Vuoden innovaatio: Maculaser-lämmityshoito
Maculaser on lupaava uusi hoitomenetelmä näkökykyä vaarantaviin silmäsairauksiin. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi diabeteksesta aiheutuva makulaturvotus ja silmänpohjan ikärappeuma, jotka heikentävät yli 400 miljoonan ihmisen elämänlaatua ja aiheuttavat yli 400 miljardin euron suorat terveydenhuollon kustannukset vuosittain. Useimmat tapaukset jäävät hoitamatta tehokkaan hoidon puutteen vuoksi.
Tutkimusryhmä - Ari Koskelainen, Teemu Turunen, Ossi Kaikkonen, Mooud Amirkavei ja Jani Tirronen - kehitti uuden lämpötilasäädellyn laserhoitomenetelmän ja kliiniseen käyttöön soveltuvan hoitolaitteen. Maculaser-hoitoon keskittyvä uusi yritys aloitti toimintansa syyskuussa 2020. Kehitetty uusi hoito on merkittävä silmälääketieteen edistysaskel. Lue lisää Maculaser-lämmityshoidosta.
Muita ehdotuksia vuoden innovaatioksi: Ilyena Hirskyj-Douglas & Roosa Piitulainen; Juha Koivisto & Antti Puisto; Mikko Möttönen, Antti Laitinen, Pertti Hakonen & Visa Vesterinen; Robin Ras; Jussi Rintanen; Jouni Rantanen, Yohann Le Bourlout, Saif Bunni, Emanuele Perra, Gösta Ehnholm, Nick Hayward & Heikki Nieminen
Vuoden tiedeviestijä: Pauliina Ilmonen
Pauliina Ilmonen on toiminut hyvin aktiivisesti tänä poikkeuksellisena vuonna ja kertonut suurelle yleisölle eri tiedotusvälineissä koronaviruksen leviämisestä. Hän on innokas ja mukaansatempaava persoona ja erinomainen roolimalli tytöille ja nuorille naisille. Hän on tilastotieteen rockstara. Katso Pauliina Ilmosen haastattelu Yle A-Studiossa.
Muita ehdotuksia vuoden tiedeviestintä -palkinnon saajiksi: Minna Günes & Bernadette Gehl-Väisänen; Ilyena Hirskyj-Douglas; Aino Tervo, Jaakko Nieminen & Risto Ilmoniemi
Vuoden palveluhenkilö: Mari Knuuttila
Mari Knuuttila on onnistunut luomaan Perustieteiden korkeakoulun oppimispalveluista aidon palveluorganisaation, jossa keskiössä on opiskelijoiden opiskelun ja akateemisen henkilökunnan työn tukeminen. Mari Knuuttila johtaa tiimiään vuodesta toiseen positiivisesti, iloisena ja hyvää henkeä luoden. Hän on aidosti ylpeä tiimistään ja tukee kaikkia niin, että he pystyvät tekemään parhaansa. Mari Knuuttila kuuntelee opiskelijoita, toimii aina heidän etunsa mukaisesti ja saa asiat tapahtumaan tehokkaan asenteensa ansiosta. Hän on työhönsä poikkeuksellisen sitoutunut ja hänestä huokuu aito palveluasenne. Kuluvana vuonna Mari Knuuttila on ollut etujoukoissa ratkaisemassa koronaviruskriisin aiheuttamia haasteita ja kantanut suurimman kuorman oppimispalveluiden osalta. Muu henkilökunta on mahdollisimman paljon voinut keskittyä perustehtävien hoitamiseen.
Muita ehdotuksia vuoden palveluhenkilöksi: Tiina Aulanko-Jokirinne, Kenrick Bingham, Yulia Guseva, Anu Haapala, Marita Kattelus, Kristoffer Meinander, Mikko Mikkola, Aino Roms, Alexander Savin, Katariina Toivonen, Heini Vehmas
Vuoden opetusassistentti: Shamsiiat Abdurakhmanova
Shamsiiat Abdurakhmanova tekee matematiikasta ymmärrettävää! Hän on tehnyt loistavaa työtä kurssiaineiston valmistelussa ja tukenut upeasti opiskelijoita FiTech-ohjelman lippulaivakursseilla "Machine Learning with Python” (koneoppiminen Python-ympäristössä) sekä "Deep Learning with Python" (syväoppiminen Python-ympäristössä). Hän on valmistellut hyvin selkeää opetusmateriaalia ja ymmärtää aina, mitä opiskelijat yrittävät kysyä. Hän vastaa kaikkiin kysymyksiin aina nopeasti. Lisäksi hän pyytää opiskelijoilta palautetta kurssin aikana, jotta hän voi mukauttaa opetustaan tarvittaessa.
Vuoden opetusassistentti: Jaakko Harjuhahto
Jaakko Harjuhahto on hyvä roolimalli erityisesti opiskelijoille ja nuoremmille assistenteille. Hän on ollut innostava opettaja useiden vuosien ajan ja syvästi sitoutunut työhönsä. Jaakko Harjuhahto työskenteli vuosina 2011–2019 assistenttina ohjelmistoprojektin kursseilla. Hän toimi vuosittain valmentajana tiimeille, jotka kehittivät ohjelmistoja yrityksille. Hän teki kaikkensa opiskelijoiden oppimistulosten ja projektin menestyksen eteen. Hän sai joka vuosi erinomaista palautetta. Jaakko Harjuhahto analysoi jatkuvasti, miten valmentajan roolia voidaan parantaa. Hän on työssään hyödyntänyt vahvaa tuotantotalouden osaamistaan ja yhteyksiään.
Muita ehdotuksia vuoden opetusassistentiksi: Letizia Iannucci & Alena Shchevyeva; Martin Kidron; Thaha Mohammed; Paavo Raittinen; Tran Tien
Vuoden opetuspalkinto: Janne Halme
Janne Halme on syntynyt opettamaan. Hänellä on erinomaisia ideoita ja innostusta kehittää uutta sisältöä. Hänellä oli tärkeä rooli kehitettäessäuudenlaista lyhyttä kurssia teollis- ja tekijänoikeuksista sekä yrittäjyydestä. Janne Halme on kehittänyt laitoksen opetusta poikkeuksellisen tehokkaasti. Tämä näkyy etenkin kestävää kehitystä tukevien kehittyneiden materiaalien maisteriohjelmassa (Advanced Materials for Innovation and Sustainability, AMIS), jossa hän on toiminut opettajana ja koordinaattorina. Hänen tieteen ja teknologian opetussuunnitelmassaan innovaatio yhdistyy yrittäjyyskasvatukseen ainutlaatuisella tavalla. Innovaatioagenttina hän tukee kaupallistamista sekä taiteen ja luonnontieteiden yhteistyötä.