Uutiset

Opiskelijat ideoivat Helsingin kaupungille työkaluja muotoilun vaikuttavuuden arviointiin

Helsingin kaupunki ja Aalto-yliopiston muotoilun laitos käynnistivät keväällä yhteistyön kaupungin muotoilutoiminnan vaikuttavuuden arvioimiseksi. Strategic Co-Design -kurssin opiskelijat esittelivät ratkaisujaan kaupungin edustajille viime viikolla.
Strategid Co-Design -kurssin opiskelijat tekivät ratkaisuehdotuksia Helsingin kaupungin muotoilutoiminnan vaikuttavuuden arvioimiseksi.
Strategic Co-Design -kurssin opiskelijat tekivät ratkaisuehdotuksia Helsingin kaupungin muotoilutoiminnan vaikuttavuuden arvioimiseksi.

Helsingin kaupunki on jo vuosia hyödyntänyt muotoilua palveluiden ja rakennetun ympäristön kehittämisessä. Viime vuosina muotoilu on otettu mukaan myös strategiatyöhön ja organisaation kehittämiseen.

”Helsinki on ollut uranuurtaja muotoilun käyttämisessä julkisella sektorilla, mutta tietoa muotoilutoiminnan laajuudesta, sisällöstä ja vaikuttavuudesta ei ole systemaattisesti kerätty”, totesi Helsingin kaupunkimuotoilupäällikkö Päivi Hietanen kurssin päätöstilaisuudessa.

Aalto-yliopiston kanssa tehtävä yhteistyö on ensimmäinen laaja kartoitus kaupungin muotoiluhankkeista sekä niiden hyödyistä ja haasteista.

”Yhteistyö on antanut meille hyvän kuvan siitä, mitkä ovat Helsingin vahvuudet muotoilun hyödyntämisessä ja missä taas löytyy kehitettävää. Olemme saaneet erinomaisen nykytilan analyysin sekä uusia työkaluja ja käytännön vinkkejä toimintamme kehittämiseen”, iloitsee Hietanen.

Muotoilun mahdollisuudet ja haasteet tunnistettu

Aalto-yliopiston tutkijoiden Sampsa Hyysalon ja Tuuli Mattelmäen viime kesänä tekemän raportin mukaan Helsinki on käyttänyt muotoilua laajasti ja ennakkoluulottomasti moniin erilaisiin tavoitteisiin. Muotoilulla on tuotu asiakkaan ääni kuuluviin, lisätty asiakasymmärrystä sekä kehitetty palveluita ja kaupungin sisäisiä toimintamalleja. Vahvuudeksi nähtiin myös se, että muotoilu ja asiakaslähtöisyys ovat osa kaupungin strategiaa.

Haasteiksi taas tunnistettiin, että muotoiluosaaminen ja kypsyys muotoilun hyödyntämisessä vaihtelee kaupunkiorganisaatiossa suuresti. Muotoilutoiminta on myös usein projektiluonteista, eikä muotoilun mahdollisuuksia ja konkreettisia hyötyjä vielä täysin tunneta.

”Tutkijoiden havainnot vahvistivat omia käsityksiämme siitä, että muotoilutoiminnan suunnitelmallisuuteen ja pitkäjänteisyyteen kannattaa panostaa. Lisäksi tietoa ja oppeja erilaisista muotoiluhankkeista pitää kerätä ja jakaa entistä systemaattisemmin”, Hietanen toteaa.

Yhteistyö opiskelijoiden kanssa tuotti meille myös konkreettisia työkaluja hankkeiden tavoitteiden asettamiseen ja niiden mittaamiseen."

Kaupunkimuotoilupäällikkö Päivi Hietanen, Helsingin kaupunki

Opiskelijat visualisoivat kaupunkimuotoilun karttaa

Yhteistyöstä syntyi myös kaupunkimuotoilun kartta. Siinä Helsingin muotoilutoiminta on jaoteltu kuuteen eri kategoriaan. Muotoilukartan avulla voidaan tyypitellä erilaisia muotoiluhankkeita ja arvioida niiden ominaisuuksia ja vaikuttavuutta. Kartta auttaa myös tallentamaan tietoa hankkeista ja viestimään kaupungin muotoilutyöstä.

Syksyn aikana yhteistyö jatkui Strategic Co-Design -kurssilla, jossa opiskelijat työstivät eteenpäin analyysivaiheen tuloksia. He pureutuivat tarkemmin kaupungin muotoiluhankkeisiin ja jalostivat kaupunkimuotoilun karttaa eteenpäin.

”Opiskelijat loivat kurssilla selkeän ja ymmärrettävän tavan arvioida ja ryhmitellä erilaisia muotoiluhankkeita. Lisäksi he kehittivät muotoilukartasta interaktiivisen version, joka on hienosti visualisoitu”, kertoo Päivi Hietanen.

”Yhteistyö opiskelijoiden kanssa tuotti meille myös konkreettisia työkaluja hankkeiden tavoitteiden asettamiseen ja niiden mittaamiseen. Tästä on hyvä jatkaa kaupungin kehitystyötä."

Myös Aallossa ollaan yhteistyöhön tyytyväisiä.

”Helsingin kaupunki on edelläkävijä muotoilun käytössä. Erityisesti kaupungin muotoilutoiminnan laajuus ja moninaisuus avaa aivan uudenlaisia haasteita muotoilun ja sen vaikuttavuuden kehittämiseen. Niiden ratkominen sopii hyvin meidän osaamiseemme ja kiinnostuksiimme”, sanoo yhteissuunnittelun professori Sampsa Hyysalo.

”Samalla yhteistyö tarjoaa meille ainutkertaisen näköalapaikan muotoilun laajamittaiseen käyttöön kaupunkikontekstissa niin tutkimuksen kuin opiskelijatöiden kautta. Yhteistyö on ollut ilo jo tähän asti ja toivomme sen jatkuvan pitkälle tulevaisuuteen.”

ryhmä opiskelijoita istuu värikkäillä istuimilla ja hymyilee kameralle
Strategic Co-Design -kurssin opiskelijoita, kuva: Laura Oja

Muotoilun mittaaminen kiinnostaa maailmalla

Helsingin muotoiluosaaminen on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta.

”Helsinki on muotoilun suurkuluttaja ja tämä on huomattu myös maailmalla. Muotoilu on nostanut Helsingin kiinnostavaksi esikuvaksi, jolta kysytään kokemuksia ja neuvoja muotoilun käytössä”, toteaa kehittämiskonsultti Meri Virta Helsingin kaupunginkansliasta.

Muotoilu merkitsee kaupungille ennen kaikkea ihmislähtöisyyttä ja asiakkaan näkökulman hyödyntämistä.

”Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki. Toimiva kaupunki syntyy yhteistyöllä, asukkaita kuunnellen ja heidän tarpeensa huomioiden. Tässä muotoilulla on paljon annettavaa. Haluamme olla edelläkävijöitä myös muotoilutoimintamme arvioinnissa. Siksi toivon yhteistyön Aalto-yliopiston kanssa jatkuvan tiiviinä myös tulevaisuudessa”, Virta toteaa.

Opiskelijat: Michel Nader Sayun, Yongtao Zheng, Alessia Menegolli, Imran Bin Shamsul Amr, Xinquan Wen, Deniz Ibanoglu, Samuli Känsälä, Lavinia Colzani, Juuso Koski, Antti Surma-aho, Christopher Gros, Tuomas Jussila, Yu Chen, Anna Puura
 
Opettajat: Andrea Botero Cabrera, Kaisa Savolainen

Teksti: Johanna Snellman, Helsingin kaupunki

Lisätiedot:

Muotoilun laitoksen johtaja, professori Tuuli Mattelmäki
tuuli.mattelmaki(at)aalto.fi
p. 050 372 4428

Professori Sampsa Hyysalo
sampsa.hyysalo(at)aalto.fi
p. 050 594 6137

Helsingin kaupunki:

Kaupunkimuotoilupäällikkö Päivi Hietanen
p. 040 665 3229
paivi.hietanen(at)hel.fi

Kehittämiskonsultti Meri Virta
p. 050 553 1310
meri.virta(at)hel.fi

hel.fi/designhelsinki

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Maarintalon toiminnot siirtyvät Kandidaattikeskukseen

Maarintalo suljetaan toukokuun lopussa.
EU parlamentti
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Milja Mieskolainen: Euroopan Parlamentin Schuman-harjoittelu ylitti odotukseni

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelija Milja Mieskolainen oli jo aiemmin pohtinut hakemista harjoitteluun Euroopan Unioniin, mutta oli ajatellut harjoittelupaikan saamisen olevan liian haastavaa. Keväällä 2023 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen harjoittelupaikoista ja päätti kokeilla hakemista, sillä avoinna oli kiinnostava paikka talouden hallinnan ja EMUn valvontayksikössä. Hakeminenkaan ei osoittautunut vaikeaksi. Milja haki paikkaa, sai sen ja harjoittelu Euroopan Parlamentissa alkoi lokakuussa.
Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.