Uutiset

Peter Sarlin työelämäprofessoriksi Aalto-yliopistoon

Tavoitteena on edistää tekoälyn ja koneoppimisen soveltamista osana tutkimusta, opetusta ja yritysyhteistyötä sekä auttaa uudesta Business Analytics -maisteriohjelmasta valmistuvia asemoitumaan työmarkkinoilla.
Kuvassa näkyy työelämäprofessori Peter Sarlin, joka katsoo ikkunan läpi ulos.
Työelämäprofessori Peter Sarlin. Kuva: Juuso Noronkoski.

Peter Sarlin on aloittanut työelämäprofessorina Kauppakorkeakoulun tieto- ja palvelujohtamisen laitoksella. Hän on väitellyt tietojärjestelmätieteistä Turun tietotekniikan tutkimus- ja koulutuskeskuksessa (Turku Center for Computer Science, TUCS) ja toiminut vierailevana professorina ja tutkijana useissa ulkomaisissa yliopistoissa. Sarlin on tekoälyn ja koneoppimisen soveltamiseen keskittyvän Silo AI:n toimitusjohtaja ja yksi sen perustajista.

”Aloitin alun perin käyttäytymistieteiden parissa, mutta kiinnostuin koneoppimisesta ja tietojärjestelmätieteistä, josta myös väittelin, kun havahduin siihen, miten paljon arvoa voi luoda hyödyntämällä koneoppimista käytännössä. Yksi esimerkki sovellusalueista on rahoitusjärjestelmän vakauden valvonta, jonka osalta näin viime finanssikriisin aikaan etteivät käytetyt taloustieteen työkalut kyenneet ratkaisemaan niiden tehtävänä ollutta mallintamisongelmaa, minkä takia lähdin tuomaan kyseiselle alalle koneoppimista”, Sarlin kertoo.

Ennen ryhtymistään yrittäjäksi vuonna 2017 Sarlin teki akateemista uraa, mutta hänen tutkimuksensa on aina ollut hyvin käytännönläheistä. Myös hänen johtamansa yrityksen tulokulma tekoälymarkkinaan on arvon luominen tekoälyn avulla ja sen tavoitteena on rakentaa Euroopan johtava tekoäly-yritys, joka yhdistää vahvaa akateemista osaamista teollisuuden hyvinkin käytännönläheisiin ongelmiin ja tarpeisiin.

Teknologian ja liiketoiminta-alueiden osaajille on kysyntää

Aaltoon Peter Sarlinin toi ainutlaatuinen yhdistelmä maailmanluokan tekoälytutkimusta ja kaupallista tutkimusta ja opetusta, ja myös Aallossa hänen tehtävänään on edistää teoreettisen huippututkimuksen tulosten soveltamista käytäntöön eri tavoin.  

”Yksi tehtäväni Aallossa on tukea uutta Business Analytics -maisteriohjelmaa ja auttaa siitä valmistuvia asemoitumaan kuumilla työmarkkinoilla. Silo AI:n kautta tunnen hyvin laaja-alaisesti eri toimialojen suunnitelmat ja tarpeet ja tiedän, että tulevaisuudessa tulee olemaan merkittävää tarvetta osaajille, jotka ymmärtävät teknologiaa, tuotteistusta ja eri liiketoiminta-alueita”, Sarlin sanoo.

”Jatkossa tekoälyä, koneoppimista ja analytiikkaa kehitetään enemmän ja enemmän osana tuotteita. Ne eivät enää ole pistemäinen ratkaisu, jota tukemaan tarvitaan vain analyytikko, vaan pitkäjänteistä tuotekehitystä yritysten ytimissä. Jotta jatkossa osataan rakentaa maailmanluokan tekoälytuotteita, ja etenkin johtaa tekoälyyn pohjautuvien tuotteiden kehitystä, tarvitaan juuri sellaista osaamista, jota Kauppakorkeakoulun poikkitieteellisen opetusohjelman kautta syntyy.”

Maailmanluokan mahdollisuuksia

Tuore työelämäprofessori pitää Aallosta löytyvää huippuluokan tekoälytutkimuksen ja maailmanluokan kauppatieteellisen osaamisen ainutlaatuista yhdistelmää suurena mahdollisuutena. 

”Tällaista yhdistelmää löytää harvoin niistäkään kauppakorkeakouluista, joissa tekoäly, koneoppiminen ja analytiikan soveltaminen ovat keskiössä, sillä niistä puuttuu usein sitä teknologiaosaamista, jota alan huippututkimuksen tekeminen viime kädessä vaatii. Uskon, että Aallon monialaisella osaamisella voidaan luoda merkittävää arvoa teollisuuden käytännönläheisiin ongelmiin.”

Toiseksi keskeiseksi tehtäväkseen Aallossa Sarlin nimeääkin Aallon eri tieteenalojen tukemisen tekoälyn hyödyntämisessä yhteistyössä muiden Aallon korkeakoulujen kanssa, joista hyvänä esimerkkinä toimii professori Heikki Mannilan johtama hanke.

Lue lisää

Heikki Mannila

Miten data-analyysi ja tekoäly voivat auttaa yhä useampaa alaa? Heikki Mannila palaa yliopistolle kehittämään monitieteistä yhteistyötä

Mannila siirtyi 1. maaliskuuta Suomen Akatemian pääjohtajan paikalta professoriksi Aaltoon, jossa hän palveli vararehtorina vuosina 2010–2012.

Uutiset
Two Aalto University students on the campus in Otaniemi.

Business Analytics, Master of Science (Economics and Business Administration)

Business Analytics -maisteriohjelma yhdistää ainutlaatuisella tavalla johtajuus-, liiketoiminta- ja teknologiaopinnot. Ohjelma on työelämälähtöinen ja vastaa alan sekä tulevaisuuden tarpeisiin. Valmistuneet ovat kestävän liiketoiminnan innovatiivisia asiantuntijoita ja johtajia. Ohjelmassa opiskelu kehittää laaja-alaisesti dataan perustuvaa päätöksentekokykyä ja analyyttista ajattelua mahdollistaen asiantuntijuuden monilla eri aloilla.

Koulutustarjonta

Lisätiedot:

Peter Sarlin

Professor of Practice
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Maarintalon toiminnot siirtyvät Kandidaattikeskukseen

Maarintalo suljetaan toukokuun lopussa.