Uutiset

Paavo Penttilälle myönnetty vuoden 2022 Hayashi Jisuke -palkinto

The Cellulose Society of Japan on myöntänyt Paavo Penttilälle Hayashi Jisuke -palkinnon merkittävistä kansainvälisistä saavutuksista selluloosatutkimuksen alalla. Penttilä työskentelee tällä hetkellä akatemiatutkijana Aalto-yliopiston biotuotteiden ja biotekniikan laitoksella, missä hän johtaa "Biopohjaisten materiaalien rakenne" -tutkimusryhmää. Palkinto luovutettiin virallisesti erityisessä seremoniassa, joka järjestettiin kansainvälisen selluloosakonferenssin yhteydessä Hiroshimassa Japanissa viime viikolla.
Palkinto jaettiin Penttilälle Hiroshimassa.
Palkinto luovutettiin Hiroshimassa syyskuussa 2023. Kuva: Patrik Ahvenainen, Aalto-yliopisto

Filosofian tohtori Penttilä on keskittynyt tutkimustyössään hierarkkisten selluloosamateriaalien rakenteen tutkimiseen röntgen- ja neutronisironnan avulla. Hän on soveltanut näitä tekniikoita erilaisissa tutkimustapauksissa, joiden tuloksena on syntynyt yli 50 tieteellistä artikkelia laajan kansainvälisen yhteistyökumppaniverkoston kanssa. Paavo Penttilä on saanut useita tutkimusapurahoja, muun muassa Suomen Akatemian akatemiatutkijan rahoituksen vuosille 2021-2026.

Paavo Penttilä on edistänyt merkittävällä tavalla selluloosamateriaaleista mitatun sirontadatan tulkintaa, muun muassa kehittämällä mallin puusta mitattujen sirontaintensiteettien analysointiin. Tutkimuksessaan Penttilä on käyttänyt sirontamenetelmiä erityisesti puun ja veden vuorovaikutusten tutkimiseen nanokokoluokassa. Tutkimus on tuottanut perustavanlaatuista tietoa veden aiheuttamasta paisumiskäyttäytymisestä puun soluseinien mikrofibrillirakenteissa ja parempaa ymmärrystä kosteuden vaikutuksista selluloosakiteisiin. Äskettäin Penttilä on ottanut käyttöön koneoppimisen työkaluja, joiden avulla pyritään analysoimaan tehokkaasti suuria määriä puun sirontadataa.

Palkintoa myönnettäessä huomioitiin myös Paavo Penttilän aktiivisuus kansainvälisessä toiminnassa. Penttilä on aktiivisesti edistänyt kansainvälistä yhteistyötä ja yhdistänyt eurooppalaisia ja japanilaisia tutkijoita vierailemalla japanilaisissa yliopistoissa ja rakentamalla yhteistyötä molempien yhteisöjen tutkijoiden kanssa. Hän viettää palkintoseremonian jälkeiset kolme viikkoa vierailijana Kioton yliopistossa, mihin hän on saanut apurahan Japan Society for the Promotion of Sciencelta. Penttilä toimii aktiivisesti myös tieteellisissä järjestöissä, sillä hän on tällä hetkellä American Chemical Societyn selluloosa- ja uusiutuvien materiaalien jaoston varavaltuutettu ja Suomen kansallisen kristallografian komitean sihteeri.

Aiemmin vain yksi suomalainen on saanut tämän tunnustuksen, professori Eero Kontturi Aalto-yliopistosta vuonna 2017. Aiemmat Hayashi Jisuke -palkinnon voittajat. 

Paavo Penttilä

Paavo Penttilä

Academy Research Fellow
Colour photo of wood chips and samples on textured surfaces, in a petri dish and a closed test tube

Biopohjaisten materiaalien rakenne

Akatemiatutkija Paavo Penttilän johtama ryhmä

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Creative Demo Day 29.11.2024 Aicha Manai, Kim-Niklas Antin. Sakari Heiskanen / Aalto 2024.
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Creative Demo Day -tapahtuma kokosi Aallon ja UniArtsin taiteen ja luovan teknologian innovaatioita Otaniemeen

Aalto Digital Creatives ja Uniarts Hubin esihautomo-ohjelmat yhdistivät voimansa Creative Demo Day -tapahtumassa Otaniemessä.
Sininen Pallo event in Dipoli (Otaniemi, Espoo) on November 30th. Event host was Noora Yau, a doctoral candidate from the Aalto University School of Arts and Design. Picture: Sofia Suokko.
Yhteistyö Julkaistu:

Opiskelija auttoi Maj ja Tor Nessling -säätiötä kehittämään kestävän kehityksen palkintogaalan asiakaspolkua

Sininen Pallo -tapahtuman myyntivalttien määrittely oli opiskelijan ensimmäisiä tehtäviä.
Oskari Vilamon palkinnot
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Oskari Vilamon rahasto palkitsi parhaat rakennusalan opinnäytteet

Aalto-yliopistosta palkittiin kolme väitöskirjaa ja kolme diplomityötä.
Janne Naapuri
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

TkT Janne Naapuri sai Gustaf Kompan väitöskirjapalkinnon

Suomalaisten Kemistien Seuran Gust. Kompan vuoden 2023 väitöskirjapalkinto myönnettiin tekniikan tohtori Janne Naapurille Aalto-yliopistosta ja tekniikan tohtori Jussi Isokuorttille Tampereen teknillisestä yliopistosta.