Uutiset

Otaniemen kampuksen kansalaistiedetapahtumassa tunnistettiin yhteensä yli 300 lajia

14 joukkuetta kiersi Otaniemen kampusluonnossa. Tapahtuman tarkoituksena oli lisätä tietoa luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä sekä luontokadon vaikutuksista ja oppia, kenen kanssa jaamme kampuksen.
Two hands hold a smart phone while taking a close-up of a tree trunk on campus.
Puunrungon jäkälän kuvaamista Otaniemi Bioblitz -tapahtumassa. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Aalto-yliopisto, Aalto-ylipiston ylioppilaskunta (AYY) ja Helsingin yliopiston biologian opiskelijat Symbioosi ry järjestivät 8.9.2022 Otaniemi kampus Bioblitz -tapahtuman. Tapahtuman tarkoituksena oli lisätä tietoa luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä sekä luontokadon vaikutuksista ja oppia, kenen kanssa jaamme kampuksen. Tapahtumassa tunnistettiin 305 eri eliölajia!

Aurinkoinen syysiltapäivä keräsi tapahtumaan 56 osallistujaa: Aalto-yliopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä Helsingin yliopiston biologian opiskelijoita. Osallistujat muodostivat 14 joukkuetta ja kartoittivat lajeja kolmen tunnin ajan lähes koko Otaniemen kampuksen kattavalla alueella.

Ennen kilpailun alkua Symbioosi ry:n Riku Kangasniemi kertoi osallistujille luonnon monimuotoisuuden perusteista ja tärkeydestä. Tämän jälkeen Aalto-yliopistokiinteistöjen (ACRE) kestävän kehityksen ja maiseman projektipäällikkö Aapo Pihkala esitteli, miten luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemipalvelut otetaan huomioon Otaniemen kampuksen suunnittelussa ja hoidossa.

Kansalaistiedettä tekemässä

Kolmen tunnin kilpailun aikana joukkueiden piti valokuvata havainnot ja lisätä ne iNaturalist-mobiilisovellukseen. iNaturalist on verkossa toimiva luontoharrastajien yhteisö, joka yhdistää tavalliset kansalaiset luonnontieteilijöihin.

Five people looking down at a pile of wood, sun is shining in autumnal nature area.
Bioblitz on loistava tapa oppia lisää luonnosta. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Palveluun lisätyt havainnot tallentuvat lopulta Suomen Lajitietokeskukseen ja ovat sitä kautta tutkijoiden, viranomaisten ja harrastajien käytettävissä. Näin havainnoista voi tulla myös kansalaistiedettä.

Yli 60 % Otaniemen Bioblitz -tapahtumassa havaituista lajeista oli kasveja. Loput havainnot olivat hyönteisiä, lintuja ja sieniä sekä muutamia hämähäkkieläimiä (hämähäkkejä, lukkeja, punkkeja) ja nilviäisiä (etanoita ja kotiloita). Lisäksi osallistujat tekivät hienoja yksittäisiä havaintoja mm. manterista (vesilisko), ruskosammakosta ja sisiliskosta. Kaniini ja rusakko edustivat Otaniemen nisäkkäitä.

Opi lisää lähiluonnosta

Tapahtuma oli onnistunut, kaksi eniten lajeja havainnutta tiimiä palkittiin pienillä palkinnoilla. Kaikki tapahtumapalautekyselyyn vastanneet osallistuisivat uudelleen Bioblitziin, mikäli sellainen järjestettäisiin. Kokemusta kuvailtiin "hauskaksi" ja "mahtavaksi" ja että he katsovat tapahtuman ansiosta lähiluontoa uusin silmin. Tapahtuma sai jopa kunniamaininnan Campus Sustainability Awards -kilpailussa 13.10.2022! Tämän palautteen rohkaisemana tavoitteena on, että toukokuussa 2023 nähdään jälleen Bioblitzin merkeissä. 

Pysy siis kuulolla ja pidä silmäsi auki kampuksella, kun seuraavan kerran suuntaat metroon tai luennolle – taivaalla saattaa lentää juuri samaan aikaan kuovisirri! Tai, kun juttelet ystäväsi kanssa puistossa, manteri tai maasiira saattaa kuunnella sinua. Ja, jos työnnät nenäsi kiinni karikkeeseen, saatat bongata linnunpesäsienen: tämän sienen pikkuruinen itiöemä näyttää aivan pieniltä linnunmunilta pesässä.

Lisää tietoa
Meeri Karvinen, [email protected]
Hanna Paulomäki, [email protected]

Bioblitz Otaniemen kampuksella 8.9.

Lähde mukaan kartoittamaan Aallon kampuksen lajistoa.

Lue lisää
Sun filters through the treetops in the forest area on campus, with lily of the valley covering most of the ground. There's an old tree trunk diagonally on the ground, gathering moss.

Vegaanius valttina Kestävän kampuksen sankarin 2022 valinnassa

Kestävän kampuksen sankari valittiin jo kuudennen kerran. Voittaja julkistettiin 13.10. pidettynä ACRE-päivänä.

Lue lisää
Sustainability champion logo
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

White Aalto logo with exclamation mark standing in the middle of Otaniemi campus in the summertime
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-korkeakoulusäätiö laskee liikkeeseen kaksi joukkovelkakirjalainaa yhteismäärältään 150 miljoonaa euroa

Joukkovelkakirjalainoista saatavat varat käytetään pääasiassa kiinteistöinvestointien rahoittamiseksi otettujen lainojen jälleenrahoitukseen sekä lisäksi yleisiin tarpeisiin.
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston Sustainability Action Booster on apuraha, joka tukee opiskelijoiden ideoimia kestävän kehityksen projekteja kampuksella ja sen ulkopuolella.
Hymyilevä Raili Pönni seisoo neuvotteluhuoneessa, taustalla näkyy ikkunasta Dipolin piha-aluetta.
Nimitykset Julkaistu:

Aalto-yliopiston kehitysjohtajaksi on nimitetty Raili Pönni

Raili Pönni on toiminut aiemmin yliopiston suunnittelupäällikkönä ja väliaikaisena kehitysjohtajana.
Potrettikuva Suzanne Innes-Stubbista, hän hymyilee ja katsoo kohti kameraa
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Suzanne Innes-Stubb nimitetty johtavaksi työelämäasiantuntijaksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun

Yritysjuridiikan asiantuntija Innes-Stubb vahvistaa Kauppakorkeakoulun osaamista vastuullisessa yritystoiminnassa. Hän aloittaa tehtävässä syyskuun alussa.