Uutiset

Parempaa langatonta viestintää millimetriaaltoteknologian avulla

Henri Kähkönen teki väitöskirjansa yhteistyössä Saabin kanssa.
Professori Ville Viikari ja Henri Kähkönen. Kuva: Matti Kuosmanen
Väitöksen vastuuprofessori Ville Viikari (vas.) ja Henri Kähkönen. Kuva: Matti Kuosmanen.

Henri Kähkönen väitteli tekniikan tohtoriksi perjantaina 9.9. väitöskirjallaan Advances in Wide-Band Phased Antenna Array Design and Manufacturing at Millimeter-Waves.

Kähkönen tutki väitöksessään elektronisesti keilaavia antenniryhmiä millimetriaalloille. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Saabin kanssa, ja tuloksilla voidaan mahdollisesti laskea langattoman tietoliikenteen tukiasemien valmistus- ja materiaalikustannuksia. Lisäksi tuloksia voisi tulevaisuudessa hyödyntää vaikkapa liikenneturvallisuuden parantamisessa, sillä Kähkösen tutkimien antenniryhmien avulla voitaisiin integroida tukiasemiin uudenlaisia sensoreita.  

Elektronisesti keilaavilla antenniryhmillä viitataan antenniryhmään, jossa antennin keilaa (verrattavissa valokeilaan) voidaan kääntää tai muovata. Vaiheita säätämällä antennin keila kääntyy ilman, että antenni itsessään fyysisesti kääntyy.

”Tutkimustulosteni avulla antenniryhmien valmistusta voisi yksinkertaistaa, mistä on hyötyä erilaisten langattoman viestinnän laitteiden valmistuksessa”, Kähkönen kertoo. 

Saabin teknologiajohtaja Petteri Alinikula on ollut hyvin tyytyväinen Kähkösen tutkimukseen. Kähkösen lisäksi Saab tekee tällä hetkellä yhteistyötä yhdeksän Aalto-yliopiston väitöskirjatutkijan kanssa. Alinikulan mukaan yhteistyössä mukana olevat väitöskirjatutkijat ovat erittäin älykkäitä ja uteliaita ja tuovat uusia näkökulmia tutkimukseen. Kähkönen ei ole ollut poikkeus joukossa.

”Henrin väitöskirjatutkimus on ollut esimerkillinen suoritus. Hän on löytänyt hyvät yhteistyökumppanit eri puolilta Saabia ja tehnyt todella merkityksellistä tutkimusta, josta osia on patentoitukin. Olemme erityisen onnellisia siitä, että Henri jatkaa uraansa Saabilla ja vie uusimpia teknologioita ja suunnittelumenetelmiä tuotekehitykseemme Tampereella”, hän kertoo.

Kymmenenvuotisella yhteistyösopimuksella panostetaan ajankohtaiseen tutkimukseen

Väitöskirjan aihe oli luonnollista jatkoa Kähkösen diplomityölle, joka tehtiin myös yhteistyössä Saabin kanssa. Yhteistyö Saabin asiantuntijoiden kanssa auttoi Kähköstä tutkimuksessa ja avasi uusia näkökulmia. Saabin rahoittama tohtorikoulutusohjelma on yksi yhteistyön osa-alue. Kymmenvuotinen yhteistyösopimus tehtiin vuonna 2017. Sen tavoitteena on vahvistaa ja syventää tutkimusyhteistyötä erityisesti pitkän aikavälin anturiteknologian tutkimuksessa.

”Odotan, että tulevaisuudessa hyvä pöhinä jatkuu, ja hankkeissa tehdään akateemisesti korkeatasoista tutkimusta, josta saamme julkaisuja maailmaluokan lehtiin. Toivon myös, että saamme tutkimuksista nostoja tuotekehitykseen joko konkreettisesti tai tulevaisuuden suuntaviivoja, sekä joitain patenttejakin”, Alinikula kertoo.

Kiitoksena arvokkaasta tutkimustyöstä, Saab palkitsee kaikki väitelleet ainutlaatuisella taideteoksella. Myös Kähköselle ojennettiin väitöstilaisuudessa uniikki Uusi alku -teos, joka on taiteilija Katri-Maria Huhtakallion käsialaa. Huhtakallio on vuonna 2017 valmistunut Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun alumni.

Ka-kaistan (26-40 GHz) kattava piirilevylle pintaliitettävä antenniryhmä

Väitös radiotekniikan alalta, DI Henri Kähkönen

Edistyksiä antenniryhmissä millimetriaalloille

Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Katri Kaupin CAPSTONE-kurssin loppuesitykset
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Toimitusketjujen hallinnan CAPSTONE-kurssilla työstettiin tulevaisuuden haasteita

Opiskelijat saivat ratkoa tosielämän haasteita saaden tukea tehtävään opettajalta ja yritysedustajilta.
Kuvituskuva pörssikursseista
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää omistajuudesta Suomessa

Miten pärjäämme omistajuudessa Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan verrattuna? Maailman ensimmäinen omistajuuden professori Samuli Knüpfer listaa haasteet – ja kertoo, miksi ne on tärkeä saada ratkaistua.
Kemiantekniikan opiskelijoita
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oletko uusi data-agenttimme?

Hae kemian tekniikan korkeakoulun data-agentiksi.
ISM_vierailuluento 2023
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Palvelumuotoilu varmistaa osaltaan digipalveluiden laadun ja tarkoituksenmukaisuuden

Johtava yliopistonlehtori Johanna Bragge kutsui kollegansa Perustieteiden ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluista pitämään vierailuluennon.