Uutiset

Sillanrakennuksen erikoispalkinto 2016 Aarne Jutilalle

Teknillisessä korkeakoulussa sillanrakennusopin professorina vuosina 1984-2008 toiminut Jutila on pitkän linjan silta-alan vaikuttaja.

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin Sillat- ja erikoisrakenteet tekniikkaryhmä myönsi  vuoden 2016 Sillanrakennuksen erikoispalkinnon emeritusprofessori, tekniikan tohtori, Dr. h.c. Aarne Jutilalle. Palkinto julkistettiin RILin Siltapäivillä Tampereella lokauussa 2016.
 
Teknillisessä korkeakoulussa sillanrakennusopin professorina vuosina 1984-2008 toiminut Jutila on pitkän linjan silta-alan vaikuttaja, kehittäjä, kouluttaja ja asiantuntija, jonka opit ja ajatukset ovat kehittäneet laajasti suomalaista sillanrakennuksen ja suunnittelun osaamista.
 
Vuonna 1940 syntynyt Jutila valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1966, minkä jälkeen hän jatkoi vuoden verran opiskelua ETH Zürichissä. Tekniikan lisensiaatiksi hän valmistui 1982 ja tekniikan tohtoriksi 1985. Työuransa alkuvaiheissa hän toimi muun muassa siltasuunnittelijana ruotsalaisessa Kjessler and Mannerstråle Ab:ssa ja opetus- ja tutkimustehtävissä Queen’s University of Belfastissa Pohjois-Irlannissa. Ennen professorinuraansa Jutila työskenteli myös muun muassa vt. jaostopäällikkönä TVH:ssa ja kolmessa eri konsulttitoimistossa asiantuntijana ja perustajajäsenenä toimien samanaikaisesti TKK:ssa tutkijatehtävissä.
 
Jutila perusti yhdessä seitsemän muun kanssa Suomalainen Insinööritoimisto SITO Oy:n vuonna 1976, vuotta myöhemmin Insinööritoimisto Extraplan Oy:n ja kolme vuotta myöhemmin Insinööritoimisto Siltatekniikka Oy:n, jonka Viatek (nykyinen Ramboll) osti vuonna 1985 muuttuen samalla konserniksi.
 
Jäätyään eläkkeelle professorin virastaan Jutila on toiminut asiantuntijatehtävissä Extraplanissa ja useissa tiedeyhteisön piireissä.
 
Jutila on pitkän professoriuransa aikana ohjannut lukuisia sillanrakennusopin diplomi- ja lisensiaatintöitä sekä väitöskirjoja. Hänen tutkimuksensa painopiste on ollut teräs-betoni ja puu-betoni liittorakenteiden, vinoköysisiltojen ja siltaestetiikan parissa, mutta ennen kaikkea hänet tunnetaan laaja-alaisena sillanrakennustekniikan taitajana.
 
Aarne Jutila on kansainvälisesti yksi arvostetuimmista silta-alan asiantuntijoistamme. Hänet on kutsuttu muun muassa vuonna 2010 IABSE:n (International Association for Bridge and Structural Engineering) kunniajäseneksi ja vuonna 2002 Budapestin teknillisen korkeakoulun kunniatohtoriksi. Kansainväliseen uraan kuuluvat lisäksi lukuisat luottamustehtävät IABSE:ssa ja AECEF:ssä sekä aktiivinen tutkimusyhteistyö. Hän on myös ottanut osaa lukuisiin kansainvälisiin suunnittelukilpailuihin sekä tuomaristossa että kilpailuehdotusryhmissä.   
 
Jutila on toiminut ansiokkaasti myös lukuisissa RILin asiantuntija- ja luottamustehtävissä sekä julkaisutuotannossa (mm. Sillat-käsikirja sekä Siltojemme historia -teos). Lisäksi hän on ylläpitänyt aktiivisesti teekkariperinteitä toimimalla Rakennusinsinöörikilta IK:n Oltermannina ja kunniajäsenenä.
 
Sillanrakennuksen erikoispalkinto (Yrjö Matikainen –palkinto) jaetaan joka toinen vuosi. RIL ja sen Sillat ja erikoisrakenteet -tekniikkaryhmä haluavat nostaa palkinnolla silta- ja rakennetekniikan alan ja alalla työskentelevien arvostusta maassamme.
 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Peter Lund. Photo: Anni Hanén.
Palkitut Julkaistu:

Professori Peter Lundille tunnustus Kiinasta

Peter Lundille on myönnetty Jiangsu International Science and Technology Cooperation Award tunnustuksena hänen panoksestaan uusiutuvien energioiden kehittämisessä sekä Euroopan Unionin ja Kiinan välisen yhteistyön kehittämisessä.
Gan.uvia
Palkitut Julkaistu:

Kuvia luovien GAN-mallien mullistus sai Forbesin tekoälypalkinnon

Suomen tekoälykeskus FCAI:n yhteistyökumppani Nvidia kehitti mallin, joka vähentää kuvien luomiseen tarvittavan datan määrää. Nvidian tutkija Jaakko Lehtinen työskentelee myös professorina Aalto-yliopistossa ja Suomen tekoälykeskuksessa.
Professori Matti Rossi. Kuva: Mortti Saarnia / Aalto-yliopisto
Palkitut Julkaistu:

Professori Matti Rossille arvostettu AIS Fellow 2020 -palkinto

AIS Fellow Award myönnetään henkilöille, jotka ovat erittäin merkittävästi vaikuttaneet tietojärjestelmätieteen alaan.
Jouko Lampinen
Palkitut, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Perustieteen korkeakoulun vuoden 2020 alumni ja palkinnot julkistettiin etäjuhlallisuuksissa

New Yorkin yliopiston tietotekniikan ja datatieteen professori Kyunghyun Cho valittiin vuoden alumniksi. Yhteisön jäsenistä palkittiin erityisesti poikkeustilanteen sankareita ja roolimalleja.