Uutiset

Parempaa tulevaisuutta luomassa

Radikaali luovuus on oman elämäni eliksiiri, se motivoi minua ja pitää yllä kiinnostustani tutkimusta ja koko maailmaa kohtaan, sanoo apulaisprofessori Elisa Mekler.
Associate professor Elisa Mekler. Photo: Matti Ahlgren
'Tutkimuksissani olemme huomanneet, että radikaalisti luovan pelin pelaaminen ei ole pelkästään esteettisesti miellyttävää, vaan se myös avaa mieltä uusille ideoille ja näkökulmille' kertoo Elisa Mekler. Kuva: Matti Ahlgren

Filosofi Martha Nussbaumin mukaan ihmisarvoinen elämä edellyttää muun muassa kykyä olla luova – silloinkin, kun käytettävissä ei ole luovuuteen kannustavia työkaluja. Mutta onko tällaisia työkaluja saatavilla ja jos, niin kenelle? Johtopäätökset ovat radikaalit: meidän on kysyttävä itseltämme, tukeeko ja edesauttaako työmme Aalto-yliopistossa ihmisten luovia kyvykkyyksiä.

Radikaali luovuus on oman elämäni eliksiiri, se motivoi minua ja pitää yllä kiinnostustani tutkimusta ja koko maailmaa kohtaan. Taiteeseen, syvällisiin ideoihin tai eri yhteisöjä yhdistävään työhön uppoutuminen luo kokemuksen siitä, että globaaleista yhteiskunnallisista haasteista huolimatta meillä on yhä mahdollisuus inspiroitua – kenties meillä on myös toivoa paremmasta tulevaisuudesta, johon voimme itsekin osaltamme vaikuttaa.

Omassa työssäni tutkin sitä, miten teknologia, esimerkiksi videopelit, voivat tukea mielekkäitä ja esteettisiä kokemuksia. Luovuuden harjoittaminen luo tietenkin jo itsessään elämyksiä. Tutkimuksissani olemme kuitenkin huomanneet, että radikaalisti luovan pelin pelaaminen ei ole pelkästään esteettisesti miellyttävää, vaan se myös avaa mieltä uusille ideoille ja näkökulmille, joilla voi olla ihmiseen positiivinen muutosvaikutus. Siinä mielessä radikaali luovuus synnyttää lisää radikaalia luovuutta.

Aallossa ihmisiä halutaan kannustaa kokeiluihin ja itsenäisyyteen. Kulttuuri on aikaansaanut maailmalla tunnustettuja taideprojekteja sekä rajoja rikkovia tieteellisiä ja teknisiä innovaatiota – ja omassa tapauksessani sen, että yliopiston Tietotekniikan laitos on palkannut psykologin osaksi opetushenkilöstöään. Jälkikäteen ajateltuna tuntuu käsittämättömältä, että olen aloittanut humanistiopiskelijana ja valmistunut psykologiasta, ja nyt saan tehdä työtä maailman parhaiden tietotekniikan asiantuntijoiden ja suunnittelijoiden keskellä.

Aalto-yliopiston arjessa on runsaasti inspiraation lähteitä, esimerkiksi näyttelyitä, kirjoja ja opinnäytetöitä sekä tiloja, jotka kannustavat opiskelijoita luovuuteen. Ihailen syvästi niitä taiteilijoita ja tutkijoita, jotka uudistuvat jatkuvasti, raivaavat maaperää ennennäkemättömälle ja nostavat yhä uudelleen esiin uusia, syvällisiä kysymyksiä.

Elisa Mekler
Apulaisprofessori, tietotekniikka
Perustieteiden korkeakoulu

Radikaali luovuus

Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.

Lue lisää
Radical creativity illustration: Anna Muchenikova
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Maarintalon toiminnot siirtyvät Kandidaattikeskukseen

Maarintalo suljetaan toukokuun lopussa.