Uutiset

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Arkkitehtuurin laitoksen postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön suurimman yksittäisen, 541 400 euron apurahan hankkeelle, joka tuo esiin rakennuskadon vaikutukset yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Radiokatu 20 tontin purkutyömaa Pasilassa 2024. Rakennuksissa sijaitsi toimisto- ja liikuntatiloja. Tilalle suunniteltuihin rakennuksiin tulee enemmän neliöitä. Kuva: Laura Berger

Vuonna 2025 käyntiin lähtevän hankkeen tavoitteena on nostaa rakennusten laajamittainen purkaminen eli rakennuskato esiin ilmiönä, joka rinnastuu luontokatoon. Projekti tutkii modernin arkkitehtuurin purkuaaltoa historiallisista, käsitteellisistä ja yhteiskunnallisista näkökulmista, ja se pyrkii luomaan tietoisuutta siitä, että purkaminen ja uudisrakentaminen ovat tekijöitä luontokadon ja ilmastokatastrofin kiihtymisessä.

Suomessa ja maailmalla puretaan jatkuvasti yhä uudempia rakennuksia uudisrakennusten tieltä. ”Purkaminen esitetään asiana, jolle ei ole vaihtoehtoja toteamalla, että rakennus on elinkaarensa päässä – vähän kuin jokin elintarvike, jolle ei voida tehdä enää muuta kuin heittää se menemään”, Laura Berger kertoo.

Uusi purkuaalto

”Hankkeen ajoitus on erityisen ajankohtainen, sillä Suomessa on purettu arvioiden mukaan viime vuonna noin 8 000 rakennusta, ja alkamassa on jopa 1960-lukua suurempi purkuaalto”, Berger täsmentää. Pian voimaan astuva rakentamislaki rajoittaa viranomaisten ja kansalaisten oikeutta valittaa purkamisluvista, mikä tekee rakennusten purkamisesta myös huomattavasti helpompaa.

Hanke pyrkii asettamaan purkamisen osaksi laajempaa kontekstia ja tekemään sen näkyväksi ja ymmärrettäväksi ilmiönä, johon on myös mahdollista vaikuttaa

Tutkimus ryhtyy tarkastelemaan esimerkiksi, mitkä rakennustyypit eri aikoina ovat olleet erityisen uhanalaisia, kuinka kiertotalous on toiminut ennen nykyistä käsitteistöä sekä kuinka lainsäädäntö, ja säädökset ovat kehittyneet kierrättämisen ja purkamisen osalta.

Hankkeen puitteissa esitetään käytännön suunnitteluesimerkein, kuinka perinteisten rakennusten pitkäikäisyyttä sekä korjaus- ja kierrätyskelpoisuutta voidaan tuoda nykyaikaiseen korjausrakentamiseen. Hankkeessa yhdistyy laaja-alainen asiantuntemus ja monitieteinen lähestymistapa arkkitehtuurin-, yritys- ja oikeushistorian, ekologian, filosofian ja arkkitehtisuunnittelun aloilta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Ilmakuva modernista kaupunkimiljööstä, jossa on viherkattoisia ja aurinkopaneelein varustettuja rakennuksia veden äärellä.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopistolle rahoitusta vihreän siirtymän tutkimukseen

Suomen Akatemian myöntämä rahoitus vauhdittaa energiajärjestelmien, mikroelektroniikan ja kestävien kaupunkien tutkimusta.
Sinipunainen liukuväritausta ja ilmapallojen päällä leijuva podiumi, jonka päällä valkoista savua, josta hohtavat valon eri spektrit.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2024 voittaja on AALTOLAB Virtual Laboratories

Aalto-yliopiston vuoden 2024 avoimen tieteen palkinnon saaja on valittu.
Uusi aiempaa herkempi infrapunasensori tuo hyötyjä moneen eri teknologiaan. Kuva: Aalto-yliopisto / Xiaolong Liu
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät infrapunasensoreista aiempaa herkempiä

Uuden teknologian uskotaan olevan suoraan integroitavissa esimerkiksi itseohjautuviin autoihin.
Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.