todellisia liiketoimintahaasteita, on mukavaa kuultavaa”, Janne Lind sanoo.

Katso myös:
Ideoita ja inspiraatiota tiedon visualisoimiseen:
https://public.tableau.com/app/discover/viz-of-the-day

Tero Hongon luoma näkymä (dashboard) tieliikenneonnettomuuksista:
https://public.tableau.com/app/profile/tero/viz/Tieliikenneonnettomuudet_1/YHTEENVETO

Tieto- ja palvelujohtamisen laitos

Tieto- ja palvelujohtamisella viitataan tiedon ja digitaaliteknologian luovaan hyödyntämiseen liiketoiminnassa ja siirryttäessä teollisesta tuotannosta palveluvoittoiseen tuotantoon.

Lue lisää
Two business students, one is holding a laptop, discussing with the Professor after his lecture. Another group of students talk in the background.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Film negative with text Archives, hereinafter
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Ukrainan sotaa käsittelevä dokumenttielokuvien sarja "Archives, hereinafter" saa ensi-iltansa @aaltoarts Instagramissa

ELOn opiskelijat Mikael Rutkiewicz ja Anna Törrönen ovat tehneet kolmiosaisen dokumentaarisen lyhytelokuvasarjan Aalto ARTSin Instagramia varten.
award
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Paavo Penttilälle myönnetty vuoden 2022 Hayashi Jisuke -palkinto

The Cellulose Society of Japan on myöntänyt Paavo Penttilälle Hayashi Jisuke -palkinnon merkittävistä kansainvälisistä saavutuksista selluloosatutkimuksen alalla. Palkinto luovutettiin virallisesti erityisessä seremoniassa, joka järjestettiin kansainvälisen selluloosakonferenssin yhteydessä Hiroshimassa Japanissa viime viikolla.
An EU flag with the text European Universities Community, the voice of European students.
Opinnot Julkaistu:

Haku avoinna vuoden 2024 European Student Assemblyyn

Joka vuosi eurooppalaisten yliopistoallianssien opiskelijat kokoontuvat keskustelemaan ajankohtaisista kysymyksistä ja laatimaan poliittisia suosituksia Euroopan tulevaisuudesta. Hae 5. marraskuuta mennessä.
Shcool of Business alumna Riikka Davidkin
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Riikka Davidkin: Vaikuttavuus on työni keskiössä – emme tee mitään, jos sillä ei ole mahdollista ensisijaisesti saada aikaan positiivista vaikutusta yhteiskunnassa

Alumnimme Riikka Davidkin haaveili jo lapsena kansainvälisestä urasta. Nyt New Yorkissa Social Financella impact-rahastoihin sijoittavan tiimin vetäjänä hän kokee suurta merkityksellisyyttä työssään, sillä kokee, että juuri rahoitussektori on parhaiten asemoitunut vaikuttamaan aikamme isojen ongelmien ratkaisemiseen.