Uutiset

Spekulaatioita ja radikaaleja lähestymistapoja keinotekoisen biologian, robotiikan, taiteen ja arkkitehtuurin kohtaamisissa

Dipoli Gallery 13.09-09.11.22. ABRA-projekti edistää monitieteistä tiedon tuottamista ja valmiuksien kehittämistä yliopistotason koulutuksessa, joka pyrkii taitojen korjaamiseen, paikkaamiseen ja uusien lisäämiseen ympäristöasioissa ja ilmastonmuutoksen ongelmissa - sekä opetuksen ja osaamisen kehittämiseen liittyen näihin alueisiin.
ABRA exhibition-Visual identity by Eva Tordera Nuño
Visual Identity by Eva Tordera Nuño

Spekulaatioita ja radikaaleja lähestymistapoja keinotekoisen biologian, robotiikan, taiteen ja arkkitehtuurin kohtaamisissa

Dipoli Gallery, 13.09-09.11.22

Maailma muuttuu yhä monimutkaisemmaksi, kun uusia kehityspolkuja, järjestelmiä ja jopa uudenlaista estetiikkaa tuodaan esille. Muotoilun ja luovien prosessien kehittyessä taiteessa, muotoilussa ja arkkitehtuurissa otetaan käyttöön ennennäkemättömiä, usein tieteestä ja teknologiasta omaksuttuja, työkaluja ja menetelmiä. Nämä moninaiset kehityssuunnat vaikuttavat myös tuotantoon, teollisuuteen, kaupunkiympäristöihin, suunnittelun lähestymistapoihin ja myös laajasti taiteeseen. Uskomme, että kapea-alainen, työkalu- ja ratkaisukeskeinen lähestymistapa nykyisiin ja tuleviin globaaleihin haasteisiin ei riitä.

ABRA-projekti tarkastelee tällaisia kysymyksiä ja ehdottaa perustavanlaatuisia muutoksia koulutukseen esittämällä uusia alueita ja innovatiivisia yhdistelmiä tällä hetkellä erillään olevista aloista ja työtavoista. Projektimme on yhtä aikaa provosoiva ja kaunis.

Hanke on osa käynnissä olevaa kansainvälistä Erasmus+ -tutkimusprojektia, jonka tavoitteena on uudistaa ja kehittää poikkitieteellisiä tapoja työskennellä, sekä rakentaa koulutusta alojen uudenlaisilla yhdistelmillä; kuten esimerkiksi keinobiologia (artificial biology), robotiikka, taide ja arkkitehtuuri. Hanke viljelee poikkitieteellistä tietoa ja valmiuksien radikaalia kehittämistä korkeakoulutuksessa.

Tämä näyttely esittelee tuloksia ja ajatuksia järjestetyistä käytännön työpajoista, jotka keskittyivät taitojen ja tietojen ymmärtämiseen tieteenaloillamme sekä niiden ulkopuolella. Asioiden ja alojen käytäntöjen 'sotkeutuessa' toisiinsa syntyy uusia kysymyksiä, ideoita ja uudenlaisia ratkaisuja. Esillä olevat eksperimentit ja prototyypit viittaavat uudenlaisiin työskentelytapoihin; kuten millä tavoin tekoäly voi mullistaa taiteelliset ja arkkitehtoniset käytännöt, kuinka robotit voivat olla luovia ja miten ne vaikuttavat tutkimukseen ja teollisuuteen, sekä miten teknologisten metodien ja työkalujen käyttö synnyttää uusia tapoja tarkastella, ymmärtää ja vastata monimutkaisiin globaaleihin haasteisiin.

Meneillään oleva hanke tukee Aalto-yliopiston kunnianhimoista linjausta taiteen, arkkitehtuurin ja muotoilun alueilla, esittämällä kestävään kehitykseen liittyviä radikaaleja kysymyksiä ja ehdottamalla tavallista pidemmälle meneviä strategioita.

Millainen on tulevaisuutemme  yhdessä monimutkaisten, robotti- ja automaatio-järjestelmien kanssa? Millaista politiikkaa tämä kehitys edustaa - kuka kuuluu joukkoon ja kuka jää ulkopuolelle? Miten tällaiset tieteen ja teknologian parista nousevat lähestymistavat vaikuttavat estetiikan näkemykseemme sekä ajattelun rakenteisiin ja prosesseihin?

 

Dipoli gallery, 13.09-09.11.22

Dipoli Galleryn kuraattori:
Edel O Reilly
[email protected]

ABRA team:

Laura Beloff - Aalto 

Pia Fricker - Aalto 

Kaan Unlu - Aalto 

Elizabeth Jochum - AAU

Anca Horvath - AAU

Timothy Robert Merritt - AAU

Matthias Rehm - AAU

Markus Löchtefeld - AAU

Lorena Cebolla Sanahuja - Trento

Martin Michael Hanczyc - Trento

Karina Vissonova - ADES

Judit Boros - ADES

Workshop participants (Aalto, Trento, Aalborg, ADES):

Laura Beloff

Pia Fricker

Kaan Ünlü

Hege Tapio

Aska Mayer

Marija Šumarac

Cynthia Blanchette

Katri Naukkarinen

Aurora Del Rio

Lorena Cebolla Sanahuja

Elisa Pettinà

Christopher Porterfield

Martin Michael Hanczyc

Anca Horvath

Elizabeth Jochum

Timothy Robert Merritt

Matthias Rehm

Markus Löchtefeld

Maros Pekarik

Carlos Gomez Cubero 

Sólja Holm Mortensen

Johanna Lauritzen

Daniel Szalai

Edit Blaumann

Renáta Dezső

Karina Vissonova

Judit Boros

Aalto FabLab:

Solomon Embrafrash

Yu-Han Tseng

Marcus Korhonen

Aalto workshops:

Janne Ojala

Tapio Koskinen

Aalto Biofilia:

Victoria Kang

ABRA - Aalto Exhibition Team:

Edel O’Reilly, Curator

Pia Fricker, Professor of Practice and Vice Head of the Department of Architecture, ARTS

Laura Beloff, Professor (Associate professor) & Head of Doctoral Education in DAM , Vice-Head of DAM (Department of Art & Media), ARTS

Eva Tordera Nuño - Graphic design 

Myriam Gras - Photography, video

Kaan Unlu - Photography, video, logistics

Aurora Del Rio - Photography, video

Dipoli julkisivu Käpy-teos Kuva: Markus Sommers / Aalto-yliopisto

Dipoli

Otakaari 24

Toimipisteet
'Puu ja Savi-Wood and Clay' course exhibition organised by Nathalie Lautenbacher. Väre Main Lobby, March 2019. Image: Eeva SuorlahtiJPG

Aalto Exhibitions

With multiple spaces across the Otaniemi campus and partnership projects each year, there are always dynamic exhibitions activities taking place at Aalto. Whether you are organising, researching or visiting exhibitions, this hub provides the key information, news and resources you will need.

Two people discussing about a scetch they are looking on a computer

Taiteen ja median laitos

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun taiteen ja median laitokset ovat yhdistyneet 1. tammikuuta 2022 alkaen. Uuden taiteen ja median laitoksen johtajaksi on nimitetty professori Harri Laakso.

Student teamwork at Aalto University. Image: Unto Raunio

Arkkitehtuurin laitos

Koulutamme ammattilaisia suunnittelemaan ihmislähtöisiä ympäristöjä.

LASER Talks: Art, Architecture and Complex Systems

A provocative approach to art & science with algorithms, robotics and embedded politics

Read more
Image of an artwork by Benjamin Dillenburger, with info text about the event
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto University Meet Our Teachers SCI Janne Halme 2022. Photo: Mikko Raskinen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yliopistonlehtori Janne Halme: Aurinkoenergia on ihan huippua!

: Janne Halmetta inspiroi lehmuskuja, jossa yhdistyvät puut, lehdet ja valo, joka siivilöityy puiden välistä. Vaikka aurinkokennon avulla voidaan tuottaa sähköä, elämää ylläpitävää fotosynteesiä se ei pysty korvaamaan.
Woman touching a long-sleeved Marimekko Unikko shirt on display
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Värejä laboratorioista ja pelloilta – tällainen on luonnonmukaisten tekstiilivärien tulevaisuus

Mitä enemmän muoti- ja tekstiiliteollisuuden ympäristövaikutuksista saadaan tietoa, sitä enemmän kestävien vaihtoehtojen kysyntä ja tarve kasvaa. Kansainvälinen tutkimusryhmä pyrkii korvaamaan myrkylliset synteettiset väriaineet luonnollisilla vaihtoehdoilla, joita saadaan esimerkiksi kasveista, mikrobeista ja ruokahävikistä.
Annika Järvelin and Hanna Castrén-Niemi have spent three weeks at three different clinics in Helsinki. Photo: Otto Olavinen, Biodesign.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Neuvola täyttää sata vuotta – tutkijat selvittävät, miten neuvolan seuraavan vuosisadan tarpeisiin voitaisiin vastata terveysteknologiaa hyödyntäen

Tutkijat selvittävät sitä, miten neuvolan seuraavan vuosisadan tarpeisiin voitaisiin vastata Stanfordin yliopistosta lähtöisin olevien Biodesign-menetelmien keinoin.
Elias Rantapuska, photo by Evelin Kask
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

OP Ryhmän Tutkimussäätiöltä 1,2 miljoonaa euroa kolmen suomalaisyliopiston tutkimushankkeelle

Laadukasta tutkimusta ei synny ilman kallista tutkimusdataa ja ihmisiä, toteaa rahoitusalan ja rahoitusinstituutioiden tutkimushanketta Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa johtava professori Elias Rantapuska.