Uutiset

Planmecan ja FCAI:n yhteistyö: Koneoppiminen suun ja leuan alueen kuvantamisessa

Yliopistojen ja teollisuuden yhteistyö voi olla todellinen win-win. Suomen tekoälykeskus FCAI:n uudessa videosarjassa esitellään menestyksekkäitä yhteistyöprojekteja. Sarjan toinen video kertoo FCAI:n, terveyslaitteita valmistavan Planmecan ja Tampereen yliopistollisen sairaalan yhteistyöstä.
A man and a woman looking at computer screen.
Kuva: Planmecan arkisto

Hampaiden hermojuurikanavan löytäminen ja sen koon määrittäminen on yleensä aikaa vievää. Nyt se voidaan tunnistaa automaattisesti kone- ja syväoppimismenetelmien avulla, mikä nopeuttaa ja helpottaa terveydenhuollon ammattilaisten työtä sekä tekee hoidosta turvallisempaa. Hanke syntyi yhteistyöstä FCAI:n kanssa ja siihen osallistui alusta alkaen lääkäreitä Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

”Kliinikot vaikuttivat suuresti myös tutkimusaiheiden valintaan. Meille oli tärkeää, että aiheet valittiin niin, että niillä on todellista kliinistä vaikutusta. Tutkimusaiheiksi valittiin alaleuan hermokanavan segmentointi ja kefalometristen pisteiden merkitseminen 3D-kuviin”, kertoo tutkimuspäällikkö Ari Hietanen Planmecasta.

Innovointi terveysalalla vaatii tietoa ja taitoja monelta osa-alueelta, minkä vuoksi FCAI:n, Planmecan ja Tampereen yliopistollisen sairaalan kolmikantainen yhteistyö on voittava yhdistelmä. Tarvittava dataan liittyvää ja kliininen asiantuntemus tulevat kliinikoilta, koneoppimismenetelmiin liittyvä metodologinen tutkimus ja asiantuntemus yliopistolta sekä tekninen sovellus- ja liiketoimintaosaaminen yritykseltä.

Planmeca on ollut yksi FCAI:n alkuperäisistä kumppaneista toukokuusta 2018 lähtien. Tämän yhteistyön kautta saatu rahoitus on tukenut erityisesti professori Kimmo Kasken ohjauksessa olevaa väitöskirjatutkija Jaakko Sahlstenia ja professori Simo Särkän ohjauksessa olevaa väitöskirjatutkija Joel Jaskaria. He ovat kehittäneet syväoppimismenetelmiä projektia varten ja julkaisseet tuloksiaan aktiivisesti. ”Julkaisut ovat tärkeä osa yhteistyöprojektia. Ne edistävät tohtoriopiskelijoiden opinnäytetöitä sekä tarjoavat kriittistä tietoa lääketieteen asiantuntijoille”, Sahlsten sanoo.

Planmecalle yhteistyö merkitsee uusia ja merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia. ”Päätuotteemme ovat digitaaliset röntgenlaitteet ja hammashoitokoneet. Meille on aina ollut tärkeää olla kehityksen kärjessä ja olemme panostaneet voimakkaasti tutkimukseen ja kehitykseen. Koneoppimisratkaisut ovat luonnollinen jatke tälle, sillä ne ovat tärkeä osa tulevaisuuden teknologiaratkaisuja”, Hietanen sanoo.

Lisätietoja

Terhi Kajaste

Terhi Kajaste

Manager, Corporate Relations, Artificial Intelligence, FCAI

Lue lisää FCAI-Planmecan yhteistyöstä

Computer image of human skull and jawline

Yliopistoyhteistyö tuo Planmecan liiketoiminnalle aivan uusia mahdollisuuksia

FCAI, Planmeca ja Tampereen yliopistollinen sairaala kehittivät tekoälymenetelmän, joka auttaa esimerkiksi hammasimplanttien asennuksessa.

Uutiset
CBCT scan showing the location of the mandibular canals in the lower jaw

Tekoälystä apua hammasimplanttien asennukseen – Suomessa kehitetty malli paikantaa tarkasti alaleuan hermokanavan

Syväoppimismenetelmään perustuva malli paikantaa mandibulaarikanavan ihmistä nopeammin ja muita automatisoituja menetelmiä tarkemmin.

Uutiset
FCAI

Suomen tekoälykeskus FCAI (ulkoinen linkki)

Suomen tekoälykeskus FCAI on osaamiskeskittymä, jonka ovat käynnistäneet Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. FCAI:n tavoitteena on kehittää uudenlaista tekoälyä, joka voi toimia ihmisen kanssa monimutkaisessa ympäristössä ja auttaa uudistamaan suomalaista teollisuutta. FCAI on yksi Suomen Akatemian lippulaivoista.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

vaalea-asuinen nainen istuu ikkunan edessä ja hymyilee
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Maarit Salolainen: ”Tekstiilialan kestävyysongelmiin voidaan vastata monialaisen yhteistyön avulla”

Tekstiilisuunnittelun professori haluaa tiivistää yhteistyötä niin eri alojen tutkimuksen kuin yliopiston ja alan teollisuuden sekä jälleenmyyjien välillä, jotta muutos parempaan tapahtuu.
Vili Lehdonvirta, kuva:Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
Mediatiedotteet Julkaistu:

Lepääkö valtionhallinto kellarista löytyvien palvelimien vai Amazonin päällä? Vili Lehdonvirta tarkastelee kehitystä ajan ja pilvien yli

Tietotekniikan laitoksen professori Vili Lehdonvirta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Sen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta. Tutkimuksessaan Lehdonvirta kehittää menetelmiä, joiden avulla voidaan piirtää kartalle pilvi-imperiumien laajuus ja sijainti.
Tiny plant with text aside Unite! Seed Fund 2024
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Unite! Seed Fund 2024: Aalto mukana 13 rahoitusta saaneessa hakemuksessa

Unite! Seed Fund -rahaston tavoitteena on kannustaa ja tukea opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden yhteistyöhankkeita.
Anniina Isomäki ja Ira van der Pals
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppatieteiden osaamisella voi vaikuttaa koko yhteiskuntaan ja sen tulevaisuuteen

Sijoitusjohtaja Ira van der Pals ja salkunhoitaja Anniina Isomäki arvostavat myös hyvää tasapainoa merkityksellisten työtehtävien ja muun elämän välillä.