Uutiset

Planmecan ja FCAI:n yhteistyö: Koneoppiminen suun ja leuan alueen kuvantamisessa

Yliopistojen ja teollisuuden yhteistyö voi olla todellinen win-win. Suomen tekoälykeskus FCAI:n uudessa videosarjassa esitellään menestyksekkäitä yhteistyöprojekteja. Sarjan toinen video kertoo FCAI:n, terveyslaitteita valmistavan Planmecan ja Tampereen yliopistollisen sairaalan yhteistyöstä.
A man and a woman looking at computer screen.
Kuva: Planmecan arkisto

Hampaiden hermojuurikanavan löytäminen ja sen koon määrittäminen on yleensä aikaa vievää. Nyt se voidaan tunnistaa automaattisesti kone- ja syväoppimismenetelmien avulla, mikä nopeuttaa ja helpottaa terveydenhuollon ammattilaisten työtä sekä tekee hoidosta turvallisempaa. Hanke syntyi yhteistyöstä FCAI:n kanssa ja siihen osallistui alusta alkaen lääkäreitä Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

”Kliinikot vaikuttivat suuresti myös tutkimusaiheiden valintaan. Meille oli tärkeää, että aiheet valittiin niin, että niillä on todellista kliinistä vaikutusta. Tutkimusaiheiksi valittiin alaleuan hermokanavan segmentointi ja kefalometristen pisteiden merkitseminen 3D-kuviin”, kertoo tutkimuspäällikkö Ari Hietanen Planmecasta.

Innovointi terveysalalla vaatii tietoa ja taitoja monelta osa-alueelta, minkä vuoksi FCAI:n, Planmecan ja Tampereen yliopistollisen sairaalan kolmikantainen yhteistyö on voittava yhdistelmä. Tarvittava dataan liittyvää ja kliininen asiantuntemus tulevat kliinikoilta, koneoppimismenetelmiin liittyvä metodologinen tutkimus ja asiantuntemus yliopistolta sekä tekninen sovellus- ja liiketoimintaosaaminen yritykseltä.

Planmeca on ollut yksi FCAI:n alkuperäisistä kumppaneista toukokuusta 2018 lähtien. Tämän yhteistyön kautta saatu rahoitus on tukenut erityisesti professori Kimmo Kasken ohjauksessa olevaa väitöskirjatutkija Jaakko Sahlstenia ja professori Simo Särkän ohjauksessa olevaa väitöskirjatutkija Joel Jaskaria. He ovat kehittäneet syväoppimismenetelmiä projektia varten ja julkaisseet tuloksiaan aktiivisesti. ”Julkaisut ovat tärkeä osa yhteistyöprojektia. Ne edistävät tohtoriopiskelijoiden opinnäytetöitä sekä tarjoavat kriittistä tietoa lääketieteen asiantuntijoille”, Sahlsten sanoo.

Planmecalle yhteistyö merkitsee uusia ja merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia. ”Päätuotteemme ovat digitaaliset röntgenlaitteet ja hammashoitokoneet. Meille on aina ollut tärkeää olla kehityksen kärjessä ja olemme panostaneet voimakkaasti tutkimukseen ja kehitykseen. Koneoppimisratkaisut ovat luonnollinen jatke tälle, sillä ne ovat tärkeä osa tulevaisuuden teknologiaratkaisuja”, Hietanen sanoo.

Lisätietoja

Terhi Kajaste

Terhi Kajaste

Manager, Corporate Relations, Artificial Intelligence, FCAI

Lue lisää FCAI-Planmecan yhteistyöstä

Computer image of human skull and jawline

Yliopistoyhteistyö tuo Planmecan liiketoiminnalle aivan uusia mahdollisuuksia

FCAI, Planmeca ja Tampereen yliopistollinen sairaala kehittivät tekoälymenetelmän, joka auttaa esimerkiksi hammasimplanttien asennuksessa.

Uutiset
CBCT scan showing the location of the mandibular canals in the lower jaw

Tekoälystä apua hammasimplanttien asennukseen – Suomessa kehitetty malli paikantaa tarkasti alaleuan hermokanavan

Syväoppimismenetelmään perustuva malli paikantaa mandibulaarikanavan ihmistä nopeammin ja muita automatisoituja menetelmiä tarkemmin.

Uutiset
FCAI

Suomen tekoälykeskus FCAI (ulkoinen linkki)

Suomen tekoälykeskus FCAI on osaamiskeskittymä, jonka ovat käynnistäneet Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. FCAI:n tavoitteena on kehittää uudenlaista tekoälyä, joka voi toimia ihmisen kanssa monimutkaisessa ympäristössä ja auttaa uudistamaan suomalaista teollisuutta. FCAI on yksi Suomen Akatemian lippulaivoista.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

5G-kesäkoulu 2022
Yhteistyö Julkaistu:

5G Hack the Mall -kesäkoulu tarjoaa yrityksille ja alueille kustannustehokkaan tavan oppia 5G-teknologiasta

Se tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden käynnistää yrityksiä ja aluetta palvelevia uusinta teknologiaa soveltavia kehitysprojekteja.
Design by Sushant Passi
Yhteistyö Julkaistu:

Fiskars Group lahjoittaa 250 000 euroa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun alalle

Lahjoitus on osa Fiskars Groupin ja Aallon pitkäaikaista yhteistyötä, joka on sisältänyt muun muassa vastuulliseen muotoiluun ja tulevaisuuden materiaaleihin keskittyviä kursseja.
Porthania
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Matematiikan alan naisten kansainvälinen konferenssi ja Ladyženskaja-palkinnon julkistus 1.-2.7.2022

International Mathematical Union -järjestön matematiikan alan naisten valiokunta järjestää kautta aikojen toisen (WM2)- eli World Meeting for Women in Mathematics -konferenssin 1.–2.7.2022. Sen yhteydessä jaetaan matemaattisen fysiikan palkinto, joka on nimetty Olga Aleksandrovna Ladyženskajan mukaan.
Mirko Varano is the Unite! Key Liaison Officer at KTH.
Yhteistyö Julkaistu:

Yli 200 Unite-yliopistoverkoston jäsentä kokoontui Tukholmassa

Aurinkoinen Tukholma toivotti tervetulleeksi yli 200 Unite-yliopistoverkoston työntekijää ja opiskelijaa kesäiseen yhteisötapahtumaan 13.-15.6.2022 KTHlle.