Uutiset

Minun Kauppis-muistoni: Onnittelin ekonomeja kolmessa polvessa

”Kiitollinen alumni on paras kiitos yliopistolle”
Kauppakorkeakoulun rehtori Eero Kasanen, Kauppis-muisto

Pyydämme Kauppiksen  110-vuotisjuhlavuoden aikana niin entisiä kuin nykyisiä kauppislaisia (erit. henkilökuntaa) jakamaan oman Kauppis-muistonsa. Näistä muistoista koostuu juttusarja ”Minun Kauppis-muistoni”. 

Kauppis-aikaani liittyy monia kivoja muistoja ja hyviä ystäviä. Ehdin olla mukana hommissa noin 30 vuotta. Mukavia hetkiä oli laitoksen lounastunneilla, tiukoissa tieteellisissä väittelyissä, uudistuksia läpi vietäessä johtoryhmässä ja juhlissa. Erityisesti promootiot ja KY:n vuosijuhlat ovat olleet huipputyylikkäitä, tunteikkaita ja hauskoja. Juhlien luonteesta johtuen en kuitenkaan muista niistä yksityiskohtia kerrottavaksi…

Kaksi tapahtumaa rehtorikaudellani pysäytti pitkäksi aikaa miettimään, kuinka hieno instituutio Helsingin kauppakorkeakoulu, nykyisin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, on.

Yllättäen 2000-luvun alkupuolella saimme hallintojohtaja Esa Ahosen kanssa tiedon, että Kauppikselle on tulossa huomattava lahjoitus Tanskasta. Kävi ilmi, että Kauppakorkeakoulun kauppa- ja pankkiosastolta 31.5.1928 valmistunut Charles Nyberg (1904–85) yhdessä puolisonsa Ulla Nybergin kanssa oli testamentissaan lahjoittanut 5 miljoonaa euroa (30 Mmk) Kauppakorkeakoululle. Testamentissa luki, että varat ovat kiitos Charles Nybergin saamasta hyvästä opetuksesta, jonka turvin hän oli tehnyt menestyksekkään kansainvälisen uran.

Testamenttilahjoitus oli tehty Liikesivistysrahastolle, jonne perustettiin Charles ja Ulla Nybergin erikoisrahasto vuonna 2004. Rahaston sääntöjen mukaan rahaston tuotto käytetään Helsingin kauppakorkeakoulussa annettavan opetuksen kehittämiseen ja siellä tehtävän tutkimuksen edistämiseen. Kauppaneuvos Charles Nybergin elämäntyön kunnioittamiseksi etusijalle asetetaan kansainvälistä liiketoimintaa koskeva opetus ja tutkimus. Varat tulivat todelliseen tarpeeseen ja niiden turvin on rahoitettu monta merkittävää kansainvälistä avausta, kuten huippututkijoiden kutsumisia Suomeen hyvin nopeilla ja joustavilla päätöksillä.

Muistamme Charles ja Ulla Nybergiä hyvin kiitollisina ja suuresti arvostaen. Heidän lahjoituksensa pohjalta jäimme Esan kanssa miettimään, mitä sellaista opetusta Kauppiksessa annettiin 1920-luvulla, joka loi pohjan menestyksekkäälle kansainväliselle uralle. Erityisesti pohdimme, miten varmistamme, että nyt ja tulevaisuudessa annamme yhtä hyvää opetusta talouden uusiin haasteisiin kuin Kauppiksessa annettiin tuolloin sata vuotta sitten. Kiitollinen alumni on paras kiitos yliopistolle.

Toinen mieleen jäänyt tilannekuva on valmistujaisjuhlista. Valmistujaisissa on aina oma arvokas tunnelmansa, kun opiskelijoista tulee akateemisesti sertifioituja asiantuntijoita juhlavien ja tunteikkaidenkin puheiden siivittäminä. Valmistumisseremonioiden jälkeen olleessa kuohuviinitarjoilussa Kauppiksen aulassa tuore ekonomi, hänen isänsä ja isoisänsä tulivat kiittämään saamastaan hyvästä opetuksesta. Liikutuin, kättelin ja onnittelin kolmen sukupolven ekonomeja, jotka ovat saaneet akateemisen loppututkinnon Kauppakorkeakoulusta. Tämä on akateemista perinnettä parhaimmillaan!

Eero Kasanen
Kauppakorkeakoulun rehtori 1996–2009 ja dekaani 2010

#kauppis110

Kauppakorkeakoulu 110 vuotta

Kauppakorkeakoulu (nyk. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu) perustettiin vuonna 1911, joten vuonna 2021 Kauppis täyttää jo 110 vuotta.

Lue lisää
Tynellin valaisimet Aalto-yliopisto Töölön pääaulassa. Kuva: Mikko Raskinen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kauppakorkeakoulun promootio 2022, promootiokulkue. Kuva: Mika Levälampi
Yliopisto Julkaistu:

Kauppakorkeakoulussa juhlistettiin 16. juhlallista promootiota

Katso kuvia tästä arvokkaasta ja upeasta akateemisesta juhlasta.
A woman in white t-shirt and a man in red shirt standing and talking together
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Uusia akatemiatutkijoita ja tutkijatohtoreita

Suomen Akatemian rahoitus tuo Aalto-yliopistoon kuusi uutta akatemiatutkijan ja 14 uutta tutkijatohtorin tehtävää – lämpimät onnittelut kaikille!
Photo of Melina Nummi.
Yliopisto Julkaistu:

Melina Nummi edistää opiskelijoiden liikkuvuutta Unite-yliopistoverkostossa

Melina Nummi on kansainvälisen liikkuvuuden suunnittelija Aalto-yliopistossa. Melinan kiinnostus kansainvälistymisen mahdollistamiseen kaikille tulee hänen omasta taustastaan, sillä hän on opiskellut ja työskennellyt Suomen ulkopuolella monta vuotta.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu / Kuva Roope Kiviranta
Yliopisto Julkaistu:

Liikesivistysrahastolta 850 000 euron lahjoitus Aalto-yliopistolle kauppatieteisiin

”Lahjoitusten merkitys korostuu lisätessämme opiskelupaikkoja koulussamme.”