Uutiset

Minun Kauppis-muistoni: Onnittelin ekonomeja kolmessa polvessa

”Kiitollinen alumni on paras kiitos yliopistolle”
Kauppakorkeakoulun rehtori Eero Kasanen, Kauppis-muisto

Pyydämme Kauppiksen  110-vuotisjuhlavuoden aikana niin entisiä kuin nykyisiä kauppislaisia (erit. henkilökuntaa) jakamaan oman Kauppis-muistonsa. Näistä muistoista koostuu juttusarja ”Minun Kauppis-muistoni”. 

Kauppis-aikaani liittyy monia kivoja muistoja ja hyviä ystäviä. Ehdin olla mukana hommissa noin 30 vuotta. Mukavia hetkiä oli laitoksen lounastunneilla, tiukoissa tieteellisissä väittelyissä, uudistuksia läpi vietäessä johtoryhmässä ja juhlissa. Erityisesti promootiot ja KY:n vuosijuhlat ovat olleet huipputyylikkäitä, tunteikkaita ja hauskoja. Juhlien luonteesta johtuen en kuitenkaan muista niistä yksityiskohtia kerrottavaksi…

Kaksi tapahtumaa rehtorikaudellani pysäytti pitkäksi aikaa miettimään, kuinka hieno instituutio Helsingin kauppakorkeakoulu, nykyisin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, on.

Yllättäen 2000-luvun alkupuolella saimme hallintojohtaja Esa Ahosen kanssa tiedon, että Kauppikselle on tulossa huomattava lahjoitus Tanskasta. Kävi ilmi, että Kauppakorkeakoulun kauppa- ja pankkiosastolta 31.5.1928 valmistunut Charles Nyberg (1904–85) yhdessä puolisonsa Ulla Nybergin kanssa oli testamentissaan lahjoittanut 5 miljoonaa euroa (30 Mmk) Kauppakorkeakoululle. Testamentissa luki, että varat ovat kiitos Charles Nybergin saamasta hyvästä opetuksesta, jonka turvin hän oli tehnyt menestyksekkään kansainvälisen uran.

Testamenttilahjoitus oli tehty Liikesivistysrahastolle, jonne perustettiin Charles ja Ulla Nybergin erikoisrahasto vuonna 2004. Rahaston sääntöjen mukaan rahaston tuotto käytetään Helsingin kauppakorkeakoulussa annettavan opetuksen kehittämiseen ja siellä tehtävän tutkimuksen edistämiseen. Kauppaneuvos Charles Nybergin elämäntyön kunnioittamiseksi etusijalle asetetaan kansainvälistä liiketoimintaa koskeva opetus ja tutkimus. Varat tulivat todelliseen tarpeeseen ja niiden turvin on rahoitettu monta merkittävää kansainvälistä avausta, kuten huippututkijoiden kutsumisia Suomeen hyvin nopeilla ja joustavilla päätöksillä.

Muistamme Charles ja Ulla Nybergiä hyvin kiitollisina ja suuresti arvostaen. Heidän lahjoituksensa pohjalta jäimme Esan kanssa miettimään, mitä sellaista opetusta Kauppiksessa annettiin 1920-luvulla, joka loi pohjan menestyksekkäälle kansainväliselle uralle. Erityisesti pohdimme, miten varmistamme, että nyt ja tulevaisuudessa annamme yhtä hyvää opetusta talouden uusiin haasteisiin kuin Kauppiksessa annettiin tuolloin sata vuotta sitten. Kiitollinen alumni on paras kiitos yliopistolle.

Toinen mieleen jäänyt tilannekuva on valmistujaisjuhlista. Valmistujaisissa on aina oma arvokas tunnelmansa, kun opiskelijoista tulee akateemisesti sertifioituja asiantuntijoita juhlavien ja tunteikkaidenkin puheiden siivittäminä. Valmistumisseremonioiden jälkeen olleessa kuohuviinitarjoilussa Kauppiksen aulassa tuore ekonomi, hänen isänsä ja isoisänsä tulivat kiittämään saamastaan hyvästä opetuksesta. Liikutuin, kättelin ja onnittelin kolmen sukupolven ekonomeja, jotka ovat saaneet akateemisen loppututkinnon Kauppakorkeakoulusta. Tämä on akateemista perinnettä parhaimmillaan!

Eero Kasanen
Kauppakorkeakoulun rehtori 1996–2009 ja dekaani 2010

#kauppis110

Kauppakorkeakoulu 110 vuotta v. 2021

Kauppakorkeakoulu (nyk. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu) perustettiin vuonna 1911, joten vuonna 2021 Kauppis täyttää jo 110 vuotta.

Lue lisää
Tynellin valaisimet Aalto-yliopisto Töölön pääaulassa. Kuva: Mikko Raskinen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kampus, Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

HR palvelupisteen kesätauko ja uudet aukioloajat 6.8.2024 alkaen

HR palvelupiste on kesätauolla 28.6 - 5.8.2024. Uudet aukioloajat 6.8.2024 alkaen ovat tiistai - torstai klo 12.00 - 15.00. Huom! aukioloajat muuttuvat 6.8.2024 alkaen.
Kaksi mieshenkilöä juhlapuvuissa kiltalippujen edessä
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

68 tohtoria ja viisi kunniatohtoria – katso kuvat tekniikan alan tohtoripromootiosta

Vuoden 2024 tekniikan alan juhlallinen tohtoripromootio järjestettiin pe 14.6. Dipolissa.
Fajr Asghar vasemmalla ja Vilma Svynarenko oikealla
Yliopisto Julkaistu:

TET-harjoittelijat Fajr Asghar ja Vilma Svynarenko tutustuivat Aallossa kaikkeen aurinkokennoista Täffän spagettiin

Fajr Asghar ja Vilma Svynarenko laskivat ensin aurinkokennojen hyötysuhdetta ja kirjoittivat sitten artikkelin uusiutuvasta energiasta.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.