Uutiset

Parempaa langatonta viestintää millimetriaaltoteknologian avulla

Henri Kähkönen teki väitöskirjansa yhteistyössä Saabin kanssa.
Professori Ville Viikari ja Henri Kähkönen. Kuva: Matti Kuosmanen
Väitöksen vastuuprofessori Ville Viikari (vas.) ja Henri Kähkönen. Kuva: Matti Kuosmanen.

Henri Kähkönen väitteli tekniikan tohtoriksi perjantaina 9.9. väitöskirjallaan Advances in Wide-Band Phased Antenna Array Design and Manufacturing at Millimeter-Waves.

Kähkönen tutki väitöksessään elektronisesti keilaavia antenniryhmiä millimetriaalloille. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Saabin kanssa, ja tuloksilla voidaan mahdollisesti laskea langattoman tietoliikenteen tukiasemien valmistus- ja materiaalikustannuksia. Lisäksi tuloksia voisi tulevaisuudessa hyödyntää vaikkapa liikenneturvallisuuden parantamisessa, sillä Kähkösen tutkimien antenniryhmien avulla voitaisiin integroida tukiasemiin uudenlaisia sensoreita.  

Elektronisesti keilaavilla antenniryhmillä viitataan antenniryhmään, jossa antennin keilaa (verrattavissa valokeilaan) voidaan kääntää tai muovata. Vaiheita säätämällä antennin keila kääntyy ilman, että antenni itsessään fyysisesti kääntyy.

”Tutkimustulosteni avulla antenniryhmien valmistusta voisi yksinkertaistaa, mistä on hyötyä erilaisten langattoman viestinnän laitteiden valmistuksessa”, Kähkönen kertoo. 

Saabin teknologiajohtaja Petteri Alinikula on ollut hyvin tyytyväinen Kähkösen tutkimukseen. Kähkösen lisäksi Saab tekee tällä hetkellä yhteistyötä yhdeksän Aalto-yliopiston väitöskirjatutkijan kanssa. Alinikulan mukaan yhteistyössä mukana olevat väitöskirjatutkijat ovat erittäin älykkäitä ja uteliaita ja tuovat uusia näkökulmia tutkimukseen. Kähkönen ei ole ollut poikkeus joukossa.

”Henrin väitöskirjatutkimus on ollut esimerkillinen suoritus. Hän on löytänyt hyvät yhteistyökumppanit eri puolilta Saabia ja tehnyt todella merkityksellistä tutkimusta, josta osia on patentoitukin. Olemme erityisen onnellisia siitä, että Henri jatkaa uraansa Saabilla ja vie uusimpia teknologioita ja suunnittelumenetelmiä tuotekehitykseemme Tampereella”, hän kertoo.

Kymmenenvuotisella yhteistyösopimuksella panostetaan ajankohtaiseen tutkimukseen

Väitöskirjan aihe oli luonnollista jatkoa Kähkösen diplomityölle, joka tehtiin myös yhteistyössä Saabin kanssa. Yhteistyö Saabin asiantuntijoiden kanssa auttoi Kähköstä tutkimuksessa ja avasi uusia näkökulmia. Saabin rahoittama tohtorikoulutusohjelma on yksi yhteistyön osa-alue. Kymmenvuotinen yhteistyösopimus tehtiin vuonna 2017. Sen tavoitteena on vahvistaa ja syventää tutkimusyhteistyötä erityisesti pitkän aikavälin anturiteknologian tutkimuksessa.

”Odotan, että tulevaisuudessa hyvä pöhinä jatkuu, ja hankkeissa tehdään akateemisesti korkeatasoista tutkimusta, josta saamme julkaisuja maailmaluokan lehtiin. Toivon myös, että saamme tutkimuksista nostoja tuotekehitykseen joko konkreettisesti tai tulevaisuuden suuntaviivoja, sekä joitain patenttejakin”, Alinikula kertoo.

Kiitoksena arvokkaasta tutkimustyöstä, Saab palkitsee kaikki väitelleet ainutlaatuisella taideteoksella. Myös Kähköselle ojennettiin väitöstilaisuudessa uniikki Uusi alku -teos, joka on taiteilija Katri-Maria Huhtakallion käsialaa. Huhtakallio on vuonna 2017 valmistunut Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun alumni.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A-logo ja Korkeakouluaukio. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Innovatiiviset kasvuyritykset ovat edellytys kestävälle tulevaisuudelle

Kauppakorkeakoulu järjesti osana tämän vuoden Estoril Conferences -tapahtumaa paneelikeskustelun aiheesta ”Technology through start-ups for a more sustainable business” (”Kasvuyritysten tekniikan avulla kohti kestävämpää liiketoimintaa”).
Nuoria kuuntelemassa tapahtuman ohjelmaa.
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Euroopan suurin toisen asteen bisnestapahtuma kokosi Aalto-yliopiston kampukselle 1 000 nuorta

Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijat tutustuivat yrittäjyyteen, tuleviin opiskelumahdollisuuksiin ja startup-maailmaan Talous ja nuoret TATin Takeoff -tapahtumassa.
Tim Meyer ja Ilkka Niemelä avasivat Meyer-salin 9.9.2022
Yhteistyö Julkaistu:

Meyer Turku avasi oman nimikkosalin Otaniemeen

Meyer-sali on ensimmäinen Insinööritieteiden korkeakoulun tiloissa avattu nimikkosali.
Data Sculpture by Department of Media for Mall of Tripla shows the cyclic data on air quality and traffic flows in the shopping centre
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopistossa luotu dataveistos siirtyy Helsingin yliopiston Kumpulan kampukselle

Aalto-yliopiston äänisuunnittelun ja visuaalisen viestinnän suunnittelun opiskelijoiden ja opettajien luoma installaatio tekee näkyväksi ilmanlaadun ja liikevirtojen aaltoilevaa vaihtelua äänen ja valon avulla.