Uutiset

Oho: Olipas haluttu pesti!

Jussi Impiö aloitti kesällä 2021 Aalto-yliopiston kestävän kehityksen toimintojen johdossa. Mutta vuonna 2009 hän setvi työmarkkinoita Afrikassa.
Jussi Impiön valokuvaan on liitetty piirrokuvitettu elementti: hänen käsiensä välissä on korkea pinkka papereita.
Jussi Impiön kuvasi Nita Vera. Kuvitus: Tuomas Kärkkäinen.

”Työskentelin Nokian tutkimuskeskuksen palveluksessa Nairobissa ja järjestin suurta innovaatiokokousta. Tapahtumaan oli tulossa ministereitä 50:stä Afrikan maasta. Järjestelyjä oli tehty huolellisesti puoli vuotta, mutta muutama päivä ennen h-hetkeä huomasimme tarvitsevamme vielä viisi autonkuljettajaa lisää. 

Laitoin ilmoituksen Daily Nation -lehteen, paikalliseen hesariin. Keniassa ei ollut sähköisiä työnhakukanavia eikä ihmisillä sähköpostiosoitteita, saati laitteita asiointiin. 

No, kanava oli tehokas: saimme kahdessa päivässä kirjeitse 5 687 työhakemusta, ja niitä tupsahteli vielä toinen mokoma jälkikäteen. 

Totesimme, että on turhaa avata kuoria – tuollaisesta määrästä hakemuksia on mahdotonta tehdä reilua valintaa. 

Olin työskennellyt Afrikassa yli kymmenen vuotta ja minun olisi pitänyt tietää paremmin. Kukaan kenialainen ei olisi tehnyt moista virhettä. He olisivat vain soittaneet kavereilleen. Niin sitten itsekin kysyin tutulta autonkuljettajalta, pystyisikö hän järjestämään viisi kuljettajaa lisää. Se oli viisi puhelua ja homma hoidossa. 

Mutta tilanne jäi mietityttämään. Tämäkö on oikea tapa, kun työpaikkoja on niukasti ja markkinoilla valtava määrä vähäisesti koulutettua väkeä. Kävi esimerkiksi ilmi, että Nigeriassa, jossa valtionvirat ovat hyvin haluttuja, yhteen avoimeen paikkaan voi tulla jopa kaksi miljoonaa hakemusta. 

Siitä saattoi tehdä vain johtopäätöksen, että järjestelmä ei toimi. Se johtaa myös epäterveisiin käytäntöihin kuten nepotismiin ja korruptioon.

Kun Nokian tutkimuskeskus aikanaan lakkautettiin, perustin kollegani Jussi Hinkkasen kanssa yrityksen ratkomaan tätä massiivista työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaa. 

Fuzu on ilmainen, tekoälypohjainen mobiilipalvelu, joka opettaa käyttäjilleen työnhaussa tarvittavia taitoja ja auttaa testien avulla ymmärtämään omat vahvuudet. Samalla se ’mätsää’ heitä yritysten tarpeeseen: työnantajalle seuloutuu suuresta massasta potentiaalisia tekijöitä ilman hakuprosessia. Palvelu myös muuttaa hakijat anonyymeiksi esimerkiksi iän, sukupuolen tai etnisen taustan osalta.

Aloitimme vuonna 2013, ja nyt Fuzu on nopeimmin kasvava työllistymisen ja työvoiman hankinnan palvelu Afrikassa. Jäin itse päivittäisestä toiminnasta pois muutettuani perheen kanssa takaisin Suomeen. 

Afrikkalaiset ovat supertehokkaita ja luovia mobiilipalveluiden käyttäjiä. Siellä on hypätty yli monta teknisen kehityksen välivaihetta ja tunnistettu työmarkkinoiden tehostuvan, kun ihmisten taustatekijät eivät enää ole se tärkein rekrytointiperuste.”

Artikkeli on julkaistu Aalto University Magazinen numerossa 30 (issuu.com) huhtikuussa 2022.

Lue muita Aalto University Magazinen juttuja

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A portrait of Laureen Mahler.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia

Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.
Aalto University_question mark in the snow
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Torkkumiskapseleita ja energiansäästöä - tervetuloa mukaan!

Hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtuma kokoaa yhteen kampuksen keskeiset teemat kestävästä kehityksestä ja energiansäästöstä sekä kaikkien kampuksen käyttäjien hyvinvoinnista.
Sähköauto Zoe
Kampus Julkaistu:

Sähköautojen lataamisen hintoja kampuksella alennetaan

Sähköautojen lataushintaa Otaniemen kampuksella ja Aalto Töölössä tarkistetaan 30.1.2023 alkaen.
Alustatalouden faktat ja myytit jakso 8 studiossa Annukka Berg, Juhani Järvensivu, William von der Pahlen ja Robin Gustafsson
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Olisiko alustataloudesta hävikinpoistajaksi? Alustatalouden F&M -podcast pureskelee kiertotalouden kysymyksiä

Alustataloudella voisi olla ratkaisun avaimia kiertotalouden tehostamiseksi, mutta niiden hyödyntämisessä ollaan vielä kaukana.