Uutiset

Suosittu matematiikan popularisoija Katie Steckles luennoi yläkoululaisille ja lukiolaisille

Steckles havainnollisti mm. fraktaaleja lähes täysille salillisille kuulijoita Otaniemessä ja Töölössä.

LUMA-keskuksen vieraana loppuvuodesta ollut Katie Steckles on brittiläinen matemaatikko, joka on tohtoriksi valmistumisensa jälkeen 2011 kiertänyt ympäri maailmaa puhumassa matematiikan saloista, esimerkiksi erilaisilla tiede- ja musiikkifestivaaleilla, BBC:llä, ja osana teatteriesityksiä. Hänen esityksiään on nähtävillä myös netissä.

Aalto-yliopistoon hän oli houkutellut paikalle runsaslukuisen yleisön. Otaniemen joulukuun luennolle oli ilmoittautunut noin 400 koululaista useasta eri pääkaupunkiseudun koulusta. Kouluilta saadun palautteen mukaan esitys oli erittäin mielenkiintoinen.

Esityksessään Steckles havainnollisti fraktaalien rakenteita. Fraktaali on itsesimilaarinen joukko, eli kuvio näyttää samalta, katsoo sitä missä koossa tahansa. Hän opasti koululaisia, miten fraktaalikuvioita pystyy myös itse tekemään: Sitä varten tarvitsee vain paperin, kynän ja viivoittimen.

"Fraktaaleita voidaan suurentaa ja suurentaa lähemmäs loputtomasti ja kuvio jatkuu, Steckles kertoi. Riippumatta mittakaavasta niissä toistuu samoja yksityiskohtia ja siksi tutkittavaa riittää."

Yhtenä esimerkkinä Steckles mainitsi Karl Mengerin kolmiulotteisen ”sienen”, joita on rakennettu useassa paikassa ympäri maailman. Mengerin sieni puolestaan on kolmiulotteinen versio kuuluisasta Sierpinskin matosta. Maailman suurimman pienistä kuutioista kootun neliön kokoamiseen meni yhteensä 41 tuntia.

Steckles kertoi, että pitää itsekin kuvioiden rakentamisesta ja esimerkiksi hänen omasta keittiöstään löytyy Mengerin sienen pienoismalli.

Tietoa Katien esityksistä löytyy esim: http://www.katiesteckles.co.uk/  ja https://www.youtube.com/user/st3cks

**

Vierailut Luma-keskus Aaltoon

Luma-keskus Aallon toiminnan tavoitteena on tukea ja edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista kaikilla asteilla sekä lasten ja nuorten harrastuneisuutta näissä aiheissa.

LUMA-toiminta Aallossa (luma.aalto.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Professor Jukka Luoma
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden opettajaksi valittu Jukka Luoma

Tuotantotalouden laitoksen kilta Prodeko äänesti professori Jukka Luoman Vuoden opettajaksi 2023.
A dog and two researchers. Photo: Aalto University/Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
Aalto-yliopisto Juniorin opiskelijaohjaaja
Opinnot Julkaistu:

Innostavat opiskelijat ohjaavat oman alansa asiantuntijoina Aalto-yliopisto Juniorin työpajoja

Junior tarjoaa lapsille ja nuorille kurkistuksia Aalto-yliopiston tarjontaan. Lue lisää toiminnasta – ja siitä, miten voit lahjoittamalla tukea tulevaisuuden tekijöiden hyväksi tehtävää työtä.
Käsikirjoituskoulutusta / post-it-lappuja / Marja-Riitta Koivumäki
Mediatiedotteet, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopistoon elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus

Syksyllä 2023 alkava koulutus on suunniteltu ammatillista osaamista syventäväksi koulutukseksi alalla jo toimiville.