Uutiset

Monenlaisia urapolkuja: Markus Puhakka kehittää puutarha-alan perheyrityksen liiketoimintaa ja nauttii, kun saa keväällä tarttua lapion varteen

Eräoppaan ammattiakin harkinnut Puhakka opiskeli Kauppakorkeakoulussa markkinointia ja kansainvälisen liiketoiminnan johtamista. Nyt hän yhdistää liiketoimintaosaamistaan puutarhurin töihin suomalaisessa puutarha-alan perheyrityksessä.
Kuvassa Markus Puhakka seisoo puutarhamyymälässä, ja ympärillä näkyy viherkasveja.
Markus Puhakka nauttii, kun voi yhdistää liiketoimintaosaamistaan fyysiseen työhön. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta.

KTM Markus Puhakka teki valmistumisensa jälkeen unelmatyötään markkinointia ja business-to-business -myyntiä konsulttiyrityksessä ja ohjelmistoja myyvässä yrityksessä. Korona-aikana hän alkoi kuitenkin kaivata työhönsä muutakin kuin läppärin ruudun tuijottamista ja näppäimistön näpyttelyä, eivätkä toinen toistaan seuraavat etäpalaverit enää tuntuneet omalta jutulta.

”Kun tein etäaikana työtä pääosin näppäimistöllä, aidot ihmiskontaktit katosivat ja tunsin, että minulta ikään kuin katosi yksi aisteista. Ymmärsin, että kyseinen työskentelytapa ja -ympäristö ei vastannut odotuksiani, vaikka aikanaan koin suurta kutsumusta työskennellä Helsingin keskustassa hienossa toimistossa. Olen kuitenkin todella iloinen, että olen päässyt näkemään myös sen työkentän”, Puhakka kertoo.

Kuvassa näkyy vastavalmistunut Markus Puhakka Kauppakorkeakoulun nimikyltin edessä.
Markus Puhakan mukaan Kauppakorkeakoulusta saadut opit tulevat perheyrityksessä käyttöön koko laajuudessaan. Kuva: Markus Puhakka.

Kun tarjoutui tilaisuus siirtyä vaimon isoisän perustamaan puutarha-alan yritykseen, Markus Puhakka tarttui toimeen niin innokkaasti, että suoritti myös puutarhurin tutkinnon. Nyt hän toimii PuutarhaNikkarit-nimisen perheyrityksen liiketoiminnan kehitysjohtajana ja suunnittelee talvella yrityksen sisäisiä prosesseja, henkilöstön hyvinvoinnin kehittämistä ja tulevan kasvukauden tuotevalikoimaa. Keväisin hän nauttii tarttuessaan itsekin lapion varteen.

Meille vastuullisuus tarkoittaa montaa asiaa ja panostamme paljon siihen, että kaikki yrityksemme työntekijät voivat hyvin.

Markus Puhakka

”Minulle on tosi tärkeää, että sain fyysisen työn osaksi omaa työtäni ja voin kokea keväisin luonnosta tulevan kasvun. Samalla pystyn hyödyntämään Kauppiksessa ja aikaisemmissa työpaikoissani oppimiani asioita perheyrityksen kehittämiseen. Minulle on sydämen asia kehittää bisnestämme, pyrkiä tekemään siitä taloudellisesti entistä kannattavampaa ja lisätä työyhteisömme hyvinvointia.”

Vastuullisuus keskeisenä arvona

PuutarhaNikkareilla on pääkaupunkiseudulla kolme puutarhamyymälää, minkä lisäksi yritys urakoi haastavia viherrakentamisen kohteita. Kaikkea toimintaa leimaa vahva pyrkimys vastuullisuuteen.

”Meille vastuullisuus tarkoittaa montaa asiaa. Jo toimialamme luonnostaan ajaa kestävää kehitystä, sillä myymme ja istutamme kasveja ja edistämme sillä tavoin hiilensidontaa ja monimuotoisuutta. Lisäksi meille on tärkeää, ettei myymälätoimintamme aiheuta ylimääräistä haittaa luonnolle ja panostamme paljon siihen, että kaikki yrityksemme työntekijät voivat hyvin”, Markus Puhakka kertoo.

”Haluamme olla vastuullisia myös asiakkaidemme suuntaan ja annamme jokaisen myymämme kasvin mukana mahdollisimman hyvät hoito-ohjeet. Asiakkaan kanssa päästään sitten yhdessä ihmettelemään, miten pensasmustikka voi tuplata satonsa.”

Kuvassa nuori Markus Puhakka katselee Kolin upeitaa maisemia.
Luonto on lapsesta saakka ollut tärkeä Markus Puhakalle. Kuva: Markus Puhakka.

Markkinoinnin opintoja ja musisointia

Kun Markus Puhakka lukion jälkeen mietti opiskelupaikan valintaa, opinnot Kauppakorkeakoulussa houkuttelivat eniten. Myös eräoppaan ammatti oli jossain vaiheessa luontoa rakastavan nuoren miehen harkinnassa, mutta sydämen asiat, myynti ja markkinointi, vetivät eniten puoleensa.

”Olen jo nuoresta lähtien tehnyt myyntityötä koulun ohella ja koska halusin oppia lisää liiketoiminnasta, markkinoinnista ja johtamisesta, opinnot Kauppakorkeakoulussa tuntuivat luonnolliselta valinnalta”, Puhakka kertoo.

Opiskelupaikan valinta tuntuu onnistuneelta myös jälkikäteen, sillä Kauppakorkeakoulusta saadut opit tulevat perheyrityksessä käyttöön koko laajuudessaan.

”Kaikki mitä teen, vaikuttaa suoraan sekä omaan, perheen, henkilöstön että koko yrityksen menestymiseen ja hyvinvointiin. Voinkin lämpimästi suositella opintoja Kauppakorkeakoulussa, sillä oma urapolkunikin osoittaa, että uravaihtoehtoja on monenlaisia, jos ensimmäisen oven takaa löytyvä työ ei olekaan oma juttusi.”

Kuvassa Markus Puhakka esiintyy lavalla Akystic-yhtyeen solistina.
Opiskelijabändi Akysticin solistina Markus Puhakka pääsi kokeilemaan lavalla oloa ja viihdyttämistä. Kuva: Markus Puhakka.

Puhakka muistelee lämmöllä myös opiskelijaelämää. Parhaat muistot liittyvät Akystic-nimiseen kauppatieteiden opiskelijoiden bändiin, jonka solistina Puhakka esiintyi ja josta hän löysi omanhenkistä seuraa ja elinikäisiä ystäviä.

”Olen pienestä asti soittanut lyömäsoittimia ja pianoa, ja hiukan myöhemmin kuvioihin tulivat myös kitara ja laulu. Akysticin mukana pääsin kokeilemaan lavalla oloa ja viihdyttämistä sekä toteuttamaan itseäni.”

Tutustu muihinkin alumniemme urapolkuihin

Jude Kokkonen. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Aito verkostoituminen on ihmisen kohtaamista ihmisenä

Kauppakorkeakoulun alumnille Jude Kokkoselle ihmiset ja yhdessä tekeminen ovat sydämenasia.
Kuva Maija Keskisestä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Maija Keskinen: Pidän uusien asioiden oppimisesta ja kokeilemisesta

Alumnimme Maija Keskinen tiesi alusta saakka haluavansa opiskella taloustiedettä. ”Mielekäs työ on minulle merkinnyt sitä, että tunnen voivani palvella yhteiskuntaa ja tehdä oman osani, jotta julkisessa toiminnassa tehdyt päätökset perustuisivat mahdollisimman laadukkaaseen tietopohjaan”, Keskinen kertoo.
Two people smiling in the centre of the photo
Yliopisto Julkaistu:

Lukuisat alumnitilaisuudet rytmittivät pian päättyvää vuotta 2023

Myös koko Aalto-yliopiston yhteiseen Alumni Weekend -tapahtumaan osallistui paljon Kauppakorkeakoulun alumneja.
Aallon Urhea-opiskelijoiden syystapaaminen, 2023. Kuva: Terhi Ollikainen
Opinnot Julkaistu:

Aallon alumni, urheilujohtaja Jyrki Louhi tarjosi taloustietämystä Aallon kilpaurheilijoille

Urhea-tapaaminen keräsi 30 opiskelijaa verkoston syystapaamiseen.

Opiskele kauppatieteitä

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa voi opiskella kauppatieteitä kandidaattitasolta tohtorintutkintoon asti kansainvälisessä ja monitieteisessä ympäristössä. Aallon kauppis on Suomen ja Pohjoismaiden johtavia kauppakorkeakouluja.

Hae kauppatieteiden kandidaattiohjelmaan 15.–30.3.2023
Abhiteg Jammu working with other students
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
People registration to SSD
Mediatiedotteet Julkaistu:

Vuoden suurimman kestävyystapahtuman ohjelma julkaistu - mukana muun muassa taloustieteilijä Kate Raworth ja presidentti Tarja Halonen

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Sustainability Science Days -tapahtuma yhdistyy tänä vuonna maailman suurimman kestävyys- ja innovaatiokonferenssin kanssa. Tapahtumassa 2000 asiantuntijaa kokoontuu ratkaisemaan kestävyyshaasteita.
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.