Uutiset

Sillanrakennuksen erikoispalkinto 2016 Aarne Jutilalle

Teknillisessä korkeakoulussa sillanrakennusopin professorina vuosina 1984-2008 toiminut Jutila on pitkän linjan silta-alan vaikuttaja.

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin Sillat- ja erikoisrakenteet tekniikkaryhmä myönsi  vuoden 2016 Sillanrakennuksen erikoispalkinnon emeritusprofessori, tekniikan tohtori, Dr. h.c. Aarne Jutilalle. Palkinto julkistettiin RILin Siltapäivillä Tampereella lokauussa 2016.
 
Teknillisessä korkeakoulussa sillanrakennusopin professorina vuosina 1984-2008 toiminut Jutila on pitkän linjan silta-alan vaikuttaja, kehittäjä, kouluttaja ja asiantuntija, jonka opit ja ajatukset ovat kehittäneet laajasti suomalaista sillanrakennuksen ja suunnittelun osaamista.
 
Vuonna 1940 syntynyt Jutila valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1966, minkä jälkeen hän jatkoi vuoden verran opiskelua ETH Zürichissä. Tekniikan lisensiaatiksi hän valmistui 1982 ja tekniikan tohtoriksi 1985. Työuransa alkuvaiheissa hän toimi muun muassa siltasuunnittelijana ruotsalaisessa Kjessler and Mannerstråle Ab:ssa ja opetus- ja tutkimustehtävissä Queen’s University of Belfastissa Pohjois-Irlannissa. Ennen professorinuraansa Jutila työskenteli myös muun muassa vt. jaostopäällikkönä TVH:ssa ja kolmessa eri konsulttitoimistossa asiantuntijana ja perustajajäsenenä toimien samanaikaisesti TKK:ssa tutkijatehtävissä.
 
Jutila perusti yhdessä seitsemän muun kanssa Suomalainen Insinööritoimisto SITO Oy:n vuonna 1976, vuotta myöhemmin Insinööritoimisto Extraplan Oy:n ja kolme vuotta myöhemmin Insinööritoimisto Siltatekniikka Oy:n, jonka Viatek (nykyinen Ramboll) osti vuonna 1985 muuttuen samalla konserniksi.
 
Jäätyään eläkkeelle professorin virastaan Jutila on toiminut asiantuntijatehtävissä Extraplanissa ja useissa tiedeyhteisön piireissä.
 
Jutila on pitkän professoriuransa aikana ohjannut lukuisia sillanrakennusopin diplomi- ja lisensiaatintöitä sekä väitöskirjoja. Hänen tutkimuksensa painopiste on ollut teräs-betoni ja puu-betoni liittorakenteiden, vinoköysisiltojen ja siltaestetiikan parissa, mutta ennen kaikkea hänet tunnetaan laaja-alaisena sillanrakennustekniikan taitajana.
 
Aarne Jutila on kansainvälisesti yksi arvostetuimmista silta-alan asiantuntijoistamme. Hänet on kutsuttu muun muassa vuonna 2010 IABSE:n (International Association for Bridge and Structural Engineering) kunniajäseneksi ja vuonna 2002 Budapestin teknillisen korkeakoulun kunniatohtoriksi. Kansainväliseen uraan kuuluvat lisäksi lukuisat luottamustehtävät IABSE:ssa ja AECEF:ssä sekä aktiivinen tutkimusyhteistyö. Hän on myös ottanut osaa lukuisiin kansainvälisiin suunnittelukilpailuihin sekä tuomaristossa että kilpailuehdotusryhmissä.   
 
Jutila on toiminut ansiokkaasti myös lukuisissa RILin asiantuntija- ja luottamustehtävissä sekä julkaisutuotannossa (mm. Sillat-käsikirja sekä Siltojemme historia -teos). Lisäksi hän on ylläpitänyt aktiivisesti teekkariperinteitä toimimalla Rakennusinsinöörikilta IK:n Oltermannina ja kunniajäsenenä.
 
Sillanrakennuksen erikoispalkinto (Yrjö Matikainen –palkinto) jaetaan joka toinen vuosi. RIL ja sen Sillat ja erikoisrakenteet -tekniikkaryhmä haluavat nostaa palkinnolla silta- ja rakennetekniikan alan ja alalla työskentelevien arvostusta maassamme.
 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Klaus Viljanen
Palkitut Julkaistu:

Rakennusfysiikan tutkimus palkittiin kansainvälisessä seminaarissa

Artikkelissa tutkittiin tuuletusvälin toimintaa yläpohjarakenteissa ja puuverhoilluissa ulkoseinissä.
kuvassa kaksi miestä, joista toinen esittelee mitali kaulassa saamaansa kunniakirjaa punaisissa kansissa
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Professori Jarmo Suomiselle Shanghain kunniapalkinto

Jarmo Suominen on saanut Shanghain kaupungin myöntämän Magnolia Award -kunniapalkinnon.
vaatemallit seisovat metsän keskellä ja katsovat kameraan
Nimitykset, Palkitut, Opinnot Julkaistu:

Vuoden nuori suunnittelija 2020 Ervin Latimer haluaa nostaa esiin vähemmistöjä

Voittotyön asukokonaisuudet leikittelevät sukupuolella ja ovat muunneltavia.
NUKUMORI textile collection by Elisa Defossez
Palkitut, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Elisa Defossez voitti NextGen Awards Première Vision -kilpailun Materials Innovation -palkinnon

Elisa Defossez’n kilpailutyö on nimeltään NUKUMORI – Surfaces of coziness.