Uutiset

Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälän palkinnot 2017 professori Camilla Hollannille ja Sabrina Maniscalcolle

Hollanti ja Maniscalco edustavat nopeasti kehittyviä ja laajasti kilpailtuja tutkimusaloja.

Professori Camilla Hollanti, kuva Lasse Lecklin.

Suomalainen Tiedeakatemia on myöntänyt vuoden 2017 Väisälän palkinnot kahdelle ansioituneelle, nousevien alojen tieteentekijälle. Aalto-yliopiston matematiikan ja systeemianalyysin laitoksen professori Camilla Hollanti ja Turun yliopiston professori ja Aalto-yliopiston Adjunct Professor Sabrina Maniscalco ovat omien alojensa huippututkijoita ja edustavat nopeasti kehittyviä ja laajasti kilpailtuja tutkimusaloja.

Camilla Hollanti johtaa Aalto-yliopistossa ryhmää, joka tutkii algebraa, lukuteoriaa, kombinatoriikkaa, koodausteoriaa ja informaatioteoriaa. Niiden menetelmiä Hollanti soveltaa erityisesti viestintäteknologiaan, muun muassa tiedon tallentamiseen pilveen, tiedon salaukseen ja 5G-verkkoihin.

Hollanti on tutkimusvapaalla Aalto-yliopistosta München teknillisen yliopiston vierailevana tutkijana syksyyn 2018 asti.

Sabrina Maniscalco on Turun yliopiston teoreettisen fysiikan professori ja Aalto-yliopiston Adjunct Professor sekä Aalto-yliopiston johtaman Suomen Akatemian kvanttiteknologian huippuyksikön varajohtaja. Maniscalcon tutkimusala on kvanttifysiikka ja kvanttiteknologian peruskysymykset. Kvanttiteknologian ala on kiivaasti kilpailtu, sillä kvantti-ilmiöitä hyödyntävät sovellukset kykenevät mullistamaan lukuisia aloja. Kvanttitilojen lomittuminen ja superpositiot mahdollistavat esimerkiksi huippunopean laskennan sekä murtamattomat salaustekniikat, jotka voivat viedä niin informaation käsittelyn, viestintäteknologiat kuin ultraherkät mittausmenetelmät täysin uudelle tasolle.

Maniscalco on tunnettu myös aktiivisena tiedeviestijänä ja tieteen popularisoijana. Hän on järjestänyt muun muassa Finnish Game Jam -tapahtuman tutkijoille ja pelisuunnittelijoille: he luovat pelejä, joilla voidaan ratkoa tieteellisiä ongelmia ja ymmärtää kvantti-ilmiöitä.

Lue lisää Suomalaisen Tiedeakatemian sivuilta.

(Sabrina Maniscalcon kuva: Turun yliopisto.)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Havainnekuva puisesta lavarakenteesta torimaisemassa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Wood Programin 30-vuotisjuhlaprojekti nousee Kuhmon torille

Aalto-yliopiston puuarkkitehtuuriin erikoistuvat opiskelijat toteuttavat joka vuosi Wood Program -projektin. Opintokokonaisuuden 30-vuotisjuhlavuonna yhteistyökumppanina toimii Kuhmon kaupunki. Toteuttava kohde on Kuhmon torille nouseva torilava.
Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tule uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi kesäkuussa 2024

lmoittaudu uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi kesäkuun orientaatiopäiville!
Tutkijat suunnittelivat algoritmin, joka ohjaa ilmasuuttimen suuntaa kahdella moottorilla.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat valjastivat tuulen esineiden liikuttamiseen

Tutkijoiden mukaan ilmavirtojen luova hyödyntäminen voi synnyttää uusia robottiteknologioiden muotoja.
Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa viestintäsovelluksissa vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi turvallinen langaton viestintä ja hajautettu laskenta.