Uutiset

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori. Tulevaisuudelta hän odottaa suurempaa yhteiskunnallista hyväksyntää ja luottamusta älykkäisiin järjestelmiin.

Mitä tutkit ja miksi?
Tutkimukseni käsittelee sertifioidusti turvallista ja vankkaa ohjaussuunnittelua robotti-, oppimiskykyisille ja kyberfyysisille järjestelmille. Nykyaikaisten järjestelmien monimutkaisuus ja kehittyneisyys kasvavat, kun viemme niiden suorituskykyä äärimmäisyyksiinsä. Tämä voi joskus tapahtua suurempien epäonnistumisten kustannuksella, joista yleisin esimerkki on se, että itse ajavat autot hämmentyvät liikennemerkeistä ja poikkeavat kurssilta. Sanomattakin on selvää, että on tärkeää suunnitella algoritmeja, jotka luovat todistettavasti turvallisia käyttäytymismalleja sekä kestävät ulkoisia häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmän mallissa ja ympäristössä, jonka kanssa se on vuorovaikutuksessa. Tämän saavuttamiseksi tutkimuksessani tutkitaan luovia tapoja yhdistää työkaluja epälineaarisesta ohjausteoriasta, optimoinnista ja koneoppimisesta.

Miten sinusta tuli tutkija?
Aloin kiinnostua tutkimuksesta jo alakouluiässä, kun työskentelin projektissa yhdessä robotiikan professorin kanssa. Siitä seurasi viiden kuukauden harjoittelujakso autoteollisuudessa ja siitä eteenpäin kiinnostukseni vain vahvistui entisestään. Muutaman vuoden postdoc-jaksojen jälkeen Berkeleyssä ja KTH:ssa, olen nyt tässä. Olen onnellinen, että minulla on ollut matkan varrella niin monia upeita mahdollisuuksia työskennellä lahjakkaiden kollegoiden ja hyvien neuvonantajien kanssa, jotka ohjasivat tietäni tutkijaksi.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia?
Viime vuosina on ollut useita ikimuistoisia hetkiä. Viimeisin on ehkä se, kun pääsin viime kesänä tekemään todella siistejä robotiikkakenttäkokeita italialaisella viinitarhalla luonnonkauniilla Rooman esikaupunkialueella. Kenttätyöt tuovat aivan uuden tason todellisiin haasteisiin laboratorion ulkopuolella, joten tämän äärimmäisen testin läpäiseminen tuntui uran kohokohdalta. Ja tietysti Aalto-yliopiston apulaisprofessuuri on toinen suuri käännekohta urallani ja olen erittäin ylpeä saadessani olla osa tätä yhteisöä.

Mitä odotat tulevaisuudelta?
Autonomisten järjestelmien ja tekoälyn ala on erittäin dynaaminen ja kehittyy nopeasti, minkä vuoksi on vaikea ennustaa, mihin suuntaan asiat ovat menossa seuraavan 20 vuoden aikana. Joka tapauksessa, odotan paljon suurempaa yhteiskunnallista hyväksyntää ja luottamusta älykkäisiin järjestelmiin. Voin kuvitella täysin itsenäiset kirurgiset robotit, jotka toimivat ihmisillä ja pelastavat ihmishenkiä syrjäisissä paikoissa, kuten ISS:llä tai syvänmeren sukellusveneissä. Tämän muuttaminen todeksi ei edellytä ainoastaan huippuluokan yhteistyötutkimusta korkeakoulujen ja teollisuuden välillä, vaan myös tiivistä kumppanuutta poliittisten päättäjien ja sidosryhmien kanssa. Haluan nähdä ja olla kokemassa luotettavan tekoälyn lupaavan tulevaisuuden.

Tutkimusryhmän sivu: Nonlinear Systems and Control

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
White A! logo standing on the ground with A-bloc and Väre in the background.
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: