Uutiset

”On hienoa olla osa vuosisataista eurooppalaista akateemista perinnettä”

Riemumaisteri Jyrki Wallenius ei jättäisi upeaa promootiota väliin, vaikka mikä olisi.
Kauppakorkeakoulun promootiokulkue vuonna 2001
Promootiokulkue matkalla Kauppakorkeakoululta kohti promootiojumalanpalvelusta Helsingin tuomiokirkossa. Ensimmäisenä juhlamenojen ohjaaja, professori Rebecca Piekkari, toisena promoottori Jyrki.

Emeritusprofessori Jyrki Wallenius, mikä promootiossa on hienoa?

Uskon, että promootioiden hienous piilee harvinaisessa yhdistelmässä akateemista arvokkuutta, perinnettä ja hauskuutta. Tämän toteamuksen allekirjoittavat tyypillisesti promootioihin osallistuvat promovendit maistereista kunniatohtoreihin. Kanslerit ja sittemmin dekaanit ovat tyypillisesti ohjeistaneet promootiotoimikuntaa sanoen, että illalla saa ja tuleekin keventää tunnelmaa!

Paasikivestä lähtien kaikki Suomen tasavallan presidentit on promovoitu Kauppakorkeakoulun kunniatohtoreiksi, ja he ovat myös osallistuneet juhlallisuuksiin. Osa on osallistunut, vaikka heitä ei olisikaan promovoitu sillä kertaa kunniatohtoriksi. Ennen vanhaan eri yliopistojen rehtorit saivat tyypillisesti kutsun osallistua toistensa promootioihin. Rehtorit aina mielellään tulivat Kauppakorkeakoulun promootioihin, koska ne tiedettiin hauskoiksi. Minusta on erityisen mielenkiintoista ja upeaa se, kun eri sukupolvet kohtaavat promootioissa: nuoret maisterit, tohtorit, professorit, riemumaisterit. On hienoa olla osa vuosisataista eurooppalaista akateemista perinnettä.

Kauppakorkeakoululle on seitsemänkymmenen vuoden kuluessa muodostunut omat perinteet kolmipäiväisine tapahtumineen, joissa Merkuriuksen airuilla (vuoden 2016 promootioon asti Merkurius-neidoilla) on tärkeä rooli. Ensimmäisenä päivänä on lehvänsitojaiset, toisena itse promootioakti ja kolmantena silliaamiainen eli sillis. Maisteripromovendit vastaavat silliksestä ja siellä elää vahvana KY:n vuosijuhlaperinne juomalauluineen.

Promootiosta tulee erityisen mieleenpainuvia niille, joilla on erityinen rooli promootiossa. Erittäin upeita rooleja ovat toimiminen promoottorina, Merkuriuksen airuena, juhlamenojen ohjaajana, kunniatohtorina, mutta myös promovendina, riemumaisterina- ja tohtorina.

Kauppakorkeakoulun professorikunta kanslerin ja rehtorin johdolla vuoden 2001 promootiossa
Kauppakorkeakoulun professorikunta kansleri Aatto Prihtin ja rehtori Eero Kasasen johdolla järjestäytyneenä promootioaktin aloittaneeseen kulkueeseen. Eero Kasasen takana Jyrki, sitten Kristian Möller, Pekka Korhonen ja Kari Lilja.

Kuinka moneen promootioon olet itse osallistunut?

Olen osallistunut noin kahteenkymmeneen promootioon. Ensimmäiset olivat oma maisteripromootioni Kauppakorkeakoulussa vuonna 1971 ja tohtorinpromootioni vuonna 1976 Jaakko Hongon toimiessa promoottorina. Hongon aikaan kaikki Kauppakorkeakoulusta väitelleet aina osallistuivat promootioihin. Se oli kunnia-asia.

Virassa toimiessani olen osallistunut Kauppakorkeakoulun promootioihin vuodesta 1991 lähtien. Niiden lisäksi olen osallistunut kolmeen promootioon Jyväskylän yliopistolla, kahteen Helsingin yliopistolla, sekä lukuisiin tekniikan promootioihin ensin Teknillisessä korkeakoulussa sekä viimeisen kymmenen vuoden aikana Aalto-yliopistossa.

Jyrki, Hannele ja Johanna Wallenius Kauppakorkeakoulun promootiossa vuonna 2001
Jyrki, Hannele ja Johanna Wallenius

Hienoimmat promootiomuistosi?

Mieleeni tulee kaksi erityisen hienoa promootiota. Kauppakorkeakoulun vuoden 2001 promootio, jossa tyttäreni Johanna toimi Merkurius-neitona. Tapa, jolla hänet huomioitiin, oli tavattoman hieno. Merkurius-neidon isänä toimin myös lehvänsitojaisten isäntänä.

Toinen erityisen hieno promootio oli Kauppakorkeakoulun vuoden 2011 promootio, jossa toimin kaksoisroolissa: promoottorina ja dekaanina. Muistan, kuinka silliksellä tulkitsin tilannetta niin, että osallistujille maistuisi vielä yksi drinkki. Nousin seisomaan ja sanoin: ”vielä yksi kierros”.  Aalto-yliopiston ensimmäinen rehtori Tuula Teeri osallistui tähän vuoden 2011 promootioon ja totesi minulle, ettei hän ole milloinkaan aiemmin osallistunut niin hienoon ja arvokkaaseen promootioon.

Vinkkisi ensikertalaisille?

Kauppakorkeakoulun promootioista tekee hienon se, että tapahtumia on useana päivänä. Kannattaa osallistua kaikkiin tilaisuuksiin, ja jättää auto kotiin. Keväällä järjestetään myös tanssiharjoitukset teemana akateemiset tanssit. Niihin kannattaa ilman muuta osallistua; pääsee virittäytymään lähestyvään juhlaan, saa tanssinopetusta ja on mahdollisuus tavata toisia promovendeja.

Juhlat tulevat tietysti nuorille suhteellisen kalliiksi, mutta promootio on rahan väärti. Promootiot ovat ainulaatuinen juhla, monille ainutkertainen, ellei sitten innostu akateemisesta urasta.

Olen itse suuri promootioiden ystävä, enkä vapaaehtoisesti jäisi yhdestäkään niistä pois. Osallistumistamme vuoden 1971 maisterinpromootioon emmimme kihlattuni kanssa, koska olimme kovin nuoria. Mutta vanhempiemme kehotuksesta päätimme osallistua. Emmekä katuneet.

Lämpimästi tervetuloa Kauppakorkeakoulun promootioon vuonna 2022!

Erityinen tervetulotoivotus kaikille riemumaistereille, jotka osallistuivat vuoden 1971 promootioon. Toivon näkeväni heidät kaikki kevään promootiossa. Tehdään siitä ikimuistoinen juhla. Meille vuoden 1971 maistereille on tärkeää, että promootioakti järjestetään Kauppakorkeakoulun entisessä päärakennuksessa Runeberginkadulla, josta promovendit marssivat kulkueena Temppeliaukion kirkkoon.

Gaudeamus igitur!

Kauppakorkeakoulun juhlallista promootiota vietetään 12.–14.5.2022. Ilmoittautuminen päättyy 28.2.2022.

Jyrki Wallenius
riemumaisteri 2022

Kauppakorkeakoulun promootio 2022

Kauppakorkeakoulun 16. promootiota juhlittiin 12.–14.5.2022.

Lue lisää
Act of Conferment
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

vaalea-asuinen nainen istuu ikkunan edessä ja hymyilee
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Maarit Salolainen: ”Tekstiilialan kestävyysongelmiin voidaan vastata monialaisen yhteistyön avulla”

Tekstiilisuunnittelun professori haluaa tiivistää yhteistyötä niin eri alojen tutkimuksen kuin yliopiston ja alan teollisuuden sekä jälleenmyyjien välillä, jotta muutos parempaan tapahtuu.
Summer School students chatting during a networking event in Helsinki
Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston kesäkoulu sai ennätykselliset 803 hakemusta vuoden 2024 kesäkursseille

Aalto-yliopiston kesäkoulun hakuaika kesän 2024 kursseille päättyi toukokuun lopussa.
Kandidaattikeskus amphi Kuva: Tuomas Uusheimo / Aalto-yliopisto
Yliopisto Julkaistu:

Tuore teos kertoo Aalto-yliopiston syntyprosessista

Teos "Aalto. Yliopiston synty" piirtää esiin poikkeuksellisen hallinnollis-poliittis-yhteiskunnallisen prosessin, joka johti Aalto-yliopiston syntyyn.
Nainen punasävyisissä vaatteissa katsoo suoraan kameraan, taustalla metsäluontoa
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Reetta Ranta: "Pyrin miettimään kaikessa sitä, miten tehdä maailmaa paremmaksi”

Alumnitarina: Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun alumni Reetta Rannan mukaan kaikessa tekemisessä pitäisi olla mukana eettinen pohdinta.