Uutiset

Professori Sebastiaan van Dijkenille Millennium-kunnianosoitus

Kunnianosoitus myönnetään varsinaisen Millennium-teknologiapalkinnon saajan tutkimusalaan liittyvästä Suomessa tehdystä uraauurtavasta työstä.

Joka toinen vuosi jaettavan Tekniikan Akatemia TAFin Millennium-kunnianosoituksen saivat big datan hyödyntämisen kehittäjät sekä perustutkimuksen että tutkimusta soveltavan yritystoiminnan alueilta.

Professori Sebastiaan Van Dijken on spintroniikan alueella kansainvälisesti arvostettu ja usein siteerattu tutkija, joka on julkaissut yli 100 tieteellistä artikkelia. Hänet tunnetaan mm. tutkijana, joka on kehittänyt toiminnallisia materiaaleja, joiden magneettisia ominaisuuksia voidaan muokata käyttämällä sähkökenttiä. Materiaaleja voidaan hyödyntää esimerkiksi nopeiden ja energiatehokkaiden muistipiirien kehittämisessä.

Teknillisen fysiikan laitoksella van Dijken johtaa sähkömagnetismin ja spintroniikan ryhmää, jossa tutkitaan magnetismin, magneto-optiikan sekä spintroniikan ominaisuuksia uusissa funktionaalisissa materiaaleissa ja nanorakenteissa. Magneettisiin ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa yhdistämällä ferrosähköisiä ja ferromagneettisia materiaaleja, joiden rajapinnoilla tapahtuvaa vuorovaikutusta voidaan manipuloida. Toinen tutkittava mekanismi on ionien paikkojen muuttaminen sähkökentässä ja se, miten tämä ionien liike muuttaa aineen magnetismia.

Professori Sebastiaan van Dijken on työskennellyt magnetismin ja spintroniikan tutkimuksen parissa jo vuodesta 2000. Tuolloin hän oli mukana Stuart Parkinin tutkimusryhmässä IBM:n Almadenin tutkimuskeskuksessa. IBM:ltä van Dijkenin tie vei Dublinin Trinity Collegen kautta VTT:lle vuonna 2007, josta hän siirtyi Aalto-yliopistoon vuonna 2008.

Vuoden 2014 Millennium-teknologiapalkinnon sai professori Stuart Parkin tiedon tallennustiheyden moninkertaistamisesta, mikä osaltaan mahdollisti big datan synnyn. Toinen kunnianosoituksen saaja oli tiedonhallintaratkaisuihin keskittynyt yritys M-Files Oy.

Millennium-kunnianosoitukset jaettiin juuri Tekniikan päivien yritysseminaarissa Tampereella.

Nanomagnetism and Spintronics Group

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Apulaisprofessori Viktar Asadchy. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nuoren tutkijan palkinto Viktar Asadchylle

Tekniikan edistämissäätiö on myöntänyt vuoden 2024 Nuoren tutkijan palkinnon apulaisprofessori Viktar Asadchylle.
Tutkijoita Dipolin edustalla lumisessa maisemassa Otaniemessä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Immersiiviset laajennetun todellisuuden kokemukset apuna aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämisessä

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos koordinoi Euroopan-laajuista hanketta, jonka tavoitteena on paitsi tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä myös hyödyntää sitä yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Apuna ovat immersiiviset laajennetun todellisuuden (XR) ympäristöt.
In leaf-like bubbles, different icons refering to e.g. books, gardening, and bicycling
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Löydä tohtorinkoulutuksemme yhteisö Aalto Socialissa

Seuraa ja osallistu keskusteluun tohtorinkoulutuksesta Aalto Socialissa.
Ville Miikkulainen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Apulaisprofessori Ville Miikkulainen

Ville Miikkulainen siirtyy professoriksi Aalto-yliopiston yliopistonlehtorin tehtävästä.