Uutiset

Nykymuotoilu pohjautuu kriittiseen ajatteluun

Muotoilu on menetelmä, jolla muovaamme maailmaa. Uusi nykymuotoilun maisteriohjelma yhdistää materiaalilähtöisen muotoilun kriittisen ja käsitteellisen ajattelun käytäntöihin.
What is contemporary design?

Muotoilu on taiteellista ja poliittista toimintaa, jonka tavoitteena on muuttaa lopputulos lähtötilannetta paremmaksi.

Mutta mistä tiedämme, mikä on parempi ja kenelle? Mitä meidän pitäisi vahvistaa ja mitä meidän pitäisi kyseenalaistaa toiminnallamme? Mihin nämä teot vaikuttavat ja johtavat?

Jos haluamme pitää kiinni elinkelpoisesta tulevaisuudesta, meidän on kehitettävä vaihtoehtoisia elämäntapoja. Meidän on myös pohdittava kriittisesti asenteitamme ja lähestymistapoja, joita pidämme itsestäänselvyytenä. 

Uusi nykymuotoilun maisteriohjelma yhdistää materiaalilähtöisen muotoilun kriittisen ja käsitteellisen ajattelun käytäntöihin. Ohjelma pyrkii kattamaan muotoilun laajentunutta toimintakenttää sekä sijoittamaan opinnot tähän käynnissä olevaan keskusteluun.

Professor Maarit Mäkelä painting a vessel made of contaminated soil from Venice. Photo: Anne Kinnunen
Professori Maarit Mäkelä maalaa saviruukkua Venetsian saastuneesta maaperästä tehdyllä savilietteellä. Kuva: Anne Kinnunen

Muotoilun kenttä laajenee

Jotta ymmärrämme, mitä meidän pitäisi muuttaa ja miten se tehdään, meidän tulee laajentaa tietoisuuttamme kahteen suuntaan:

  • Sisäänpäin: jotta ymmärrämme hiljaisen tiedon merkityksen ja tunnemme pyrkimyksiemme inhimillisen ja runollisen ulottuvuuden.
  • Ulospäin: jotta käsitämme ne poliittiset, sosiaaliset, tekniset ja ekologiset järjestelmät, joihin työmme liittyy, ja ymmärrämme tekemämme muutoksen vaikutukset.

Arvostamme prosesseja – piirtämistä, prototyyppien valmistamista, kokeilemista ja tekemistä – niiden ajattelua avartavan potentiaalin ja konkreettisten lopputulosten vuoksi.

Opimme taitoja, joiden avulla pystymme työstämään vanhoja ja uusia materiaaleja sekä tekemään perinteisistä käsityötaidoista edelleen relevantteja ja päivittämään niitä 2000-luvun teknologioilla.

Poikkitieteellisen muotoilun avulla voimme liittää mukaan osaamista eri aloilta, ja nostaa esiin kysymyksiä, joihin meidän ei tarvitse tarjota vastauksia voidaksemme keskustella niistä.

Voimme tulkita hiljaisia ja ohikiitäviä kokemuksia, jotka saavat muitakin osallistumaan dialogiin. Voimme jäsentää meitä ympäröivien asioiden monimutkaisia sidoksia, jotta ymmärrämme tekojemme vaikutukset. Kerromme tarinoita, jotka auttavat meitä ymmärtämään 2000-luvun monimutkaisuutta. Näin voimme löytää tapoja olla suopeampia maailmalle, josta olemme riippuvaisia.

Julia_Lohmann_Petr Krejci_CoDe_LowRes
Muotoilun käytänteiden professori Julia Lohmann esittelee merilevää, joka voi tulevaisuudessa olla merkittävä uusiutuva materiaali. Kuva: Petr Krejci

Curating and Storytelling -kurssi

Curating and Storytelling-kurssilla (”Kuratointi ja tarinankerronta”) luotiin kolme visuaalista ja tekstimuotoista esseetä nykymuotoilun maisteriohjelman ensimmäisestä lukuvuodesta. 

Kurssi hyödyntää nykymuotoilun maisteriohjelman pedagogista konseptia, jossa yhdistämme ajattelun ja tekemisen sekä toiminnan ja pohdinnan uusien näkökulmien ja ratkaisujen löytämiseksi. Oppiminen tapahtuu sekä työpajoissa että retkillä, jolloin opiskelijoiden kaikki aistit ovat mukana luomisprosessissa.

Pyysimme opiskelijoita pohtimaan asioita, ideoita ja käytäntöjä, joihin he olivat tutustuneet kuluneen vuoden aikana. Kolmesta esimerkistä ensimmäisessä opiskelijat avaavat ajattelua nykymuotoilun laajenevasta toiminta-alueesta omia työskentelytapoja analysoivassa luonnosmaisessa määritelmässä, joka kuvastaa ohjelmamme moniäänisiä keskustelutapoja ja -kulttuureita. 

Kaksi muuta esimerkkiä reflektoivat kahta näyttelyä, joiden tekemiseen opiskelijat itse osallistuivat, ja jotka tuovat esiin sen, miten ihmiset ovat laiminlyöneet ympäristön hyvinvoinnin. Näyttelyt olivat Venetsian Biennalen Working with Soil -projekti kesällä 2019 (8.5.–28.8.2019) sekä Helsingin Designmuseossa ollut Critical Tide -näyttely syksyllä 2019 (6.9.–27.10.2019).

 

Teksti:
Maarit Mäkelä
Professori, taide, tutkimus ja  muotoilukäytäntö, muotoilun laitos

Julia Lohmann
Professori, muotoilun käytänteet, nykymuotoilu, muotoilun laitos

Critical Tide -näyttely Designmuseossa

​​​​​​​Merten hyvinvointia tarkasteleva muotoilu- ja tutkimuslaboratorio Designmuseossa 6.9.-27.10.2019.

Lue lisää näyttelystä
Critical Tide Seaweed Sculpture Oki naganode by Julia Lohmann photo: Noortje Knulst

Traces from the Anthropocene. Working with Soil -keramiikkanäyttely

Venetsian Biennalen monialainen tutkimus- ja taideprojekti käsittelee ihmisen toiminnan ekologisia seurauksia keraamisen taiteen kautta.

Lue lisää näyttelystä
Traces from the Antropocene exhibition in Venice Biennale in 2019. Photo: Tzuyu Chen
(non)manifesto of contemporary design

What is contemporary design?

Concept, (non)manifesto, and facilitation by contemporary design MA students.

Students' portraits with their adopted creatures in Kristineberg workshop in April, 2019

Empathy: Design in a Social Context

Reaching out to non-human stakeholders

Unfolded
Sediment sampling in the historical centre of Venice with the Limnos sampler provided by the Finnish Environmental Institute SYKE. Image: Pauliina Purhonen

The trip to Venice—in the words of the students

Contemporary design students spent a week in Venice setting up the exhibition and gathering soil samples for the research.

News

Unfolded

Unfolded -lehti esittelee luovuuteen ja vastuullisiin muutoksiin liittyviä monialaisia hankkeita, kokeiluja ja ajattelumalleja.

Unfolded -verkkolehti
Unfolded_logo
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Seinäplansseja ja kirjapöytiä näyttelytilasta.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTS Booksissa juhlitaan 500:aa julkaistua teosta vuonna 2022

Aalto ARTS Books julkaisi 500. toimitetun teoksensa keväällä 2022. Juhla huipentuu toukokuussa Väreessä järjestettävään näyttelyyn, joka esittelee kustantamon toimintaa ja teoksia vuosien ajoilta.
Rulpa_Anna Aleksejeva in WantedDesign
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Wood Studio -kurssille menestystä WantedDesign New Yorkissa

Aalto-yliopisto osallistuu newyorkilaisen muotoilufoorumi WantedDesignin verkkonäyttelyyn. WantedDesign 2022 on sarja digitaalisia tapahtumia, jotka esittelevät laadukkaita muotoilu- ja suunnittelukonsepteja ympäri maailman. Mukana ovat myös maailman huippukoulut.
A portrait of Maria Sammalkorpi.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Novo Nordisk -säätiöltä tutkimusrahoitus Maria Sammalkorvelle laskennalliseen biosynteettisten materiaalien tutkimukseen

Senior Scientist Maria Sammalkorpi on saanut Novo Nordisk -säätiöltä erittäin kilpaillun Ascending Investigator 2022 -tutkimusrahoituksen. Myönnetyn rahoituksen suuruus on noin 9 miljoonaa Tanskan kruunua (1,2 miljoonaa euroa).
Two models wearing grey solar cell clothing.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät vaatteisiin näkymätöntä aurinkokennoteknologiaa, joka kestää konepesua

Tutkijat kehittivät tekstiileihin pesunkestävää aurinkokennoteknologiaa, joka voidaan myös piilottaa kankaan alle. Kennojen näkymättömyys suojaa niitä - ja tekee vaatteista houkuttelevampia, sanovat fysiikan ja muotoilun tutkijat. Lupaavia sovelluskohteita löytyy esimerkiksi työ- ja retkeilyvaatteista sekä valoon reagoivista verhoista.