Ryoji Matsuzaki löysi opinnoista yhdessä tekemisen voiman: ”Lahjoittamalla haluan antaa oman panokseni alma materilleni”

Monista kulttuureista vaikutteita saanut taiteiden maisteri Ryoji Matsuzaki syntyi Lontoossa ja varttui Yhdysvalloissa. Kun taskussa oli graafisen suunnittelijan paperit Bostonin yliopistosta, palasi hän vanhempiensa kotimaahan Japaniin ja aloitti siellä työuransa.
”Työskentelin teknologiayhtiössä käyttöliittymä- ja käyttäjäkokemussuunnittelijana. Työhöni kuului verkkosivujen ja älypuhelinsovellusten suunnittelu sekä niiden käytettävyyden ja käyttökokemuksen kehittäminen”, Matsuzaki kertoo.
Seitsemän työvuoden jälkeen Matsuzaki alkoi etsiä koulutusta, jossa voisi yhdistää suunnittelutaitojaan liiketoimintaosaamiseen.
”Lopulta löysin Aalto-yliopiston IDBM-ohjelman (International Design Business Management). Hain siihen, ja pääsin sisälle. En ollut koskaan käynyt Suomessa. Aallossa opiskelu oli minulle uuden matkan alku.”
Poikkitieteellisessä IDBM-ohjelmassa muotoilun, tekniikan ja kauppatieteiden opiskelijat ratkovat monimutkaisia tosielämän haasteita. Kaksi vuotta kestävissä opinnoissa paneudutaan tuote-, palvelu- ja liiketoimintamuotoiluun, tekniikkaan ja innovaatiojohtamiseen.
Opiskelu Aallossa oli Matsuzakille arvokas kokemus. ”Opintojen annista puolet oli sellaista, jota osasin odottaa. Toinen puoli taas sellaista, mitä en edes tiennyt olevan olemassa. Aalto-kokemukseni ytimessä oli uusien ideoiden, asioiden ja ihmisten löytäminen. Opintojen myötä osaan myös tukeutua enemmän itseeni ja kuunnella itseäni.”
Ryoji MatsuzakiSuomessa voin olla paras versio itsestäni
Lahjoittajana omalle yliopistolle
Matsuzaki valmistui taiteiden maisteriksi Aallosta keväällä 2020. Hän haki työtä kahdesta yrityksestä Suomessa ja mieluinen työ löytyi Schibsted Suomi Oy:stä Oikotie Asuntojen tuote- ja käyttäjäkokemussuunnittelijana. Työnhaussa auttoivat opintotaustan lisäksi Matsuzakin aiempi työkokemus.
”Työnantajani näki minussa Aallon IDBM-ohjelman tuomat edut. Yrityksen arvona on ”we win together - voitamme yhdessä” ja tämän taustalla ”käytämme eroavaisuuksiamme vahvuuksina”. Tämä on juuri sitä, mistä Aallon koulutuksessa oli kyse.”
Nyt Matsuzaki haluaa omalla lahjoituksellaan tukea Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulua.
”Sain mahdollisuuden opiskella Aallossa ja sen jälkeen hyvän työpaikan Suomesta, joten haluan antaa oman panokseni takaisin alma materilleni.”
Suomi on nyt Matsuzakin kotimaa. ”Koen, että Suomessa voin olla paras versio itsestäni. Täällä on hienot mahdollisuudet työntekoon ja laadukkaat työolosuhteet. Arvostan suomalaista työelämää ja nautin Suomessa asumisesta. Ihailen kovasti sitä, että Suomessa sekä kansalaiset että hallinto ovat hyvin tietoisia kestävyysasioista.”
Teksti: Marjukka Puolakka
Lue lisää uutisia

Vuoden nuori suunnittelija 2023 on Henna Lampinen
Aalto-yliopistosta muodin maisteriohjelmasta valmistuneen suunnittelijan mielestä muodin pitäisi olla nykyistä saavutettavampaa.
Paavo Penttilälle myönnetty vuoden 2022 Hayashi Jisuke -palkinto
The Cellulose Society of Japan on myöntänyt Paavo Penttilälle Hayashi Jisuke -palkinnon merkittävistä kansainvälisistä saavutuksista selluloosatutkimuksen alalla. Palkinto luovutettiin virallisesti erityisessä seremoniassa, joka järjestettiin kansainvälisen selluloosakonferenssin yhteydessä Hiroshimassa Japanissa viime viikolla.
Albert Devasagayam Francis: Yhdistämme yhteisöllisen puutarhan ja mehiläishoidon
"Tärkein motivaationi on puhdas energia, mutta se voi olla kaukana tulevaisuudessa. Mehiläishoidossa näen työn jäljen aina kauden päätteeksi. "