Uutiset

Opiskelijat selvittivät sähköautojen latausmarkkinoita Helen Oy:lle

Yritys sai opiskelijoilta myös uusia liiketoimintamalli-ideoita ja analyysin koronan vaikutuksista toimialaan.
Sähköauton lataustolppa. Kuva: Helen Oy:n kuvapankki
Sähköauton lataustolppa. Kuva: Helen Oy:n kuvapankki

Sähköautojen määrä kasvaa Suomessa nopeasti. Niillä ajavia on voitu pitää todellisina edelläkävijöinä, mutta markkinoiden kehittyessä ja sähköautojen tarjonnan parantuessa sähköautojen suosion odotetaan kasvavan merkittävästi. Liikenne- ja viestintäministeriö arvioi vuonna 2018, että vuonna 2030 Suomessa on noin 250 000 sähköautoa. Kasvavat sähköautomarkkinat luovat tarpeen älykkäille, helpoille ja turvallisille ratkaisuille niin julkisilla latauspaikoilla kuin kotilatauksissa.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden räätälöity yritysprojekti antaa opiskelijoille mahdollisuuden työskennellä yritysten kanssa ja saada käytännön työkokemusta. Maisteriopiskelijat Sakari Huhtanen Kauppakorkeakoulusta ja Sähkötekniikan korkeakoulusta, Eveliina Leskinen Kauppakorkeakoulusta ja Svetlana Rybina Sähkötekniikan korkeakoulusta toteuttivat Helen Oy:lle projektin sähköajoneuvojen latausmarkkinoista. Projektin tavoitteena oli tutkia Suomen sähköautojen latausmarkkinoita, määrittää Helenin asema ja kilpailuedut sekä kehittää liiketoimintamalleja asiakashankintaprosessia varten. 

”Meillä on kaikilla eri pääaine, mikä oli selkeä etu, sillä projekti edellytti niin teknisten kuin liiketoiminnallisten näkökohtien ymmärtämistä. Sähköautojen latausmarkkinat ovat Suomessa kehittyvät, joten aiempaa dataa ja tietoa oli niukasti. Tästä huolimatta pystyimme tuottamaan Helenille arvokkaita tuloksia ja ratkaisuja. Koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi meillä oli tilaisuus tehdä mielenkiintoinen skenaarioanalyysi siitä, miten nämä olosuhteet vaikuttavat markkinoihin, ja saada hyvä käsitys markkinavoimista”, opiskelijat kertovat.

Sähköautojen latausmarkkinat erittäin tutuiksi opiskelijoille

Opiskelijatiimi koki projektiin osallistumisen erinomaisena mahdollisuutena oppia uutta ja päästä etsimään ja löytämään vastauksia todelliseen liiketoimintahaasteeseen.

Sakari Huhtanen kertoo, että vaikka hän on opiskellut energiateknologiaa, hän ei tiennyt sähköajoneuvojen latausmarkkinoista muuta kuin perusteet.

”Olen melko varma, että se oli hyvä asia, koska pystyin näin aloittamaan työskentelyn ja ideoinnin täysin avoimella mielellä, ilman ajatteluani rajoittavia ennakkoasenteita. Projektin kiinnostavin osa oli erilaisten arvioiden tekeminen asiakkaalle COVID-19-tilanteen vaikutuksista kyseisiin markkinoihin. Lyhyesti sanottuna vaikutus on kauhea. Mutta todennäköisesti markkinat palaavat entiselleen melko nopeasti.”

”Projektin alussa minulla ei ollut aiempaa tietoa sähköautoista tai latauksesta, mutta nyt projektin jälkeen koen olevani asiassa jonkinlainen asiantuntija. Palkitsevinta projektissa oli, että pystyimme luomaan asiakkaalle jotain arvokasta ja auttamaan asiakkaan liiketoimintaa kehittymään”, kertoo Eveliina Leskinen.

Svetlana Rybina toivoo tulevaisuudessa työllistyvänsä sähköautojen latausmarkkinoille ja kertoo nyt näkevänsä alalla enemmän mahdollisuuksia ja ongelmia kuin vain sähköverkon paineet ja laturien puutteen.

”Minulle mieluisin osa projektia oli keskustelut ihmisten kanssa, jotka ovat työskennelleet akkuautojen parissa jo vuosia ja näkevät koko tilanteen ammattilaisten näkökulmasta.”

Helenin markkinointipäällikön Tanja Kaasisen mukaan projekti saatiin päätökseen hyvin tuloksin ja opiskelijoiden havainnot auttavat Heleniä kehittämään sähköautojen lataustarjontaansa edelleen. Opiskelijat ideoivat liiketoimintamalleja, jotka tukevat Helenin vaikuttavuutta markkinoilla ja parantavat yrityksen asiakashankintaprosessia. Markkinointi- ja viestintäjohtaja Sohvi Salmelinin mukaan erityisesti kilpailija- ja koronavaikutusanalyysit auttavat yritystä kehittämään tarjontaansa. Helen tutkii tarkemmin datavetoista sähkölataustarjonnan mallia, jota opiskelijat suosittelivat ja jota varten he loivat kehyksen.

Projektin akateemisena ohjaajana toimi työelämäprofessori Jouni Juntunen, joka oli iloinen nähdessään, miten opiskelijat sopeutuivat dynaamiseen ympäristöön.

”Meillä oli vain projektin käynnistyskokous asiakkaan tiloissa. Siitä lähtien kaikki oli digitaalista ilman fyysisiä tapaamisia. Työn tekemisen tapa muuttui, mutta lisäksi COVID-19-tilanne muutti tutkimuksen painopistettä. Tiimi kuitenkin pystyi hienosti ottamaan työssään uuden suunnan ja saavuttamaan erinomaisia tuloksia.”

Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit / Customized Student Business Projects

Kauppakorkeakoulun Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit -konsepti on suunniteltu yrityksille tehtäviä tutkimus- ja selvitysprojekteja varten ja sen lähtökohtana ovat yrityksen tarpeet.

Read more
Opiskelijoita Kauppakorkeakoululla. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Saastamoisen säätiön edustajat
Yhteistyö Julkaistu:

Saastamoisen säätiö toimii aktiivisesti edistääkseen tiedettä ja taidetta kansainvälisesti

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tuen kohdistaminen nuorten hyväksi on säätiölle tärkeää.