Uutiset

Suosittu matematiikan popularisoija Katie Steckles luennoi yläkoululaisille ja lukiolaisille

Steckles havainnollisti mm. fraktaaleja lähes täysille salillisille kuulijoita Otaniemessä ja Töölössä.

LUMA-keskuksen vieraana loppuvuodesta ollut Katie Steckles on brittiläinen matemaatikko, joka on tohtoriksi valmistumisensa jälkeen 2011 kiertänyt ympäri maailmaa puhumassa matematiikan saloista, esimerkiksi erilaisilla tiede- ja musiikkifestivaaleilla, BBC:llä, ja osana teatteriesityksiä. Hänen esityksiään on nähtävillä myös netissä.

Aalto-yliopistoon hän oli houkutellut paikalle runsaslukuisen yleisön. Otaniemen joulukuun luennolle oli ilmoittautunut noin 400 koululaista useasta eri pääkaupunkiseudun koulusta. Kouluilta saadun palautteen mukaan esitys oli erittäin mielenkiintoinen.

Esityksessään Steckles havainnollisti fraktaalien rakenteita. Fraktaali on itsesimilaarinen joukko, eli kuvio näyttää samalta, katsoo sitä missä koossa tahansa. Hän opasti koululaisia, miten fraktaalikuvioita pystyy myös itse tekemään: Sitä varten tarvitsee vain paperin, kynän ja viivoittimen.

"Fraktaaleita voidaan suurentaa ja suurentaa lähemmäs loputtomasti ja kuvio jatkuu, Steckles kertoi. Riippumatta mittakaavasta niissä toistuu samoja yksityiskohtia ja siksi tutkittavaa riittää."

Yhtenä esimerkkinä Steckles mainitsi Karl Mengerin kolmiulotteisen ”sienen”, joita on rakennettu useassa paikassa ympäri maailman. Mengerin sieni puolestaan on kolmiulotteinen versio kuuluisasta Sierpinskin matosta. Maailman suurimman pienistä kuutioista kootun neliön kokoamiseen meni yhteensä 41 tuntia.

Steckles kertoi, että pitää itsekin kuvioiden rakentamisesta ja esimerkiksi hänen omasta keittiöstään löytyy Mengerin sienen pienoismalli.

Tietoa Katien esityksistä löytyy esim: http://www.katiesteckles.co.uk/  ja https://www.youtube.com/user/st3cks

**

Vierailut Luma-keskus Aaltoon

Luma-keskus Aallon toiminnan tavoitteena on tukea ja edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista kaikilla asteilla sekä lasten ja nuorten harrastuneisuutta näissä aiheissa.

LUMA-toiminta Aallossa (luma.aalto.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kuvassa joukko pingviinejä jäällä, taustalla valko-punainen jäänmurtaja.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2022: Ikiliikkuja, tulevaisuuden vaatekaappi, Etelämantereen tutkimusmatka ja paljon muuta

Päättynyt vuosi oli jälleen tieteen ja taiteen juhlaa. Uusin tutkittu tieto päätyi vauhdilla myös päätöksenteon tueksi.
Two people having a conversation at a coffee room in front of a window with light pouring in.
Yhteistyö Julkaistu:

WithSecure ja SSH tukevat Aalto-yliopiston kansainvälistä osaamista

Suomalaisten tietoturvayhtiöiden WithSecuren ja SSH:n lahjoitukset auttavat parhaiden kansainvälisten tietoturvaosaajien houkuttelemista Suomeen.
Räätälöity projekti Hiltille, työryhmä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:
Kemian tekniikan tutkija / Chemical engineering researcher
Yhteistyö Julkaistu:

Metallien jalostuksesta akkujen kierrätykseen – Aalto-yliopiston ja Bolidenin yhteistyö vahvistaa metallurgian huippuosaamista

Metallurgian osaamista tarvitaan nyt kipeästi, kun energiamurros lisää metallien kysyntää ja materiaalien uusiokäyttö vaatii uutta osaamista.