Uutiset

Sillanrakennuksen erikoispalkinto 2016 Aarne Jutilalle

Teknillisessä korkeakoulussa sillanrakennusopin professorina vuosina 1984-2008 toiminut Jutila on pitkän linjan silta-alan vaikuttaja.

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin Sillat- ja erikoisrakenteet tekniikkaryhmä myönsi  vuoden 2016 Sillanrakennuksen erikoispalkinnon emeritusprofessori, tekniikan tohtori, Dr. h.c. Aarne Jutilalle. Palkinto julkistettiin RILin Siltapäivillä Tampereella lokauussa 2016.
 
Teknillisessä korkeakoulussa sillanrakennusopin professorina vuosina 1984-2008 toiminut Jutila on pitkän linjan silta-alan vaikuttaja, kehittäjä, kouluttaja ja asiantuntija, jonka opit ja ajatukset ovat kehittäneet laajasti suomalaista sillanrakennuksen ja suunnittelun osaamista.
 
Vuonna 1940 syntynyt Jutila valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1966, minkä jälkeen hän jatkoi vuoden verran opiskelua ETH Zürichissä. Tekniikan lisensiaatiksi hän valmistui 1982 ja tekniikan tohtoriksi 1985. Työuransa alkuvaiheissa hän toimi muun muassa siltasuunnittelijana ruotsalaisessa Kjessler and Mannerstråle Ab:ssa ja opetus- ja tutkimustehtävissä Queen’s University of Belfastissa Pohjois-Irlannissa. Ennen professorinuraansa Jutila työskenteli myös muun muassa vt. jaostopäällikkönä TVH:ssa ja kolmessa eri konsulttitoimistossa asiantuntijana ja perustajajäsenenä toimien samanaikaisesti TKK:ssa tutkijatehtävissä.
 
Jutila perusti yhdessä seitsemän muun kanssa Suomalainen Insinööritoimisto SITO Oy:n vuonna 1976, vuotta myöhemmin Insinööritoimisto Extraplan Oy:n ja kolme vuotta myöhemmin Insinööritoimisto Siltatekniikka Oy:n, jonka Viatek (nykyinen Ramboll) osti vuonna 1985 muuttuen samalla konserniksi.
 
Jäätyään eläkkeelle professorin virastaan Jutila on toiminut asiantuntijatehtävissä Extraplanissa ja useissa tiedeyhteisön piireissä.
 
Jutila on pitkän professoriuransa aikana ohjannut lukuisia sillanrakennusopin diplomi- ja lisensiaatintöitä sekä väitöskirjoja. Hänen tutkimuksensa painopiste on ollut teräs-betoni ja puu-betoni liittorakenteiden, vinoköysisiltojen ja siltaestetiikan parissa, mutta ennen kaikkea hänet tunnetaan laaja-alaisena sillanrakennustekniikan taitajana.
 
Aarne Jutila on kansainvälisesti yksi arvostetuimmista silta-alan asiantuntijoistamme. Hänet on kutsuttu muun muassa vuonna 2010 IABSE:n (International Association for Bridge and Structural Engineering) kunniajäseneksi ja vuonna 2002 Budapestin teknillisen korkeakoulun kunniatohtoriksi. Kansainväliseen uraan kuuluvat lisäksi lukuisat luottamustehtävät IABSE:ssa ja AECEF:ssä sekä aktiivinen tutkimusyhteistyö. Hän on myös ottanut osaa lukuisiin kansainvälisiin suunnittelukilpailuihin sekä tuomaristossa että kilpailuehdotusryhmissä.   
 
Jutila on toiminut ansiokkaasti myös lukuisissa RILin asiantuntija- ja luottamustehtävissä sekä julkaisutuotannossa (mm. Sillat-käsikirja sekä Siltojemme historia -teos). Lisäksi hän on ylläpitänyt aktiivisesti teekkariperinteitä toimimalla Rakennusinsinöörikilta IK:n Oltermannina ja kunniajäsenenä.
 
Sillanrakennuksen erikoispalkinto (Yrjö Matikainen –palkinto) jaetaan joka toinen vuosi. RIL ja sen Sillat ja erikoisrakenteet -tekniikkaryhmä haluavat nostaa palkinnolla silta- ja rakennetekniikan alan ja alalla työskentelevien arvostusta maassamme.
 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

The winning collection by Ruusa Vuori at Aalto University's fashion show Näytös23, a model walking on the catwalk
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Ruusa Vuori voitti Näytös23-palkinnon herkällä mallistollaan

Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden muotinäytöksessä perjantaina 26. toukokuuta nähtiin kandidaatti- ja maisteriopiskelijoiden mallistoja.
Portrait of Professor Ville Vuorinen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Suomen Akatemia palkitsee Ville Vuorisen COVID-19-taudin leviämistä koskevasta tutkimuksesta

Ilma- ja nestevirtausten fysiikkaa tutkiva Ville Vuorinen palkitaan poikkeuksellisesta tieteellisestä rohkeudesta ja luovuudesta sekä toiminnasta tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseksi.
Professori Visa Koivunen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Visa Koivunen Academia Europaea -järjestön jäseneksi

Signaalinkäsittelyn professori ja Aalto-professori Visa Koivunen on valittu Academia Europaean jäseneksi.
Art For All -festivaali järjestetään elokuussa Kalasataman asuinkortteleissa
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Art For All -festivaali Kalasataman asuinkortteleissa elokuussa – hae mukaan!

Art For All -festivaali etsii taiteilijoita – hae 12.6. mennessä!