Uutiset

Miten voimme muuttaa jäteveden resurssiksi?

Kiertotaloudessa jätevesi on tärkeä elementti. Siitä saadaan meille jokaiselle välttämättömiä ravinteita ympäristöystävällisesti.
fragile water infographic circular water lin peiyu 1
Graafinen suunnittelu: Lin Pei-Yu

Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat visualisoivat vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyssä, joka on esillä Helsinki-Vantaan lentokentällä vuonna 2019.

”Ravinteet, kuten typpi ja fosfori, ovat yhtä elintärkeitä kuin vesi itsessään. Ihmisväestön räjähdysmäinen kasvu viimeisen 150 vuoden aikana on merkittävin osin lannoitteiden tehostaman ruoantuotannon ansiota. 

Lannoitteisiin nojaavalla ruuan tuotannolla on kuitenkin hintansa. Lannotteiden tarvitsemia luonnollisia resursseja on rajallisesti ja niiden tuotanto vaatii runsaasti energiaa. Meidän täytyy tehostaa toimintaamme ihmiskunnan ja planeetan kestävän tulevaisuuden takaamiseksi. 

Kierrätetyt materiaalit ja tuotteet ovat hyvä tapa tehostaa resurssitehokkuutta. Vesivirrat ympäristössämme ovat täynnä resursseja, kuten typpeä, fosforia, hiiltä ja puhdasta vettä, mutta niitä ei vielä hyödynnetä niin hyvin kuin olisi mahdollista. 

Globaalisti suurinta osaa jätevedestä, 80 prosenttia, ei puhdisteta tai käytetä uudestaan. Tällöin arvokkaat materiaalit jätevedessä hukataan –­ ja niistä tulee ympäristöongelma. Esimerkiksi typpi ja fosfori rehevöittävät luonnonvesiä, kun ne kulkeutuvat vesistöihin maatalouden valumavesien tai jätevesien mukana.

Tekniikoiden, joilla nämä arvokkaat materiaalit saadaan talteen ja uusiokäyttöön, taloudellinen kannattavuus ei ole vielä kilpailukykyistä neitseellisten materiaalien tuotannon kanssa. Lisäksi jätteenä pidetyllä materiaalilla on edelleen tarpeeton imago-ongelma.

Siirtyminen kiertävää taloutta kohden on kuitenkin välttämätöntä. Tehokas veden ja ravinteiden käsittely edellyttävät luovia ratkaisuja useilla aloilla. Maanviljelyn käytännöt, ravinteiden kierrättäminen ja lannoitteiden tuotanto ovat muutamia esimerkkejä alueista, joissa innovaatioilla voidaan parantaa merkittävästi resurssi- ja energiatehokkuutta. 

Aihetta myös tutkitaan paljon: Aalto-yliopistolla tutkitaan typen talteenottoa hydrofobisilla kalvoilla, talteenotetun fosforin jatkohyödyntämisen tehostamista sekä levien kasvattamista jätevesien ravinteiden avulla.”

Tohtoriopiskelija Juho Kaljunen

fragile water infographic circular water lin peiyu 2
Graafinen suunnittelu: Lin Pei-Yu

Vesi- ja ympäristötekniikka

Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimus Aalto-yliopistossa pyrkii kokonaisvaltaiseen ympäristön resurssien säästämiseen. Tutkimus on jakautunut kahteen strategisen painopistealueeseen, globaaleihin vesikysymyksiin ja kestävään materiaalien kiertoon. Näitä laajoja kokonaisuuksia tutkitaan kolmen eri tutkimuskokonaisuuden alla.

Lue lisää Aalto-yliopiston vesitutkimuksesta
Aalto Research groups

Näyttely esittelee vesitutkimusta kokeellisen designin keinoin

Elintärkeät makean veden varannot ovat rajallisia ja haavoittuvia monissa paikoissa maailmassa. Muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat yhdistivät voimansa visualisoimalla vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyyn.

Lue lisää näyttelystä
Chiao-Wen Hsu: Eaten Water Photo Anne Kinnunen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
People registration to SSD
Mediatiedotteet Julkaistu:

Vuoden suurimman kestävyystapahtuman ohjelma julkaistu - mukana muun muassa taloustieteilijä Kate Raworth ja presidentti Tarja Halonen

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Sustainability Science Days -tapahtuma yhdistyy tänä vuonna maailman suurimman kestävyys- ja innovaatiokonferenssin kanssa. Tapahtumassa 2000 asiantuntijaa kokoontuu ratkaisemaan kestävyyshaasteita.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!