Uutiset

Repeämän kuvat on vuoden 2022 kauneimpia kirjoja

Susanna Helken ja Essi Viitasen toimittama Repeämän kuvat – Dokumentaarinen elokuva ja hyvinvointivaltion murtumia on valittu vuoden 2022 kauneimpien kirjojen joukkoon.
Repeämän kuvat kansi. Kansikuvassa kaksi ravihevosta. Kuva monistuu päällekkäin.

Repeämän kuvat on osittain vertaisarvioitu artikkelikokoelma, jossa tutkittiin dokumentaarista elokuvaa hyvinvointivaltion eetoksen ja murtumien heijastajana. Sen artikkelit ovat kurkistuksia siihen, miten abstraktista ilmiöstä on mahdollista tehdä näkyvää elokuvan keinoin. 

Kirjaan ovat Susanna Helken lisäksi kirjoittaneet elokuvantekijät ja -tutkijat Jouko Aaltonen, Elina Hirvonen, Reetta Huhtanen, Heta Kaisto, Timo Korhonen, Hanna Kuusela ja Katja Lautamatti

"Silmiä ja käsiä hivelevä"

Suomen kirjataiteen komitea valitsi Kauneimmat kirjat 2022 -kokoelmaan 27 kirjaa kuudesta kategoriasta. Kokoelma edustaa suomalaista kirjasuunnittelua näyttelyissä Suomessa ja Euroopassa. Lisäksi kirjat osallistuvat Best Book Design from all over the World -kilpailuun tammikuussa 2024.

Repeämän kuvat suunnitteli Anna-Mari Tenhunen. Raati kiitteli työtä seuraavasti: "Vain todellinen ammattilainen löytää kirjan rytmin ja poljennon ja osaa luoda sille voimakkaan, aiheeseen sopivan ja samalla minimalistisen kannen. Tämän teoksen koko, laajuus ja painojälki hivelevät silmiä ja käsiä. Elokuvamainen kuvankäyttö on hieno ja toimiva efekti, joka kantaa läpi koko kirjan. Hieno graafinen työ ja aihettaan ymmärtävä kokonaisuus."

Aalto ARTS Booksin julkaisema kirja on ladattavissa avoimesti Aalto-yliopiston julkaisuarkistosta. Painettuna sitä saa Aalto University Shopista.  

Lue lisää:

Valokuvat: Anne Kinnunen

Repeämän kuvat -kirja avattuna.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Janne Naapuri
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

TkT Janne Naapuri sai Gustaf Kompan väitöskirjapalkinnon

Suomalaisten Kemistien Seuran Gust. Kompan vuoden 2023 väitöskirjapalkinto myönnettiin tekniikan tohtori Janne Naapurille Aalto-yliopistosta ja tekniikan tohtori Jussi Isokuorttille Tampereen teknillisestä yliopistosta.
Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Nomaji landscap architects Kaapelipuisto park view. Photo Tommy Kankkonen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden 2023 Arkkitehtuurin valtionpalkinto Nomaji-maisema-arkkitehdeille

Aalto-yliopiston tutkija ja pitkäaikainen tuntiopettaja Mari Ariluoma on Nomajin osakas ja tutkija Caroline Moinel Nomajin suunnittelija.
Nokia Säätiön tunnustuspalkinto emeritusprofessori Antti Räisäselle radiotekniikan tutkimuksen ja opetuksen kehittämisestä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nokia Säätiön tunnustuspalkinto emeritusprofessori Antti Räisäselle radiotekniikan tutkimuksen ja opetuksen kehittämisestä

Emeritusprofessori Antti Räisänen tunnetaan korkeisiin radiotaajuuksiin liittyvän tieteellisen tutkimuksen uranuurtajana sekä intohimoisena radiotekniikan opetuksen kehittäjänä.