Uutiset

Olli V. Lounasmaa -palkinto 2016 Michel Devoret'lle

Palkinto myönnettiin Michel Devoret'n pioneerityölle matalien lämpötilojen makroskooppisten kvantti-ilmiöiden tutkimuksessa ja sovelluksissa.

Michel Devoret on sovelletun fysiikan professori ja sovelletun fysiikan nanovalmistuslaboratorion johtaja Yalen yliopistossa (New Haven, Yhdysvallat). Hän on palkittu tutkija sekä Amerikan taide- ja tiedeakatemian ja Ranskan tiedeakatemian jäsen.

Michel Devoret on yli neljän vuosikymmenen ajan tehnyt pioneerityötä matalissa lämpötiloissa ilmenevien kvantti-ilmiöiden havaitsemisessa, ymmärtämisessä ja soveltamisessa.

– Hänen saavutuksensa kvanttielektroniikan alalla ovat luoneet edellytykset merkittäville edistysaskelille makroskooppisten kvanttilaitteiden ja -systeemien tietämyksessä ja hallinnassa, kertoo valintakomitean puheenjohtaja ja Aalto-yliopiston kylmälaboratorion johtaja Pertti Hakonen.

– Michel Devoret'n tieteellisiin ja teknisiin tutkimuksiin suprajohtavien piirien alalla liittyy merkittäviä mahdollisuuksia kehitettäessä kvanttilaskennan hallitsevaa tekniikkaa.

Palkinto on kunnianosoitus suomalaiselle akateemikolle ja matalien lämpötilojen fysiikan edelläkävijälle Olli V. Lounasmaalle (1930–2002). Lounasmaa oli arvostettu kokeellinen fyysikko, jonka kehittämiä menetelmiä käytetään edelleen kryogeniikassa. Hän loi Suomeen vahvan tutkimusperinteen niin matalien lämpötilojen fysiikassa kuin neurotieteessäkin.

Olli V. Lounasmaa -palkinto myönnetään huomattavista saavutuksista matalien lämpötilojen fysiikassa ja sen sovellusalueilla.

Aiempia palkittuja ovat Alexander Andreev (2012) pioneerityöstään suprajohtavuuden ja kvanttikiteiden teoreettisessa tutkimuksessa, Seiji Ogawa (2008) aivojen MRI-kuvantamisen tutkimuksesta sekä John Clarke (2004) työstään herkkien SQUID-magnetometrien ja niiden sovellusten kehittämisessä.

Lisätietoja:
Professori Pertti Hakonen
[email protected]
Puhelinnumero: +358 50 344 2316
Kylmälaboratorio
Teknillisen fysiikan laitos
Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuusi maaperänäytettä, joissa ituja eri kehitysvaiheissa eri maatyypeissä.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Rakennusjätepuulle uusi elämä kasvualustana

Suomessa rakennusjätepuu päätyy lähes kokonaan polttoon, vaikka sillä voisi olla merkittävä rooli ekologisten kasvualustojen kehittämisessä. Uudet tutkimukset osoittavat, että höyrykäsitelty jätepuu voi korvata kasvualustana turpeen ja se tarjoaa lupaavia tuloksia kasvien itävyydessä ja juurien kasvussa.
The picture shows the School of Business main building on Ekonominaukio 1, Espoo, Finland.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun tutkijat ovat päässeet jakamaan asiantuntemustaan monissa kansainvälisissä medioissa

Syksyn 2024 aikana Kauppakorkeakoulu oli esillä useissa julkaisuissa, jotka tavoittavat yhteensä yli 14,2 miljoonaa potentiaalista lukijaa.
Aalto-yliopisto Juniorin työpaja
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Maa- ja vesitekniikan tuki lahjoittaa 250 000 euroa Aalto-yliopisto Juniorille

Aalto-yliopiston pitkäaikainen tukija Maa- ja vesitekniikan tuki lahjoittaa Aalto-yliopisto Juniorille 250 000 euroa. Lahjoitus kohdennetaan veteen ja vesitekniikkaan liittyvien työpajojen kehittämisen ja skaalaamiseen.
Regulaation-vaikutus-v1.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

EU-regulaatio lisää talotekniikka-alan kysyntää mutta luo myös haasteita

Aalto-yliopiston professori Risto Kososen esitys Talotekniikka 2030 -tulosseminaarissa syyskuussa oli silmiä avaava. EU:n ympäristötavoitteiden saavuttaminen rakennetussa ympäristössä vaatii panostuksia, joiden mittakaava alkaa vasta nyt hahmottua. Talotekniikka-alalle tämä on suuri mahdollisuus mutta samalla haaste, johon valmistautumiselle alkaa olla kiire.