Uutiset

Peter Liljeroth vuoden alusta Perustieteiden korkeakoulun varadekaaniksi

Liljeroth vastaa tutkimuksesta ja vaikuttavuudesta.
Peter Liljeroth
Liljeroth on professori teknillisen fysiikan laitoksella.

Professori Peter Liljeroth on aloittanut tammikuun alussa Perustieteiden korkeakoulun tutkimuksesta ja vaikuttavuudesta vastaavana varadekaanina. Hänen varadekaanikautensa kestää vuoden 2024 loppuun saakka.

"Korkeatasoisista tutkimusinfrastruktuureista hyötyvä kunnianhimoinen perustutkimus on lähellä sydäntäni ja yritän edistää näitä Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun vahvuuksia”, Liljeroth sanoo.

Varadekaanina Liljeroth korvaa Matti Kaivolan.

Liljeroth toimii professorina teknillisen fysiikan laitoksella, jossa hän johtaa parhaillaan Atomic Scale Physics -tutkimusryhmää. Ryhmä tekee kokeellista perustutkimusta tiiviin aineen fysiikassa. He tutkivat kvanttimateriaalien atomitason rakennetta ja sähköisiä ominaisuuksia.

Tähän tutkimukseen liittyen Liljerothilla on parhaillaan meneillään sekä ERC Advanced Grant -projekti että akatemiaprofessuuri.

Lue lisää Liljerothin ryhmän tutkimuksesta:

An artistic rendition of quantum entanglement. Image: Heikka Valja

Tutkijat loivat täysin uudenlaisen kvanttitilan, jota voi hyödyntää kvanttimateriaaleissa ja kvanttitietokoneiden kubiteissa

Tutkijat yhdistivät kaksi äärimmäisen ohutta materiaalikerrosta ja havaitsivat kvanttilomittuneen tilan, jossa elektronit käyttäytyivät samoin kuin harvinaisissa maametalliyhdisteissä.

Uutiset
Majorana-tila syntyy suprajohteen ja magneetin vuorovaikutuksesta. Kuva: Alex Tokarev, Ella Maru Studio.

Tutkijat löysivät uuden vaihtoehdon kubittien rakennusaineeksi – elektroneja huijaamalla

Tutkijat loivat uuden materiaalin yhdistämällä hyvin ohuen kerroksen suprajohtavaa ja magneettista materiaalia.

Uutiset
Rakennekuvan yläosassa näkyvät hiiliatomien säännönmukaisesti muodostamat neli-, kuusi- ja kahdeksankulmiot. Alaosa on atomivoimamikroskooppikuva keinotekoisesti valmistetusta materiaalista. Kuva: Marburgin yliopisto, Aalto-yliopisto

Tutkijat löysivät uuden hiilimateriaalin, joka voi syrjäyttää grafeenin

Yhden atomin paksuinen bifenyleeni toimii kuin metalli, ja sitä voidaan käyttää grafeenin sijasta esimerkiksi litiumioniakuissa.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.