Uutiset

Miten voimme säilyttää veden luonnollisen kiertokulun kaupungeissa?

​​​​​​​Rakennetussa ympäristössä veden kierron häiriintyminen näkyy muun muassa tulvina. Kiertokulkua voidaan kuitenkin palauttaa luonnon omilla keinoilla.
fragile water infographic urban water lin peiyu 1
Graafinen suunnittelu: Lin Pei-Yu

Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat visualisoivat vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyssä, joka on esillä Helsinki-Vantaan lentokentällä vuonna 2019.

"Maailman tulevaisuus on kaupungeissa. Jo nyt yli puolet maailman väestöstä – ja 80 prosenttia suomalaisista – asuu urbaaneilla alueilla. Osuus kasvaa jatkuvasti.

Kaupungistumisen myötä yhä suurempia alueita päällystetään läpäisemättömillä materiaaleilla kuten asfaltilla. Tämä muuttaa perusteellisesti veden luonnollista kiertokulkua. Kun sade- ja sulamisvedet eivät pääse imeytymään maaperään, ne synnyttävät pintavaluntaa. Veden luonnolliset kulkureitit muutetaan keinotekoisiksi viemärijärjestelmiksi.

Veden kiertokulun häiriintymisellä on monia seurauksia niin kaupungissa kuin luonnossa. Kaupunkien tulvat yleistyvät, kun viemäriverkostot ja kaupunkipurot eivät pysty ottamaan vastaan lisääntyneitä valumavesiä. Pohjaveden uusiutuminen hidastuu, kun vettä ei pääse imeytymään riittävästi maaperään. Kaupunkien lämpötila nousee, kun maaperästä tapahtuvan haihdunnan viilentävä vaikutus pienenee.

Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten rankkasateita ja hellejaksoja. Nämä voimistavat entisestään kaupungistumisen tuomia haasteita.

Voimme kuitenkin sopeutua näihin haasteisiin ja jopa palauttaa veden luonnollista kiertoa luontopohjaisiin ratkaisuihin pohjautuvan kaupunkisuunnittelun avulla.

Luontopohjaiset ratkaisut jäljittelevät luonnon omia prosesseja kaupunkiympäristössä. Esimerkiksi viherkatot, vettä läpäisevät pintamateriaalit ja sadepuutarhat edistävät veden imeytymistä, haihtumista ja luontaista puhdistumista. Ne miellyttävät myös silmää tuomalla vihreyttä asfalttiviidakoiden keskelle.”

Tohtorikoulutettava Ambika Khadka

fragile water infographic urban water lin peiyun 2
Graafinen suunnittelu: Lin Pei-Yu

Vesi- ja ympäristötekniikka

Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimus Aalto-yliopistossa pyrkii kokonaisvaltaiseen ympäristön resurssien säästämiseen. Tutkimus on jakautunut kahteen strategisen painopistealueeseen, globaaleihin vesikysymyksiin ja kestävään materiaalien kiertoon. Näitä laajoja kokonaisuuksia tutkitaan kolmen eri tutkimuskokonaisuuden alla.

Lue lisää Aalto-yliopiston vesitutkimuksesta
Aalto Research groups

Näyttely esittelee vesitutkimusta kokeellisen designin keinoin

Elintärkeät makean veden varannot ovat rajallisia ja haavoittuvia monissa paikoissa maailmassa. Muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat yhdistivät voimansa visualisoimalla vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyyn.

Lue lisää näyttelystä
Chiao-Wen Hsu: Eaten Water Photo Anne Kinnunen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A closeup of a woman in green light wearing goggles that reflect colourful pixels
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Syyskuussa aloittaa 14 uutta akatemiatutkijaa

Suomen Akatemia on myöntänyt Aalto-yliopistolle rahoituksen 14 akatemiatutkijan tehtävään.
On the background, white radiant lines over a black bacground and only hair and shoulder of a person passing by visible
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yli 19 miljoonaa euroa tutkimukseen

Suomen Akatemian akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 43 aaltolaista.
Outi Turpeinen standing on stage talking about Unfolding public art book to a seated audience facing her.
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Rakkautta ja runoutta - yliopiston tutkimuksesta välittyvä intohimo inspiroi taiteilijoita

K1-, K2-, ja K3-rakennuksien taidekokoelma Engineering Materials julkaistiin seminaarin yhteydessä.
Graphic illustration of materials science, AI and physics with equations, B&W photos and a photo of prof. Rinke.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Prof. Patrick Rinke: kestävän kehityksen materiaaleja tekoälyn avulla

Professori Patrick Rinken taito luoda ja löytää ympäristö- ja ilmastoystävällisiä materiaaleja tekoälyn avulla on tärkeämpää nyt kuin koskaan aiemmin