Uutiset

Paavo Penttilälle myönnetty vuoden 2022 Hayashi Jisuke -palkinto

The Cellulose Society of Japan on myöntänyt Paavo Penttilälle Hayashi Jisuke -palkinnon merkittävistä kansainvälisistä saavutuksista selluloosatutkimuksen alalla. Penttilä työskentelee tällä hetkellä akatemiatutkijana Aalto-yliopiston biotuotteiden ja biotekniikan laitoksella, missä hän johtaa "Biopohjaisten materiaalien rakenne" -tutkimusryhmää. Palkinto luovutettiin virallisesti erityisessä seremoniassa, joka järjestettiin kansainvälisen selluloosakonferenssin yhteydessä Hiroshimassa Japanissa viime viikolla.
Palkinto jaettiin Penttilälle Hiroshimassa.
Palkinto luovutettiin Hiroshimassa syyskuussa 2023. Kuva: Patrik Ahvenainen, Aalto-yliopisto

Filosofian tohtori Penttilä on keskittynyt tutkimustyössään hierarkkisten selluloosamateriaalien rakenteen tutkimiseen röntgen- ja neutronisironnan avulla. Hän on soveltanut näitä tekniikoita erilaisissa tutkimustapauksissa, joiden tuloksena on syntynyt yli 50 tieteellistä artikkelia laajan kansainvälisen yhteistyökumppaniverkoston kanssa. Paavo Penttilä on saanut useita tutkimusapurahoja, muun muassa Suomen Akatemian akatemiatutkijan rahoituksen vuosille 2021-2026.

Paavo Penttilä on edistänyt merkittävällä tavalla selluloosamateriaaleista mitatun sirontadatan tulkintaa, muun muassa kehittämällä mallin puusta mitattujen sirontaintensiteettien analysointiin. Tutkimuksessaan Penttilä on käyttänyt sirontamenetelmiä erityisesti puun ja veden vuorovaikutusten tutkimiseen nanokokoluokassa. Tutkimus on tuottanut perustavanlaatuista tietoa veden aiheuttamasta paisumiskäyttäytymisestä puun soluseinien mikrofibrillirakenteissa ja parempaa ymmärrystä kosteuden vaikutuksista selluloosakiteisiin. Äskettäin Penttilä on ottanut käyttöön koneoppimisen työkaluja, joiden avulla pyritään analysoimaan tehokkaasti suuria määriä puun sirontadataa.

Palkintoa myönnettäessä huomioitiin myös Paavo Penttilän aktiivisuus kansainvälisessä toiminnassa. Penttilä on aktiivisesti edistänyt kansainvälistä yhteistyötä ja yhdistänyt eurooppalaisia ja japanilaisia tutkijoita vierailemalla japanilaisissa yliopistoissa ja rakentamalla yhteistyötä molempien yhteisöjen tutkijoiden kanssa. Hän viettää palkintoseremonian jälkeiset kolme viikkoa vierailijana Kioton yliopistossa, mihin hän on saanut apurahan Japan Society for the Promotion of Sciencelta. Penttilä toimii aktiivisesti myös tieteellisissä järjestöissä, sillä hän on tällä hetkellä American Chemical Societyn selluloosa- ja uusiutuvien materiaalien jaoston varavaltuutettu ja Suomen kansallisen kristallografian komitean sihteeri.

Aiemmin vain yksi suomalainen on saanut tämän tunnustuksen, professori Eero Kontturi Aalto-yliopistosta vuonna 2017. Aiemmat Hayashi Jisuke -palkinnon voittajat. 

Paavo Penttilä

Paavo Penttilä

Academy Research Fellow
Colour photo of wood chips and samples on textured surfaces, in a petri dish and a closed test tube

Biopohjaisten materiaalien rakenne

Akatemiatutkija Paavo Penttilän johtama ryhmä

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.
In the photo Lauri Saarinen.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden opettaja 2024 on Lauri Saarinen

Aalto-yliopiston tuotantotalouden opiskelijat ovat valinneet apulaisprofessori Lauri Saarisen vuoden opettajaksi.
Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.
Laboratory work at the School of Chemical Engineering
Yhteistyö Julkaistu:

Tervetuloa Unite! Engineering Biology -verkostoitumistapahtumaan 11.9.2024

Tapahtuman tavoitteena on tuoda yhteen yhdeksän Unite!-allianssiin kuuluvan yliopiston tutkijat edistämään avainteknologioita ja kestäviä prosesseja.