Uutiset

Otaniemen kampuksen kansalaistiedetapahtumassa tunnistettiin yhteensä yli 300 lajia

14 joukkuetta kiersi Otaniemen kampusluonnossa. Tapahtuman tarkoituksena oli lisätä tietoa luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä sekä luontokadon vaikutuksista ja oppia, kenen kanssa jaamme kampuksen.
Two hands hold a smart phone while taking a close-up of a tree trunk on campus.
Puunrungon jäkälän kuvaamista Otaniemi Bioblitz -tapahtumassa. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Aalto-yliopisto, Aalto-ylipiston ylioppilaskunta (AYY) ja Helsingin yliopiston biologian opiskelijat Symbioosi ry järjestivät 8.9.2022 Otaniemi kampus Bioblitz -tapahtuman. Tapahtuman tarkoituksena oli lisätä tietoa luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä sekä luontokadon vaikutuksista ja oppia, kenen kanssa jaamme kampuksen. Tapahtumassa tunnistettiin 305 eri eliölajia!

Aurinkoinen syysiltapäivä keräsi tapahtumaan 56 osallistujaa: Aalto-yliopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä Helsingin yliopiston biologian opiskelijoita. Osallistujat muodostivat 14 joukkuetta ja kartoittivat lajeja kolmen tunnin ajan lähes koko Otaniemen kampuksen kattavalla alueella.

Ennen kilpailun alkua Symbioosi ry:n Riku Kangasniemi kertoi osallistujille luonnon monimuotoisuuden perusteista ja tärkeydestä. Tämän jälkeen Aalto-yliopistokiinteistöjen (ACRE) kestävän kehityksen ja maiseman projektipäällikkö Aapo Pihkala esitteli, miten luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemipalvelut otetaan huomioon Otaniemen kampuksen suunnittelussa ja hoidossa.

Kansalaistiedettä tekemässä

Kolmen tunnin kilpailun aikana joukkueiden piti valokuvata havainnot ja lisätä ne iNaturalist-mobiilisovellukseen. iNaturalist on verkossa toimiva luontoharrastajien yhteisö, joka yhdistää tavalliset kansalaiset luonnontieteilijöihin.

Five people looking down at a pile of wood, sun is shining in autumnal nature area.
Bioblitz on loistava tapa oppia lisää luonnosta. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Palveluun lisätyt havainnot tallentuvat lopulta Suomen Lajitietokeskukseen ja ovat sitä kautta tutkijoiden, viranomaisten ja harrastajien käytettävissä. Näin havainnoista voi tulla myös kansalaistiedettä.

Yli 60 % Otaniemen Bioblitz -tapahtumassa havaituista lajeista oli kasveja. Loput havainnot olivat hyönteisiä, lintuja ja sieniä sekä muutamia hämähäkkieläimiä (hämähäkkejä, lukkeja, punkkeja) ja nilviäisiä (etanoita ja kotiloita). Lisäksi osallistujat tekivät hienoja yksittäisiä havaintoja mm. manterista (vesilisko), ruskosammakosta ja sisiliskosta. Kaniini ja rusakko edustivat Otaniemen nisäkkäitä.

Opi lisää lähiluonnosta

Tapahtuma oli onnistunut, kaksi eniten lajeja havainnutta tiimiä palkittiin pienillä palkinnoilla. Kaikki tapahtumapalautekyselyyn vastanneet osallistuisivat uudelleen Bioblitziin, mikäli sellainen järjestettäisiin. Kokemusta kuvailtiin "hauskaksi" ja "mahtavaksi" ja että he katsovat tapahtuman ansiosta lähiluontoa uusin silmin. Tapahtuma sai jopa kunniamaininnan Campus Sustainability Awards -kilpailussa 13.10.2022! Tämän palautteen rohkaisemana tavoitteena on, että toukokuussa 2023 nähdään jälleen Bioblitzin merkeissä. 

Pysy siis kuulolla ja pidä silmäsi auki kampuksella, kun seuraavan kerran suuntaat metroon tai luennolle – taivaalla saattaa lentää juuri samaan aikaan kuovisirri! Tai, kun juttelet ystäväsi kanssa puistossa, manteri tai maasiira saattaa kuunnella sinua. Ja, jos työnnät nenäsi kiinni karikkeeseen, saatat bongata linnunpesäsienen: tämän sienen pikkuruinen itiöemä näyttää aivan pieniltä linnunmunilta pesässä.

Lisää tietoa
Meeri Karvinen, [email protected]
Hanna Paulomäki, [email protected]

Bioblitz Otaniemen kampuksella 8.9.

Lähde mukaan kartoittamaan Aallon kampuksen lajistoa.

Lue lisää
Sun filters through the treetops in the forest area on campus, with lily of the valley covering most of the ground. There's an old tree trunk diagonally on the ground, gathering moss.

Vegaanius valttina Kestävän kampuksen sankarin 2022 valinnassa

Kestävän kampuksen sankari valittiin jo kuudennen kerran. Voittaja julkistettiin 13.10. pidettynä ACRE-päivänä.

Lue lisää
Sustainability champion logo
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Anni Kaaria
Kampus Julkaistu:

Rakennusten aukioloajat vuodenvaihteessa 2022

Otaniemen kampuksen rakennusten sekä Aalto-yliopisto Töölön aukioloajoissa on muutoksia vuodenvaihteessa joulu-tammikuussa.
White coffee cup with Space 21 logo, space's common room on the background.
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Tervetuloa aamukahville Space 21:een keväällä 2023

Kahvia, aamupalaa ja hyvää seuraa radikaalin luovuuden olohuoneessa – kaikki Aaltolaiset ovat tervetulleita Space 21:en avointen ovien aamukahveille. Kevään 2023 aikataulu nyt julki!
Aalto logo on the snow
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Varautuminen kiertäviin sähkökatkoihin Otaniemen kampuksella

Mahdollisista katkoista pyritään viestimään etukäteen.
Aalto campus members and students
Kampus Julkaistu:

Kampusjäsenyys on pääsylippu Aalto-yliopiston kampukselle

Jäsenyyden kautta pääsee osaksi ainutlaatuista Aalto-yliopiston ekosysteemiä, joka yhdistää yritykset ja yliopiston saumattomasti yhteen.