Uutiset

Musiikkimuseo FAMEssa avautuu heinäkuussa Metal Export -näyttely

Näyttely pohjautuu akatemiatutkija Toni-Matti Karjalaisen käsikirjoitukseen.
Moder Heavy Metal Conference attendee passes (2018)
Myös Modern Heavy Metal -konferenssi järjestetään tänäkin kesänä, mutta verkossa. Kuvassa osallistujapasseja kesältä 2018. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto
Toni-Matti Karjalainen. Kuva: Kalle Kataila / Aalto-yliopisto
Toni-Matti Karjalainen. Kuva: Kalle Kataila / Aalto-yliopisto

Kauppakorkeakoulun dosentti Toni-Matti Karjalainen on tutkinut musiikkiteollisuuden ja -median kulttuurisia narratiiveja. Hänen mielenkiinnon kohteinaan ovat erityisesti suomalaisen metallimusiikin vienti, siihen liittyvät tarinat ja musiikin rooli Suomen maabrändin rakentumisessa. 

Musiikkimuseo FAMEssa Kauppakeskus Triplassa avautuu 10. heinäkuuta näyttely nimeltään ”METAL EXPORT: TUOKIOKUVIA SUOMALAISEN HEVIMETALLIN MAAILMANMATKOILTA”. FAMEn Advisory Boardin jäsenenäkin vaikuttava Toni-Matti Karjalainen on tehnyt näyttelyn käsikirjoituksen, artistihaastattelut ja esinevalinnat, sekä osallistunut näyttelyn visuaaliseen suunnitteluun ja tekniseen toteutukseen osana suurempaa ammattilaistiimiä.

”Suomalaisella metallimusiikilla on vientiä! Musiikkimuseon näyttelyssä tuomme esille valikoituja tuokiokuvia suomalaisen hevimetallin maailmanmatkoilta 1980-luvulta tähän päivään. Se taustoittaa pienen pohjoisen maamme kehitystä metallimusiikin suurvallaksi; alkujaan marginaalisen musiikkigenren nousua Suomen musiikkiviennin ykköstuotteeksi ja maabrändin johtotähdeksi”, Toni-Matti Karjalainen kertoo.

”Näyttely pohjautuu sisällöltään pitkälti viime vuoden lopulla päättyneeseen akatemiatutkijan projektiini ”Trade of Cultural Narratives in Rock Music Industry”. Nyt on hienoa päästä kertomaan tutkimuksen sisällöstä suurelle yleisölle tiivistetyssä ja yllättävässä muodossa. Mukana on lyhyt historiakatsaus ja anekdootteja, mielenkiintoista esineistöä, livevideoita ja artistien uusia haastatteluita kiertue-estetiikkaa huokuvaan ”bäkkärimäiseen” (artistien takahuone) miljööseen ripoteltuina. Käykää ihmeessä tutustumaan näyttelyyn ja museoon, se on hieno paikka”, sanoo Toni-Matti Karjalainen.

Modern Heavy Metal -konferenssi pidetään pienimuotoisena ja verkossa

Toni-Matti Karjalainen järjesti osana tutkimusprojektiaan myös kansainvälisen Modern Heavy Metal (MHM)-konferenssin viisi kertaa vuosina 2015-2019. Tapahtuma pidetään tänäkin vuonna kesäkuun lopussa, mutta online-versiona. Konferenssin oli tarkoitus olla osa suurempaa kokonaisuutta yhdessä Metal Export -näyttelyn, Tuska-festivaalin ja erilaisten oheistapahtumien kanssa, mutta koronakriisi vesitti nämä suunnitelmat.

”Tällä kertaa, poikkeusoloista johtuen, järjestämme konferenssin pienimuotoisena ja verkossa. Esityksiä on tulossa yli 20 useasta eri maasta, ja toivomme, että saamme jälleen aikaan myös hyviä keskusteluita, etämoodista huolimatta. Zoom-pohjainen tapahtuma on avoin ja ilmainen kaikille metallimusiikin ja -kulttuurin tutkimuksesta kiinnostuneille yleisölle. Ohjelma valmistuu ja rekisteröinti aukeaa myöhemmin tässä kuussa”, Karjalainen kertoo.

Konferenssin jälkeen Toni-Matti Karjalainen siirtyy taidejohtamisen ja yrittäjyyden professoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan. Hänen viisivuotiskautensa tässä tehtävässä alkaa 1. elokuuta 2020.

Lisätietoja:
https://musiikkimuseofame.fi/suomalaisen-musiikin-hall-of-fame/vaihtuvat-nayttelyt/
www.modernheavymetal.net
tonimattikarjalainen.info 
[email protected]
p. 050 357 4047

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Professor Zhipei Sun, photo: Niina Norjamäki/Aalto University
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopistolle lisärahoitusta tutkimustulosten hyödyntämiseen

Aalto-yliopiston professori Zhipei Sun johtaa yhtä potentiaalista tieteen eturintamassa olevaa tutkimushanketta.
Työelämäprofessori Sebastian Schlecht soittamassa virtuaalimaailmassa. Kuva: Aalto-yliopisto
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Inside the Quartet vie kuulijan jousikvartettien virtuaalimaailmaan

Akustiikan ja äänen ammattilaiset ovat olleet toteuttamassa virtuaalitodellisuusteosta, joka on esillä toukokuussa Hannoverissa ja Helsingissä sekä heinäkuussa Meidän Festivaalilla Järvenpäässä ja Tuusulassa.
Foresail-1_satellite_Aalto_University_lab_1-3-2022_photo_Mikko_Raskinen_002.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tiedesatelliitti Foresail-1 laukaistaan avaruuteen lähipäivinä

Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön nanosatelliitti lähtee matkalleen Floridasta Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta.
Image by Ico Maker
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Lohkoketjut tukevat tietoalustojen yhteistyön pysyvyyttä

Tutkimus osoitti, että lohkoketju tukee tiedon läpinäkyvyyttä ja tiedon eheyttä eri alustojen välisessä liikenteessä esineiden internet -ympäristöissä vakauttaen alustojen välistä yhteistyötä.