Uutiset

Professori emerita Kaisa Nybergille Suomen Kulttuurirahaston suurpalkinto

Kaisa Nyberg palkittiin tiedon tehokkaasta salaamisesta ja turvallisista viestien valtateistä.

Professori emerita Kaisa Nyberg on tutkinut Aalto-yliopistossa tiedon ja kommunikaation turvaamisen matemaattisia menetelmiä. Nyberg toimi kryptologian professorina vuosina 2005-2016, eläkkeelle jäämiseensä saakka. Hän on Suomen Kulttuurirahaston suurpalkinnosta hyvin otettu.

”Suomen Kulttuurirahaston palkintoja on jaettu 1940-luvun alusta alkaen, alkuaikoina monille suomalaisen yhteiskunnan rakentajille tieteen ja taiteen aloilla. Siinä seurassa tunnen itseni kovin pieneksi. Aikaisemmista palkinnonsaajista voisin mainita Alvar Aallon vuodelta 1949, ja neuroverkkojen tutkimisesta maailmanlaajuisestikin tunnetun akateemikon ja emeritusprofessori Teuvo Kohosen vuodelta 1994”, kertoo Kaisa Nyberg.

Kaisa Nyberg sai aikaan kryptologian opetuksen ja tutkimuksen kehittymisen ja vakiintumisen Suomessa. Hän on myös omalla esimerkillään pyrkinyt vaikuttamaan sen puolesta, että nykyistä useampi nuori nainen löytäisi oman alansa matemaattisten ja teknisten tieteiden parista.

”Oli hienoa saada toimia professorina Aalto-yliopistossa runsaat 11 vuotta ennen eläkkeelle jäämistä”, lisää Nyberg.

Ennen Aalto-yliopiston professuuria, vuodesta 1987 alkaen, Kaisa Nyberg toimi matematiikan tohtorina Puolustusvoimissa. Puolustusvoimista Nyberg siirtyi Nokian tutkimuskeskukseen saamaan teollisuuskokemusta. Tämä tapahtui vuonna 1998. Nokialla Nyberg tutki matkapuhelinten salausmenetelmiä osana kansainvälistä asiantuntijaryhmää. Tuolloin kehitetyt salaustekniset, standardoidut ratkaisut ovatkin tällä hetkellä käytössä miljardeissa matkapuhelinlaitteissa ympäri maailmaa.

Nybergin on myös kehittänyt Bluetooth-laitteiden paritusmenetelmän yhteistyössä Nokian ja Microsoftin kansainvälisen asiantuntijaryhmän kanssa. Nyberg on toiminut myös tietoturvallisuuden asiantuntijana erilaisten kriittisten järjestelmien suunnittelussa, kuten kansalaisten nettiäänestystä valmisteltaessa.

Suomen Kulttuurirahasto jakoi vuosijuhlassaan 27.2. kolme 30 000 euron palkintoa merkittävistä kulttuuriteoista. Palkinnon saivat Kaisa Nybergin lisäksi muotoilija, tekstiilitaiteilija Markku Piri ja elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja Selma Vilhunen.

Lisätietoa:

Kaisa Nyberg
Professori emerita
Aalto-yliopisto
[email protected]

Suomen Kulttuurirahaston palkinnot vuonna 2018

Suomen Kulttuurirahaston palkinnot vuodesta 1941 alkaen

Kuvassa Kaisa Nyberg. Kuva: Suomen Kulttuurirahasto, Heikki Tuuli.

Video: Suomen Kulttuurirahasto.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Suvi Hirvonen-Ere
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Väitöstutkimus selvitti, miksi kestävän liiketoiminnan läpilyönti yritysmaailmassa on ollut hidasta, miten sitä voisi kiihdyttää – ja samalla tehdä tuottoisaa tulosta

Kaupallinen ja sopimusjohtaminen on yritysjohdon strateginen työväline, jota käyttäen yritys voi saavuttaa sekä ympäristöllisesti kestävät että taloudelliset tulostavoitteensa, ilmenee tällä viikolla tarkastettavasta väitöskirjasta.
Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tulevaisuuden rakennukset ovat sekä energian tuottajia että käyttäjiä

Aalto-yliopistossa kehitetty uusi innovatiivinen rakenne parantaa levylämmönvaihtimen tehokkuutta jopa 20 prosenttia. Lämpöpumppuun kytkettynä sillä on lukuisia käyttökohteita aina kotien käyttöveden lämmityksestä maalämpölaitoksiin ja rakennusten ilmanvaihtoon.
Construction worker looking straight to camera
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta – jatkuvat keskeytykset vaikuttavat myös turvallisuuteen

Valtaosa rakennustyömailla tehtävistä töistä ei suoraan vaikuta työn varsinaiseen edistymiseen. Tuore väitöstutkimus löysi kuitenkin helpon keinon parantaa rakentamisen tuottavuutta ja samalla myös hyvinvointia: työntekijöiden toiminnan seuranta.
Ylös vievät betoniset portaat, vasemmalla puolelle seinällä taideteos
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: